440. “Surówka z czarnej rzepy z granatem i truskawką” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
4 porcje
30 minut
Surówka na żądanie 😉
Ta surówka także jest odpowiedzią na komentarz pod odcinkiem na YT. Ktoś rzucił hasło, że pyszna jest surówka z czarnej rzepy, a nasza wyobraźnia od razu zadziałała. Sprawdźcie naszą wersję tej prostej i zdrowej surówki!
Dzielcie się także przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab
Obejrzyj przepis na Youtube!
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 2 czarne rzepy
- 1/2 szklanki owoców granatu
- 1/2 szklanki drobnych truskawek
- 2 łyżki drobnych marynowanych kaparów
- 2 garście zielonej kolendry
- 1 limonka
- 1 łyżka syropu z agawy
- 4 łyżki wegańskiego majonezu
- 1 spora szczypta zmielonego czarnego pieprzu
- Sól do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Umytą rzepę obieramy, ucieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy do miski.
- Ze sparzonej limonki ocieramy skórkę, a następnie wyciskamy sok.
- Do rzepy dodajemy sól, pieprz, sok z limonki i mieszamy.
- Kolendrę siekamy, granat przekrawamy i wyjmujemy z niego pestki a truskawki kroimy na ćwiartki.
- Dorzucamy do rzepy kolendrę, owoce i kaparki oraz syrop z agawy i majonez.
- Całość dokładnie mieszamy i możemy podawać.
- Smacznego i na zdrowie!