439. “Surówka z kalarepy z jabłkiem i miętą” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
4 porcje
30 minut
Surówka nie tylko na majówkę 🙂
Do powstania dzisiejszej surówka zostaliśmy zainspirowani jednym z komentarzy pod odcinkiem na Youtube. Gdy padło Hasło, że ktoś uwielbia surówkę z kalarepy, nie mogliśmy sobie wybaczyć, że jeszcze takiej nie jedliśmy. Zobaczcie, co wyszło z naszego myślenia na temat tej prostej i zdrowej surówki!
Dzielcie się także przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab
Obejrzyj przepis na Youtube!
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 2 kalarepy
- 2 jabłka
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka gałązek świeżej mięty
- Sok z jednej cytryny
- Skórka otarta z 1 cytryny
- 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżki wegańskiego majonezu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Kalarepy obieramy i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Umyte jabłka również ucieramy, ale bez obierania i dorzucamy do kalarepy.
- Doprawiamy pieprzem, solą, wlewamy sok z cytryny oraz dodajemy skórkę otartą z cytryny.
- Siekamy natkę pietruszki oraz miętę, które również wrzucamy do miski.
- Po dodaniu majonezu całość mieszamy i możemy serwować.
- Smacznego i na zdrowie!