Udostępnij przepis!

438. “Muffinki warzywne” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Muffinki warzywne

W tym roku tak się poskładało, że zaraz po Świętach zaczynamy myśleć o majówce i o jedzeniu, które można zabrać ze sobą w podróż autem, pociągiem, autobusem lub rowerem. Naszym zdaniem idealnym rozwiązaniem są treściwe przepyszne warzywne mufinki, które możecie przygotować sobie nawet kilka dni wcześniej. Sprawdźcie sami jakie to zdrowe i proste!

Dzielcie się także przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 438. Muffinki warzywne   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

438YT 438. Muffinki warzywne   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Brokuła kroimy w drobne kawałki, a cukinię w drobną kostkę.
  • 2.Na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy pokrojone warzywa z odrobiną soli, cały czas mieszając. Gdy lekko zmiękną dodajemy pokrojone suszone pomidory i peperoni oraz przyprawy i jeszcze minutkę smażymy mieszając. Całość przekładamy do miski i łączymy z pastą nie-makrelową, mieszamy i chwilkę czekamy aż lekko przestygnie.
  • 3.Dodajemy utartego sera i mąkę ryżową, dokładnie mieszamy i napełniamy tak powstałą masą foremki do mufinek.
  • 4.Pieczemy w piekarniku nastawionym na 180°C i pieczemy przez 30-40 minut.
  • 5.Jest to super przekąska zarówno na ciepło z różnymi sosami jak i na zimno w towarzystwie surówek.
  • 6.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 438. “Muffinki warzywne” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - ciasto:

  • 1 brokuł
  • 1 cukinia
  • 1 szklanka suszonych pomidorów z oliwy
  • 1/2 szklanki marynowanych łagodnych papryczek peperoni
  • 100 g utartego wegańskiego żółtego sera
  • 2 łyżki pasty nie-makrelowej (przepis na www.ateliersmaku.pl)
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 szczypta zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 szczypta soli
  • 4 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
  • 2 łyżki mąki ryżowej

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł