Udostępnij przepis!

436. “Słodka bułka drożdżowa Babci Ani” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Słodka bułka drożdżowa “Babci Ani”

Przepis ten jest wegańską i bezglutenową wersją słodkiej bułki babci Ani, która zawsze gościła na świątecznym stole, zastępując chleb. Pomimo tego, że jest delikatnie słodka, w rodzinnym domu Mirka zawsze podawało się na niej wędliny, sery i pasztety posmarowane ćwikłą z chrzanem. Smakuje idealnie na świeżo, a nawet po paru dniach. Prosta i pyszna, sprawdźcie sami!

Dzielcie się także przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 436. Słodka bułka drożdżowa Babci Ani   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

436YT 436. Słodka bułka drożdżowa Babci Ani   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odcedzamy.
  • 2.Ocieramy skórkę z dwóch cytryn.
  • 3.Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki ciasta, mieszamy i wlewamy lekko podgrzane mleko sojowe oraz pulpę z mango. Całość dokładnie miksujemy, wlewamy olej rzepakowy i ponownie miksujemy. Dorzucamy do ciasta rodzynki i skórkę cytrynową i dokładnie mieszamy łyżką. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na około 20-30 minut aby lekko podrosło.
  • 4.Foremki keksowe wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do nich surowe ciasto które po wierzchu smarujemy mlekiem sojowym. Wstawiamy foremki do piekarnika nastawionego na wyrastanie w temperaturze 40 C.
  • 5.Gdy ciasto w foremkach podrośnie nastawiamy temperaturę na 180 C z termoobiegiem i pieczemy przez 45 minut. Gdy się upiecze uchylamy piekarnik na 5 minut a następnie wyjmujemy bułki z foremek do przestygnięcia.
  • 6.Taką bułkę jadało się u nas na Wielkanoc zamiast chleba z masłem, wędliną lub żółtym serem.
  • 7.Na wierzchu zawsze obowiązkowo z ćwikłą zmieszaną z chrzanem.
  • 8.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 436. “Słodka bułka drożdżowa Babci Ani” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 2 łyżki zmielonej łuski babki jajowatej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 75 g rodzynek
  • Skórka otarta z dwóch cytryn
  • 3 szklanki mleka sojowego
  • 1/4 szklanki pulpy z mango
  • 1/4 szklanki tłoczonego na zimno oleju rzepakowego

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł