436. “Słodka bułka drożdżowa Babci Ani” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
2 foremki keksowe lub 1 duża chlebowa
1 i 1/2 godziny
Słodka bułka drożdżowa “Babci Ani”
Przepis ten jest wegańską i bezglutenową wersją słodkiej bułki babci Ani, która zawsze gościła na świątecznym stole, zastępując chleb. Pomimo tego, że jest delikatnie słodka, w rodzinnym domu Mirka zawsze podawało się na niej wędliny, sery i pasztety posmarowane ćwikłą z chrzanem. Smakuje idealnie na świeżo, a nawet po paru dniach. Prosta i pyszna, sprawdźcie sami!
Dzielcie się także przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab
Obejrzyj przepis na Youtube!
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/4 szklanki mąki z ciecierzycy
- 2 łyżki zmielonej łuski babki jajowatej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 opakowanie drożdży instant
- 75 g rodzynek
- Skórka otarta z dwóch cytryn
- 3 szklanki mleka sojowego
- 1/4 szklanki pulpy z mango
- 1/4 szklanki tłoczonego na zimno oleju rzepakowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odcedzamy.
- Ocieramy skórkę z dwóch cytryn.
- Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki ciasta, mieszamy i wlewamy lekko podgrzane mleko sojowe oraz pulpę z mango. Całość dokładnie miksujemy, wlewamy olej rzepakowy i ponownie miksujemy. Dorzucamy do ciasta rodzynki i skórkę cytrynową i dokładnie mieszamy łyżką. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na około 20-30 minut aby lekko podrosło.
- Foremki keksowe wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do nich surowe ciasto które po wierzchu smarujemy mlekiem sojowym. Wstawiamy foremki do piekarnika nastawionego na wyrastanie w temperaturze 40 C.
- Gdy ciasto w foremkach podrośnie nastawiamy temperaturę na 180 C z termoobiegiem i pieczemy przez 45 minut. Gdy się upiecze uchylamy piekarnik na 5 minut a następnie wyjmujemy bułki z foremek do przestygnięcia.
- Taką bułkę jadało się u nas na Wielkanoc zamiast chleba z masłem, wędliną lub żółtym serem.
- Na wierzchu zawsze obowiązkowo z ćwikłą zmieszaną z chrzanem.
- Smacznego i na zdrowie!