
Sposób przygotowania:
- 1.Tofu kroimy w plastry, które tniemy na pół i przekładamy do miski.
- 2.Warzywa myjemy i kroimy. Paprykę w paski, które dzielimy na dwie lub trzy części, groszek na dwie i dorzucamy do tofu.
- 3.Wszystkie składniki sosu mieszamy razem i zalewamy nimi warzywa z tofu.
- 4.Na rozgrzanej patelni prażymy ziarna sezamu, które odkładamy na bok. Wlewamy na patelnię łyżkę oleju sezamowego i smażymy tofu z warzywami, cały czas mieszając, aż zmiękną pod koniec posypując z wierzchu skrobią.
- 5.Jeżeli zawartość patelni jest zbyt sucha możemy podlać ją kilkoma łyżkami wody.
- 6.Dokładnie mieszamy, aby skrobia zagęściła sos i wyłączamy palnik.
- 7.Małą miseczkę o pojemności 1/2 szklanki smarujemy w środku olejem sezamowym i napełniamy ciepłym ugotowanym ryżem wymieszanym z sosem sojowym. Zawartość miseczki wykładamy na płaskim talerzu. Smarujemy ponownie olejem i napełniamy ponownie ryżem, aby powstały dwie porcje.
- 8.Wokół każdej porcji ryżu wykładamy połowę tofu z warzywami i dekorujemy całość uprażonym sezamem oraz kolendrą.
- 9.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 200 g wędzonego tofu
- 100 g czerwonej papryki
- 100 g groszku cukrowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Składniki- sos teriyaki:
- 4 łyżki sosu sojowego tamari Kikkoman
- 2 łyżki syropu z agawy
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka utartego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chilli
Dodatki:
- 1 szklanka ugotowanego, ciepłego ryżu basmati
- 2 łyżki sosu sojowego tamari Kilkoman
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka nasion sezamu
- Świeża kolendra do dekoracji