435. “Tofu teriyaki” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
2 porcje
30 minut
Tofu teriyaki
Po dzisiejszą inspirację musieliśmy udać się w internetową podróż do Japonii. Bo właśnie stamtąd pochodzi teriyaki. Pomimo tego, że w ofercie Kikkoman istnieje gotowa marynata teriyaki, która idelnie nadawałaby się do naszego dania z tofu, to swoją bezglutenową przygotowaliśmy sami.
Oczywiście podstawowym składnikiem jest sos sojowy tamari (www.kikkoman.pl). Naturalny, najwyższej jakości, który w składzie ma tylko 4 składniki: soję, wodę, ocet i sól. Zawsze towarzyszy nam w kuchni. No chyba, że robimy słodycze. 😉 Można go kupić przez internet.
Oczywiście przepis i odcinek ma angielską wersję od Translalab
Obejrzyj przepis na Youtube!
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 200 g wędzonego tofu
- 100 g czerwonej papryki
- 100 g groszku cukrowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Składniki- sos teriyaki:
- 4 łyżki sosu sojowego tamari Kikkoman
- 2 łyżki syropu z agawy
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka utartego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chilli
Dodatki:
- 1 szklanka ugotowanego, ciepłego ryżu basmati
- 2 łyżki sosu sojowego tamari Kilkoman
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka nasion sezamu
- Świeża kolendra do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Tofu kroimy w plastry, które tniemy na pół i przekładamy do miski.
- Warzywa myjemy i kroimy. Paprykę w paski, które dzielimy na dwie lub trzy części, groszek na dwie i dorzucamy do tofu.
- Wszystkie składniki sosu mieszamy razem i zalewamy nimi warzywa z tofu.
- Na rozgrzanej patelni prażymy ziarna sezamu, które odkładamy na bok. Wlewamy na patelnię łyżkę oleju sezamowego i smażymy tofu z warzywami, cały czas mieszając, aż zmiękną pod koniec posypując z wierzchu skrobią.
- Jeżeli zawartość patelni jest zbyt sucha możemy podlać ją kilkoma łyżkami wody.
- Dokładnie mieszamy, aby skrobia zagęściła sos i wyłączamy palnik.
- Małą miseczkę o pojemności 1/2 szklanki smarujemy w środku olejem sezamowym i napełniamy ciepłym ugotowanym ryżem wymieszanym z sosem sojowym. Zawartość miseczki wykładamy na płaskim talerzu. Smarujemy ponownie olejem i napełniamy ponownie ryżem, aby powstały dwie porcje.
- Wokół każdej porcji ryżu wykładamy połowę tofu z warzywami i dekorujemy całość uprażonym sezamem oraz kolendrą.
- Smacznego i na zdrowie!