
Sposób przygotowania:
- 1.Buraki pieczemy w piekarniku w temperaturze ok. 180°C przez ok. 1-1,5 godziny aż zmiękną.
- 2.Pestki słonecznika i dyni prażymy na rozgrzanej patelni i gdy zaczną strzelać, podlewamy je sosem sojowym. Szybko mieszamy aż sos odparuje.
- 3.Buraki schładzamy i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy do miski.
- 4.Następnie obieramy pomarańczę, dzielimy na cząstki, które kroimy na drobne kawałki. Dorzucamy do miski, następnie dodajemy kapary oraz posiekaną zieleninę.
- 5.Owoc granatu nadcinamy i wyłuskujemy z niego soczyste nasiona. Dorzucamy je do sałatki.
- 6.Dodajemy także oliwę, syrop z agawy i sok z cytryny.
- 7.Całość dokładnie mieszamy.
- 8.Możemy schłodzić przez chwilę w lodówce lub od razu przełożyć do miseczek.
- 9.Na koniec do każdej porcji dodajemy maliny.
- 10.Tej sałatki nie musimy solić, ponieważ jest wystarczająco słona za sprawą sosu sojowego dodanego do prażących się pestek.
- 11.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 2 buraki 250 g
- 1 duża pomarańcza
- 3/4 szklanki owoców granatu
- 2 garści malin
- 3 łyżki kaparów
- 25 g ziaren słonecznika
- 25 g pestek dyni
- 1 garść posiekanych liści kolendry
- 1 garść posiekanej natki pietruszki
- 1 garść posiekanych liści mięty
- 1 łyżka sosu sojowego tamari
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka syropu z agawy
- 1 łyżka soku z cytryny