Udostępnij przepis!

431. “Sałatka z pieczonych buraków z owocami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Nietypowo na dzień kobiet

Dzisiejsza sałatka powstała z myślą o Dniu Kobiet. Oczywiście nadaje się na każdą sytuację. Sprawdźcie sami jaka jest prosta i zdrowa!

Dzielcie się także przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 431. Sałatka z pieczonych buraków z owocami   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

431YT 431. Sałatka z pieczonych buraków z owocami   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Sprawdź także przepis na lasagne z warzywami

Jeśli nie masz czasu lub ochoty na gotowanie zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Buraki pieczemy w piekarniku w temperaturze ok. 180°C przez ok. 1-1,5 godziny aż zmiękną.
  • 2.Pestki słonecznika i dyni prażymy na rozgrzanej patelni i gdy zaczną strzelać, podlewamy je sosem sojowym. Szybko mieszamy aż sos odparuje.
  • 3.Buraki schładzamy i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy do miski.
  • 4.Następnie obieramy pomarańczę, dzielimy na cząstki, które kroimy na drobne kawałki. Dorzucamy do miski, następnie dodajemy kapary oraz posiekaną zieleninę.
  • 5.Owoc granatu nadcinamy i wyłuskujemy z niego soczyste nasiona. Dorzucamy je do sałatki.
  • 6.Dodajemy także oliwę, syrop z agawy i sok z cytryny.
  • 7.Całość dokładnie mieszamy.
  • 8.Możemy schłodzić przez chwilę w lodówce lub od razu przełożyć do miseczek.
  • 9.Na koniec do każdej porcji dodajemy maliny.
  • 10.Tej sałatki nie musimy solić, ponieważ jest wystarczająco słona za sprawą sosu sojowego dodanego do prażących się pestek.
  • 11.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 431. “Sałatka z pieczonych buraków z owocami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 2 buraki 250 g
  • 1 duża pomarańcza
  • 3/4 szklanki owoców granatu
  • 2 garści malin
  • 3 łyżki kaparów
  • 25 g ziaren słonecznika
  • 25 g pestek dyni
  • 1 garść posiekanych liści kolendry
  • 1 garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 garść posiekanych liści mięty
  • 1 łyżka sosu sojowego tamari
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 łyżka soku z cytryny

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł