Udostępnij przepis!

43. “Deser cappuccino z tapioki” – bezglutenowa kuchnia wegańska I Atelier Smaku

Coś dla miłośników kawy.

Poprzednim razem przygotowaliśmy deser na bazie espresso, dziś kolejna kawowa słodycz – deser inspirowany mlecznym cappuccino. Kawę i wegańskie mleko, tym razem kukurydziane, połączyliśmy z pożywną tapioką, która powstaje ze skrobi manioku. Większości pewnie nie znana, choć w niektórych kręgach coraz bardziej popularna, chociażby za sprawą modnej ostatnio bubble tea. W sumie dzisiejszy, wyjątkowo prosty deser można byłoby nazwać bubble coffe. Hasło na dziś: szybko, smacznie, pożywnie i pobudzająco!

Dzięki angielskiemu tłumaczeniu przygotowanemu przez Translalab, możecie dzielić się przepisem nawet ze swoimi obcojęzycznymi przyjaciółmi. 😉

 

 Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 43. Deser cappuccino z tapioki   bezglutenowa kuchnia wegańska I Atelier Smaku

43YT 43. Deser cappuccino z tapioki   bezglutenowa kuchnia wegańska I Atelier Smaku

 

Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na desery.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Tapiokę dzielimy na pół i wsypujemy do dwóch rondelków.
  • 2.Jedną część zalewamy 4 filiżankami mocnego espresso, mieszamy i odstawiamy na bok, aż kulki tapioki wchłoną espresso.
  • 3.Następnie dolewamy taką ilość zimnej wody, aby przykryć ich powierzchnię.
  • 4.Całość odstawiamy na ok. 30-40 minut.
  • 5.Drugą część zalewamy mlekiem kukurydzianym, również aby przykryć powierzchnię tapioki, mieszamy i odstawiamy na tyle samo czasu.
  • 6.Po tym czasie do garnka z kawową wersją dodajemy cukier i gorącą wodę po to, by tapioka miała się w czym gotować i miała co wchłonąć.
  • 7.Gotujemy, aż kulki tapioki zrobią się przezroczyste. Tak samo postępujemy z jasną częścią, którą ponownie zalewamy mlekiem i gotujemy.
  • 8.Podczas gotowania powinniśmy kontrolować ilość wody i mleka, dolewając ich, gdy zajdzie taka potrzeba (jeśli odparują, a tapioka nie jest jeszcze przezroczysta).
  • 9.Nakładamy do pucharków na zmianę obie warstwy, a po wierzchu posypujemy sypką czekoladą.
  • 10.Deser można podawać na ciepło lub po schłodzeniu.
  • 11.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 43. “Deser cappuccino z tapioki” – bezglutenowa kuchnia wegańska I Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • Ok. 1 litr mleka kukurydzianego lub sojowego
  • 1 szklanka tapioki
  • 4 mocne espresso
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka esencji z naturalnej wanilii
  • Czekolada sypka do posypania deseru
  • Woda do gotowania tapioki

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł