
Sposób przygotowania:
- 1.Tapiokę dzielimy na pół i wsypujemy do dwóch rondelków.
- 2.Jedną część zalewamy 4 filiżankami mocnego espresso, mieszamy i odstawiamy na bok, aż kulki tapioki wchłoną espresso.
- 3.Następnie dolewamy taką ilość zimnej wody, aby przykryć ich powierzchnię.
- 4.Całość odstawiamy na ok. 30-40 minut.
- 5.Drugą część zalewamy mlekiem kukurydzianym, również aby przykryć powierzchnię tapioki, mieszamy i odstawiamy na tyle samo czasu.
- 6.Po tym czasie do garnka z kawową wersją dodajemy cukier i gorącą wodę po to, by tapioka miała się w czym gotować i miała co wchłonąć.
- 7.Gotujemy, aż kulki tapioki zrobią się przezroczyste. Tak samo postępujemy z jasną częścią, którą ponownie zalewamy mlekiem i gotujemy.
- 8.Podczas gotowania powinniśmy kontrolować ilość wody i mleka, dolewając ich, gdy zajdzie taka potrzeba (jeśli odparują, a tapioka nie jest jeszcze przezroczysta).
- 9.Nakładamy do pucharków na zmianę obie warstwy, a po wierzchu posypujemy sypką czekoladą.
- 10.Deser można podawać na ciepło lub po schłodzeniu.
- 11.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- Ok. 1 litr mleka kukurydzianego lub sojowego
- 1 szklanka tapioki
- 4 mocne espresso
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka esencji z naturalnej wanilii
- Czekolada sypka do posypania deseru
- Woda do gotowania tapioki