43. “Deser cappuccino z tapioki” – bezglutenowa kuchnia wegańska I Atelier Smaku
Coś dla miłośników kawy.
Poprzednim razem przygotowaliśmy deser na bazie espresso, dziś kolejna kawowa słodycz – deser inspirowany mlecznym cappuccino. Kawę i wegańskie mleko, tym razem kukurydziane, połączyliśmy z pożywną tapioką, która powstaje ze skrobi manioku. Większości pewnie nie znana, choć w niektórych kręgach coraz bardziej popularna, chociażby za sprawą modnej ostatnio bubble tea. W sumie dzisiejszy, wyjątkowo prosty deser można byłoby nazwać bubble coffe. Hasło na dziś: szybko, smacznie, pożywnie i pobudzająco!
Dzięki angielskiemu tłumaczeniu przygotowanemu przez Translalab, możecie dzielić się przepisem nawet ze swoimi obcojęzycznymi przyjaciółmi. 😉
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na desery.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
- Ok. 1 litr mleka kukurydzianego lub sojowego
- 1 szklanka tapioki
- 4 mocne espresso
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka esencji z naturalnej wanilii
- Czekolada sypka do posypania deseru
- Woda do gotowania tapioki
- Tapiokę dzielimy na pół i wsypujemy do dwóch rondelków.
- Jedną część zalewamy 4 filiżankami mocnego espresso, mieszamy i odstawiamy na bok, aż kulki tapioki wchłoną espresso.
- Następnie dolewamy taką ilość zimnej wody, aby przykryć ich powierzchnię.
- Całość odstawiamy na ok. 30-40 minut.
- Drugą część zalewamy mlekiem kukurydzianym, również aby przykryć powierzchnię tapioki, mieszamy i odstawiamy na tyle samo czasu.
- Po tym czasie do garnka z kawową wersją dodajemy cukier i gorącą wodę po to, by tapioka miała się w czym gotować i miała co wchłonąć.
- Gotujemy, aż kulki tapioki zrobią się przezroczyste. Tak samo postępujemy z jasną częścią, którą ponownie zalewamy mlekiem i gotujemy.
- Podczas gotowania powinniśmy kontrolować ilość wody i mleka, dolewając ich, gdy zajdzie taka potrzeba (jeśli odparują, a tapioka nie jest jeszcze przezroczysta).
- Nakładamy do pucharków na zmianę obie warstwy, a po wierzchu posypujemy sypką czekoladą.
- Deser można podawać na ciepło lub po schłodzeniu.
- Smacznego i na zdrowie!