429. “Oponki serowe” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
Bananowa stracciatella
Na kilka dni przed tłustym czwartkiem spieszymy do Was z przepisem, który powstał na specjalne życzenie. Do naszych wegańskich i bezglutenowych oponek serowych zamiast białego sera, jak łatwo możne się domyśleć, dajemy naturalne tofu. I wiecie co? Albo nie ma żadnej różnicy, albo po prostu są tak pyszne, że nikt nie zastanawia się jak smakował prototyp. W przepisie oprócz bezglutenowego ciasta i tofu, równie ważne jest smażenie i tu doskonałą robotę robi roślinna frytura bez tłuszczu palmowego. Oczywiście możecie je przygotować w wersji pieczonej, ale my zdecydowanie polecamy, by tradycyjnie je usmażyć. Warto jednak zadbać o odpowiednią mieszankę roślinnych tłuszczy do smażenia. W naszej kuchni idealnie sprawdza się mieszanka tłuszczu słonecznikowego z rzepakowym, czyli frytura Maestro Gold (https://smazymy.com/produkty-kruszwicy/frytury/). Zainteresowanym smażeniem, polecamy stronę https://najlepszefrytury.pl Zresztą sprawdźcie sami!
Dzielcie się także przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź także nasze inne przepisy na tłusty czwartek
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na gotowanie zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
- 200 g naturalnego tofu
- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki trzcinowego cukru pudru
- 1/2 szklanki mleczka kokosowego
- 50 ml soku z cytryny
- 1 1/2 łyżki odtłuszczonego mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka sody
- 1 szczypta soli
- Wegańska frytura do smażenia Maestro Gold
- Trzcinowy cukier puder do posypania
- Tofu miksujemy blenderem na jednolitą masę i mieszamy z sokiem cytryny. Miksujemy, dodajemy mleczko kokosowe i ponownie miksujemy. Odbieramy 1/4 szklanki mąki kukurydzianej do osobnej miseczki, a resztę suchych składników mieszamy razem. Do wymieszanych suchych składników dodajemy krem z tofu, mieszamy, czekamy chwilę, aż siemię wchłonie wilgoć.
- W nieprzywierającej patelni podgrzewamy fryturę.
- Do ciasta dodajemy resztę mąki kukurydzianej i wyrabiamy je. Rękoma wysmarowanymi w oleju odrywamy po kawałku ciasta. Formujemy krążek, kładziemy na silikonowej macie i zamoczonym w oleju palcem, robimy na środku dziurkę. Czynność tę powtarzamy, aż skończy nam się ciasto.
- Do średnio rozgrzanej frytury wrzucamy niewielkimi partiami oponki i smażymy je z obu stron na złoty kolor. Frytura nie może być zbyt gorąca, gdyż oponki przypalą się na zewnątrz, a w środku pozostaną surowe. Jeśli temperatura frytury będzie zbyt niska, oponki nasiąkną tłuszczem. Najlepiej smakują od razu po zrobieniu, posypane cukrem pudrem. Jeśli zrobimy je dzień wcześniej, najlepiej przed podaniem podgrzać je przez chwilę w piekarniku.
- Smacznego i na zdrowie!