
Sposób przygotowania:
- 1.Tofu miksujemy blenderem na jednolitą masę i mieszamy z sokiem cytryny. Miksujemy, dodajemy mleczko kokosowe i ponownie miksujemy. Odbieramy 1/4 szklanki mąki kukurydzianej do osobnej miseczki, a resztę suchych składników mieszamy razem. Do wymieszanych suchych składników dodajemy krem z tofu, mieszamy, czekamy chwilę, aż siemię wchłonie wilgoć.
- 2.W nieprzywierającej patelni podgrzewamy fryturę.
- 3.Do ciasta dodajemy resztę mąki kukurydzianej i wyrabiamy je. Rękoma wysmarowanymi w oleju odrywamy po kawałku ciasta. Formujemy krążek, kładziemy na silikonowej macie i zamoczonym w oleju palcem, robimy na środku dziurkę. Czynność tę powtarzamy, aż skończy nam się ciasto.
- 4.Do średnio rozgrzanej frytury wrzucamy niewielkimi partiami oponki i smażymy je z obu stron na złoty kolor. Frytura nie może być zbyt gorąca, gdyż oponki przypalą się na zewnątrz, a w środku pozostaną surowe. Jeśli temperatura frytury będzie zbyt niska, oponki nasiąkną tłuszczem. Najlepiej smakują od razu po zrobieniu, posypane cukrem pudrem. Jeśli zrobimy je dzień wcześniej, najlepiej przed podaniem podgrzać je przez chwilę w piekarniku.
- 5.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składnik:
- 200 g naturalnego tofu
- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki trzcinowego cukru pudru
- 1/2 szklanki mleczka kokosowego
- 50 ml soku z cytryny
- 1 1/2 łyżki odtłuszczonego mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka sody
- 1 szczypta soli
- Wegańska frytura do smażenia Maestro Gold
- Trzcinowy cukier puder do posypania