428. “Bananowa stracciatella” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
Bananowa stracciatella
Dziś dowiecie się jak przygotować bananową stracciatellę, którą dosładzaliśmy Wam walentynkowy weekend w naszych Bistro & Delikatesach. Zobaczcie jak można jeszcze wykorzystać wyciskarkę wolnoobrotową Kuvings (https://bit.ly/3nD37jo). Na pewno wiecie już, że jest ona naprawdę solidnym i wyjątkowo mocnym urządzeniem, które wyciska wspaniałe soki z owoców i warzyw. Nie każdy jednak pamięta, że można w niej przygotować także koktajle, a latem, pyszne lody.
Dziś postanowiliśmy wykorzystać ją do wyjątkowego deseru z kawałkami czekolady. I jak wyszło? Ci, którzy próbowali, twierdzą, że wspaniale. Spróbujcie sami jak łatwo i szybko można przygotować coś wyjątkowego, by świętować nie tylko walentynki.
Dzielcie się także przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź także poprzednie przepisy, które powstały dzięki tej wyciskarce:
Rozgrzewający sok owocowo-warzywny
Ekspresowy sos pomidorowy z cukiniowym spaghetti
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na gotowanie zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
- 300 g silken tofu
- 250 g bananów
- 25 g czekolady
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 100 ml mleczka kokosowego
- Bita śmietana kokosowa do dekoracji z przepisu 18
- Owoce do dekoracji
- Przez wyciskarkę wolnoobrotową z użyciem specjalnej przystawki do robienia sorbetów i lodów, przepuszczamy na przemian po odrobinie banana, silken tofu i pokruszonej czekolady. Czynność tę powtarzamy aż skończą nam się składniki.
- Na sam koniec dosypujemy cynamon, wlewamy mleczko kokosowe, aby przepchnęło reszki banana, czekolady i tofu.
- Całość mieszamy i przekładamy do pucharków.
- Dekorujemy kokosową bitą śmietaną, owocami, które lubimy i możemy świętować!
- Smacznego i na zdrowie!