Pomysł na jarmuż
Wiemy, że dzisiejszy odcinek na ateliersmaku.tv wielu z nas przywoła wspomnienia z dawnych czasów. Kołduny choć dziś już trochę mniej popularne, nadal mają swoich wielbicieli. Nasz wegański farsz z boczniaków i suszonych pomidorów zawijamy w bezglutenowe ciasto z mąki gryczanej, ziemniaczanej oraz ryżowej i to jest naprawdę pyszne! Zwłaszcza podane w aromatycznym bulionie. To danie skradnie nie jedno podniebienie oraz serce!
Możecie skorzystać z przepisu na rosół z kalarepy.
Dzielcie się także przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.
Jeśli tak jak my, kochacie wszelkiego rodzaju pierogi, przypominamy, że stworzyliśmy dla Was kurs lepienia pierogów online.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Sprawdź także nasze inne pomysły na zupy.
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na gotowanie zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
- 3 czubate łyżki mąki ryżowej
- 3 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
- 3 czubate łyżki mąki gryczanej
- 1 łyżka odtłuszczonego mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka oleju
- 1 szczypta soli
- 150 ml wrzącej wody
- 200 g boczniaka
- 100 g suszonych pomidorów z oliwy
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki sosu sojowego tamari
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka cząbru
- 2/3 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1 łyżka mąki ryżowej
- 1 łyżeczka odtłuszczonego mielonego siemienia lnianego
- Wlewamy wodę do garnka, dorzucamy ziele angielskie i liście laurowe i zagotowujemy.
- Kalarepę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Również w drobną kostkę kroimy paprykę i selera naciowego, a następnie wszystkie te warzywa dorzucamy do garnka. Pomidory kroimy w podłużne cząstki i dodajemy do gotującego się rosołu.
- Po 15 minutach wsypujemy do garnka przyprawy, czyli pieprz, asafetydę, sól i wlewamy sos sojowy. Gotujemy jeszcze klikanaście minut i na sam koniec sprawdzamy, czy nie trzeba dodać więcej soli i dolewamy oliwę.
- Przelewamy na durszlaku makaron z koniaku przegotowaną wodą, wykładamy go do miseczek, po 100 gramów na osobę i zalewamy gorącym rosołem z warzywami.
- Dla nas jest to super zupa, którą jadamy po przyjściu wieczorem ze spaceru bez strachu o kaloryczność.
- Smacznego i na zdrowie!