Udostępnij przepis!

427. “Kołduny z boczniakiem i suszonymi pomidorami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Pomysł na jarmuż

Wiemy, że dzisiejszy odcinek na ateliersmaku.tv wielu z nas przywoła wspomnienia z dawnych czasów. Kołduny choć dziś już trochę mniej popularne, nadal mają swoich wielbicieli. Nasz wegański farsz z boczniaków i suszonych pomidorów zawijamy w bezglutenowe ciasto z mąki gryczanej, ziemniaczanej oraz ryżowej i to jest naprawdę pyszne! Zwłaszcza podane w aromatycznym bulionie. To danie skradnie nie jedno podniebienie oraz serce!

Możecie skorzystać z przepisu na rosół z kalarepy.

Dzielcie się także przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.

Jeśli tak jak my, kochacie wszelkiego rodzaju pierogi, przypominamy, że stworzyliśmy dla Was kurs lepienia pierogów online.

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 427. Kołduny z boczniakiem i suszonymi pomidorami   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

427YT 427. Kołduny z boczniakiem i suszonymi pomidorami   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Sprawdź także nasze inne pomysły na zupy.

Jeśli nie masz czasu lub ochoty na gotowanie zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Wlewamy wodę do garnka, dorzucamy ziele angielskie i liście laurowe i zagotowujemy.
  • 2.Kalarepę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Również w drobną kostkę kroimy paprykę i selera naciowego, a następnie wszystkie te warzywa dorzucamy do garnka. Pomidory kroimy w podłużne cząstki i dodajemy do gotującego się rosołu.
  • 3.Po 15 minutach wsypujemy do garnka przyprawy, czyli pieprz, asafetydę, sól i wlewamy sos sojowy. Gotujemy jeszcze klikanaście minut i na sam koniec sprawdzamy, czy nie trzeba dodać więcej soli i dolewamy oliwę.
  • 4.Przelewamy na durszlaku makaron z koniaku przegotowaną wodą, wykładamy go do miseczek, po 100 gramów na osobę i zalewamy gorącym rosołem z warzywami.
  • 5.Dla nas jest to super zupa, którą jadamy po przyjściu wieczorem ze spaceru bez strachu o kaloryczność.
  • 6.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 427. “Kołduny z boczniakiem i suszonymi pomidorami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składnik - ciasto :

  • 3 czubate łyżki mąki ryżowej
  • 3 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 3 czubate łyżki mąki gryczanej
  • 1 łyżka odtłuszczonego mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szczypta soli
  • 150 ml wrzącej wody

Składniki - nadzienie:

  • 200 g boczniaka
  • 100 g suszonych pomidorów z oliwy
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki sosu sojowego tamari
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 2/3 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka odtłuszczonego mielonego siemienia lnianego

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł