426. „Rosół z kalarepy” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
Rosół z kalarepy
Najnowszy odcinek na ateliersmaku.tv jest nie tylko panaceum na dzisiejsze chłody i wichury, ale czymś, co polubią miłośnicy smacznych i prostych zup! ? Jesteśmy przekonani, że rosół z kalarepy skradnie nie jedno podniebienie i serce! Zwłaszcza tych, którzy cenią sobie kreatywne podejście do tradycyjnych dań. Zupa ta z pewnością może zastąpić tę tradycyjną wersją, a warzywa, których użyliśmy w jego przygotowaniu są dużo smaczniejsze niż wygotowana marchewka, pietruszka i seler, więc możemy je zjeść ze smakiem. Dodatek makaronu z konjaku gwarantuje tej zupie niski indeks glikemiczny i kaloryczność.
Dzielcie się także przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź także nasze inne pomysły na zupy.
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na gotowanie zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
- 2 kalarepy
- 3 łodygi selera
- 2 pomidory
- 1 czerwona papryka
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 3 łyżki sosu sojowego tamari
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki asafetydy
- Sól do smaku
- 2 litry wody
- Natka pietruszki do posypania
- 600 g gotowego makaronu z konjaku (100 g na porcję)
- Wlewamy wodę do garnka, dorzucamy ziele angielskie i liście laurowe i zagotowujemy.
- Kalarepę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Również w drobną kostkę kroimy paprykę i selera naciowego, a następnie wszystkie te warzywa dorzucamy do garnka. Pomidory kroimy w podłużne cząstki i dodajemy do gotującego się rosołu.
- Po 15 minutach wsypujemy do garnka przyprawy, czyli pieprz, asafetydę, sól i wlewamy sos sojowy. Gotujemy jeszcze klikanaście minut i na sam koniec sprawdzamy, czy nie trzeba dodać więcej soli i dolewamy oliwę.
- Przelewamy na durszlaku makaron z koniaku przegotowaną wodą, wykładamy go do miseczek, po 100 gramów na osobę i zalewamy gorącym rosołem z warzywami.
- Dla nas jest to super zupa, którą jadamy po przyjściu wieczorem ze spaceru bez strachu o kaloryczność.
- Smacznego i na zdrowie!