Udostępnij przepis!

426. “Rosół z kalarepy” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Rosół z kalarepy

Najnowszy odcinek na ateliersmaku.tv jest nie tylko panaceum na dzisiejsze chłody i wichury, ale czymś, co polubią miłośnicy smacznych i prostych zup! 🍲 Jesteśmy przekonani, że rosół z kalarepy skradnie nie jedno podniebienie i serce! Zwłaszcza tych, którzy cenią sobie kreatywne podejście do tradycyjnych dań. Zupa ta z pewnością może zastąpić tę tradycyjną wersją, a warzywa, których użyliśmy w jego przygotowaniu są dużo smaczniejsze niż wygotowana marchewka, pietruszka i seler, więc możemy je zjeść ze smakiem. Dodatek makaronu z konjaku gwarantuje tej zupie niski indeks glikemiczny i kaloryczność.

Dzielcie się także przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 426. Rosół z kalarepy   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

426YT 426. Rosół z kalarepy   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Sprawdź także nasze inne pomysły na zupy.

Jeśli nie masz czasu lub ochoty na gotowanie zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Wlewamy wodę do garnka, dorzucamy ziele angielskie i liście laurowe i zagotowujemy.
  • 2.Kalarepę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Również w drobną kostkę kroimy paprykę i selera naciowego, a następnie wszystkie te warzywa dorzucamy do garnka. Pomidory kroimy w podłużne cząstki i dodajemy do gotującego się rosołu.
  • 3.Po 15 minutach wsypujemy do garnka przyprawy, czyli pieprz, asafetydę, sól i wlewamy sos sojowy. Gotujemy jeszcze klikanaście minut i na sam koniec sprawdzamy, czy nie trzeba dodać więcej soli i dolewamy oliwę.
  • 4.Przelewamy na durszlaku makaron z koniaku przegotowaną wodą, wykładamy go do miseczek, po 100 gramów na osobę i zalewamy gorącym rosołem z warzywami.
  • 5.Dla nas jest to super zupa, którą jadamy po przyjściu wieczorem ze spaceru bez strachu o kaloryczność.
  • 6.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 426. “Rosół z kalarepy” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 2 kalarepy
  • 3 łodygi selera
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 3 łyżki sosu sojowego tamari
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki asafetydy
  • Sól do smaku
  • 2 litry wody
  • Natka pietruszki do posypania
  • 600 g gotowego makaronu z konjaku (100 g na porcję)

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł