
Sposób przygotowania:
- 1.Każdą paprykę kroimy na 4 części, układamy na blasze wysmarowanej olejem i grillujemy w piekarniku, aż papryka będzie miękka a jej skórka będzie trochę przypalona.
- 2.Następnie używamy funkcji piekarnika z puszczaniem pary lub wyjmujemy gorącą paprykę i zamykamy ją szczelnie w plastikowym woreczku, by skórka zmiękła i dała się łatwo ściągnąć.
- 3.Korzeń topinambura czyścimy i gotujemy na parze do miękkości.
- 4.Możemy w tym samym garnku ugotować liście jarmużu, które posłużą nam później jako dekoracja.
- 5.Po ugotowaniu i przestygnięciu miksujemy topinambur z dodatkiem oliwy, soli i czarnego pieprzu, aż uzyskamy gładki krem.
- 6.Na talerzu układamy obrane ze skórki płaty papryki i smarujemy je gotowym kremem.
- 7.Na wierzch układamy pokrojone wzdłuż, pozbawione wcześniej ogonków kapary jabłkowe.
- 8.Przystawkę posypujemy marynowanym zielonym pieprzem i dekorujemy ziołami.
- 9.Obok, do dekoracji i dla zdrowia, układamy jarmuż i całość jeszcze skrapiamy pyszną oliwą.
- 10.Dobrej zabawy i smacznego!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 2 papryki czerwone
- 250 g korzenia topinambura
- Ok. 75 ml dobrej oliwy
- 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- Liście ugotowanego na parze jarmużu
- Kilka kaparów jabłkowych
- Marynowany zielony pieprz do dekoracji
- Świeże zioła do dekoracji np. majeranek
- Olej do smarowania blachy
- Sól do smaku