
Sposób przygotowania:
- 1.Z umytej pomarańczy zdejmujemy skórkę za pomocą obieraczki, siekamy ją na drobne kawałeczki i gotujemy w cukrze z odrobiną wody.
- 2.Śliwki pozbawiamy pestek i dorzucamy do garnka ze skórką pomarańczową, mieszamy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu.
- 3.Obieramy batata, kroimy w niedużą kostkę i wraz z goździkami dorzucamy do garnka.
- 4.Pomarańczę obieramy z pozostałości skórki, kroimy w kostkę i dorzucamy do reszty. Gotujemy całość pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż wszystko zmięknie.
- 5.Jeżeli chcemy mieć gładką konsystencję możemy lekko zmiksować.
- 6.Gotujący się dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków i od razu zamykamy. Można dla pewności odwrócić do góry dnem i odstawić je na 15 minut, aby się dobrze zamknęły.
- 7.Taki dżem rewelacyjnie smakuje na grzankach, herbatnikach lub jako dodatek do porannego musli.
- 8.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 500 g śliwek węgierek
- 250 g batata
- 250 g pomarańczy
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków