Udostępnij przepis!

412. “Dżem śliwkowy z batatem i pomarańczą” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Dżem śliwkowy nietypowo 🙂

Śliwkowe dżemy i konfitury to jedne z bardziej popularnych przepisów o tej porze roku. My także jesteśmy miłośnikami tych owoców pod wszelką postacią. Dziś mamy dla Was dość nietypowe połączenie, głównie dlatego, że w naszej mieszance występuje batat. Sprawia on, że konsystencja dżemu staje się bardziej kremowa i stabilna. Jest to bardzo szybki i prosty przepis, który na pewno uda się każdemu miłośnikowi słodkości, niezależnie od poziomu umiejętności kulinarnych.

Dzielcie się przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 412. Dżem śliwkowy z batatem i pomarańczą   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

412YT 412. Dżem śliwkowy z batatem i pomarańczą   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Sprawdź koniecznie nasze przepisy na inne dżemy i konfitury

 

Jeśli nie masz czasu lub ochoty na gotowanie, a lubisz poznawać nowe smaki, w naszym sklepie internetowym znajdziesz pyszną konfiturę cytrynowo-imbirową oraz chutney śliwkowy

Sposób przygotowania:

  • 1.Z umytej pomarańczy zdejmujemy skórkę za pomocą obieraczki, siekamy ją na drobne kawałeczki i gotujemy w cukrze z odrobiną wody.
  • 2.Śliwki pozbawiamy pestek i dorzucamy do garnka ze skórką pomarańczową, mieszamy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu.
  • 3.Obieramy batata, kroimy w niedużą kostkę i wraz z goździkami dorzucamy do garnka.
  • 4.Pomarańczę obieramy z pozostałości skórki, kroimy w kostkę i dorzucamy do reszty. Gotujemy całość pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż wszystko zmięknie.
  • 5.Jeżeli chcemy mieć gładką konsystencję możemy lekko zmiksować.
  • 6.Gotujący się dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków i od razu zamykamy. Można dla pewności odwrócić do góry dnem i odstawić je na 15 minut, aby się dobrze zamknęły.
  • 7.Taki dżem rewelacyjnie smakuje na grzankach, herbatnikach lub jako dodatek do porannego musli.
  • 8.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 412. “Dżem śliwkowy z batatem i pomarańczą” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 500 g śliwek węgierek
  • 250 g batata
  • 250 g pomarańczy
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł