412. “Dżem śliwkowy z batatem i pomarańczą” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
Dżem śliwkowy nietypowo 🙂
Śliwkowe dżemy i konfitury to jedne z bardziej popularnych przepisów o tej porze roku. My także jesteśmy miłośnikami tych owoców pod wszelką postacią. Dziś mamy dla Was dość nietypowe połączenie, głównie dlatego, że w naszej mieszance występuje batat. Sprawia on, że konsystencja dżemu staje się bardziej kremowa i stabilna. Jest to bardzo szybki i prosty przepis, który na pewno uda się każdemu miłośnikowi słodkości, niezależnie od poziomu umiejętności kulinarnych.
Dzielcie się przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź koniecznie nasze przepisy na inne dżemy i konfitury
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na gotowanie, a lubisz poznawać nowe smaki, w naszym sklepie internetowym znajdziesz pyszną konfiturę cytrynowo-imbirową oraz chutney śliwkowy
- 500 g śliwek węgierek
- 250 g batata
- 250 g pomarańczy
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
- Z umytej pomarańczy zdejmujemy skórkę za pomocą obieraczki, siekamy ją na drobne kawałeczki i gotujemy w cukrze z odrobiną wody.
- Śliwki pozbawiamy pestek i dorzucamy do garnka ze skórką pomarańczową, mieszamy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu.
- Obieramy batata, kroimy w niedużą kostkę i wraz z goździkami dorzucamy do garnka.
- Pomarańczę obieramy z pozostałości skórki, kroimy w kostkę i dorzucamy do reszty. Gotujemy całość pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż wszystko zmięknie.
- Jeżeli chcemy mieć gładką konsystencję możemy lekko zmiksować.
- Gotujący się dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków i od razu zamykamy. Można dla pewności odwrócić do góry dnem i odstawić je na 15 minut, aby się dobrze zamknęły.
- Taki dżem rewelacyjnie smakuje na grzankach, herbatnikach lub jako dodatek do porannego musli.
- Smacznego i na zdrowie!