1 słoik
20 minut + kilka dni kiszenia
Kluski z brukwi z okrasą – pyszne i nietypowe 🙂
Jak widać po dzisiejszym przepisie, brukiew na dobre zagościła w naszej kuchni. Te kluski, to idealne danie na obiad lub kolację. Idealnie komponują się z okrasą z tofu, ale oczywiście możecie też serwować je ze swoim ulubionym sosem, leczo, a nawet z nie-kaczką z jabłkami.
Dzielcie się przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Sprawdź koniecznie nasze przepisy na: zupę z brukwi oraz kiszoną brukiew
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na gotowanie, możesz sięgnąć po inne kluski do naszego sklepu internetowego.
Składniki – kluski:
- 300 g brukwi
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka soli
- Ewentualnie kilka łyżek wody
Składniki – okrasa:
- 200 g tofu wędzonego
- 1 łyżka sosu sojowego
- Olej lub oliwa do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Brukiew myjemy i obieramy, a następnie kroimy w kostkę i miksujemy. Jeżeli nie mamy kielichowego miksera możemy ją utrzeć na drobnej ziemniaczanej tarce.
- Przekładamy brukiew do miski i mieszamy z solą, aby brukiew puściła sok. Dodajemy do brukwi siemię mielone, mieszamy i czekamy kilka minut aby, wchłonęło wilgoć, a następnie wsypujemy mąki i wyrabiamy ciasto. Jeżeli jest zbyt suche, dodajemy odrobinę wody aby było sprężyste i dało się formować kluski lub trochę rzadsze takie do nakładania bezpośrednio na wrzątek zwilżoną łyżką.
- Wędzone tofu ucieramy na jarzynowej tarce, mieszamy z sosem sojowym i smażymy na oliwie lub oleju, cały czas mieszając aż się lekko przyrumieni.
- W tym czasie możemy już zagotować w garnku posoloną wodę. Gdy się zagotuje wrzucamy partiami uformowane kluski i gotujemy je przez około 3-4 minuty po wypłynięciu.
- Gotowe ciepłe kluski wykładamy na talerz i okraszamy pysznym smażonym tofu.
- Smacznego i na zdrowie!