
Sposób przygotowania:
- 1.Brukiew myjemy i obieramy, a następnie kroimy w kostkę i miksujemy. Jeżeli nie mamy kielichowego miksera możemy ją utrzeć na drobnej ziemniaczanej tarce.
- 2.Przekładamy brukiew do miski i mieszamy z solą, aby brukiew puściła sok. Dodajemy do brukwi siemię mielone, mieszamy i czekamy kilka minut aby, wchłonęło wilgoć, a następnie wsypujemy mąki i wyrabiamy ciasto. Jeżeli jest zbyt suche, dodajemy odrobinę wody aby było sprężyste i dało się formować kluski lub trochę rzadsze takie do nakładania bezpośrednio na wrzątek zwilżoną łyżką.
- 3.Wędzone tofu ucieramy na jarzynowej tarce, mieszamy z sosem sojowym i smażymy na oliwie lub oleju, cały czas mieszając aż się lekko przyrumieni.
- 4.W tym czasie możemy już zagotować w garnku posoloną wodę. Gdy się zagotuje wrzucamy partiami uformowane kluski i gotujemy je przez około 3-4 minuty po wypłynięciu.
- 5.Gotowe ciepłe kluski wykładamy na talerz i okraszamy pysznym smażonym tofu.
- 6.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - kluski:
- 300 g brukwi
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka soli
- Ewentualnie kilka łyżek wody
Składniki - okrasa:
- 200 g tofu wędzonego
- 1 łyżka sosu sojowego
- Olej lub oliwa do smażenia