Udostępnij przepis!

411. “Kluski z brukwi z okrasą” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Kluski z brukwi z okrasą – pyszne i nietypowe 🙂

Jak widać po dzisiejszym przepisie, brukiew na dobre zagościła w naszej kuchni. Te kluski, to idealne danie na obiad lub kolację. Idealnie komponują się z okrasą z tofu, ale oczywiście możecie też serwować je ze swoim ulubionym sosem, leczo, a nawet z nie-kaczką z jabłkami.

Dzielcie się przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 411. Kluski z brukwi z okrasą   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

411YT 411. Kluski z brukwi z okrasą   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Sprawdź koniecznie nasze przepisy na: zupę z brukwi oraz kiszoną brukiew

 

Jeśli nie masz czasu lub ochoty na gotowanie, możesz sięgnąć po inne kluski do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Brukiew myjemy i obieramy, a następnie kroimy w kostkę i miksujemy. Jeżeli nie mamy kielichowego miksera możemy ją utrzeć na drobnej ziemniaczanej tarce.
  • 2.Przekładamy brukiew do miski i mieszamy z solą, aby brukiew puściła sok. Dodajemy do brukwi siemię mielone, mieszamy i czekamy kilka minut aby, wchłonęło wilgoć, a następnie wsypujemy mąki i wyrabiamy ciasto. Jeżeli jest zbyt suche, dodajemy odrobinę wody aby było sprężyste i dało się formować kluski lub trochę rzadsze takie do nakładania bezpośrednio na wrzątek zwilżoną łyżką.
  • 3.Wędzone tofu ucieramy na jarzynowej tarce, mieszamy z sosem sojowym i smażymy na oliwie lub oleju, cały czas mieszając aż się lekko przyrumieni.
  • 4.W tym czasie możemy już zagotować w garnku posoloną wodę. Gdy się zagotuje wrzucamy partiami uformowane kluski i gotujemy je przez około 3-4 minuty po wypłynięciu.
  • 5.Gotowe ciepłe kluski wykładamy na talerz i okraszamy pysznym smażonym tofu.
  • 6.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 411. “Kluski z brukwi z okrasą” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - kluski:

  • 300 g brukwi
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka soli
  • Ewentualnie kilka łyżek wody

Składniki - okrasa:

  • 200 g tofu wędzonego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • Olej lub oliwa do smażenia

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł