1 słoik
20 minut + kilka dni kiszenia
Ekspresowy sposób na kiszonki
Dziś powracamy do brukwi, by uzupełnić nasz dział z kiszonkami o coś naprawdę ciekawego, o charakterystycznym smaku. To kolejna kiszonka, która już po paru dniach nadaje się do jedzenia.
Dzielcie się przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Sprawdź koniecznie nasze przepisy na inne kiszonki.
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 300 g brukwi
- 1-2 łyżeczki soli
- 8 goździków
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 kawałki kory cynamonu
- 1 szklanka soku z kapusty kiszonej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Brukiew obieramy i szatkujemy na mandolinie lub tarce jarzynowej. Mieszamy ją z solą, aby zmiękła i puściła sok, a następnie przekładamy do słoika wraz z przyprawami, dogniatamy i zalewamy sokiem z kapusty.
- Dociskamy z wierzchu małym spodeczkiem lub kamieniem, żeby brukiew pozostała zanurzona.
- Dzięki sokowi z kapusty kiszonej brukiew już po kilku dniach nadaje się do jedzenia.
- Ma bardzo intensywny smak, więc najlepiej dodać do niej odrobinę sparzonych rodzynek lub żurawiny.
- Smacznego i na zdrowie!