Udostępnij przepis!

410. “Kiszona brukiew” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Ekspresowy sposób na kiszonki

Dziś powracamy do brukwi, by uzupełnić nasz dział z kiszonkami o coś naprawdę ciekawego, o charakterystycznym smaku. To kolejna kiszonka, która już po paru dniach nadaje się do jedzenia.

Dzielcie się przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 410. Kiszona brukiew   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

410YT 410. Kiszona brukiew   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Sprawdź koniecznie nasze przepisy na inne kiszonki.

 

Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Brukiew obieramy i szatkujemy na mandolinie lub tarce jarzynowej. Mieszamy ją z solą, aby zmiękła i puściła sok, a następnie przekładamy do słoika wraz z przyprawami, dogniatamy i zalewamy sokiem z kapusty.
  • 2.Dociskamy z wierzchu małym spodeczkiem lub kamieniem, żeby brukiew pozostała zanurzona.
  • 3.Dzięki sokowi z kapusty kiszonej brukiew już po kilku dniach nadaje się do jedzenia.
  • 4.Ma bardzo intensywny smak, więc najlepiej dodać do niej odrobinę sparzonych rodzynek lub żurawiny.
  • 5.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 410. “Kiszona brukiew” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 300 g brukwi
  • 1-2 łyżeczki soli
  • 8 goździków
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 kawałki kory cynamonu
  • 1 szklanka soku z kapusty kiszonej

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł