
Sposób przygotowania:
- 1.Brukiew obieramy i szatkujemy na mandolinie lub tarce jarzynowej. Mieszamy ją z solą, aby zmiękła i puściła sok, a następnie przekładamy do słoika wraz z przyprawami, dogniatamy i zalewamy sokiem z kapusty.
- 2.Dociskamy z wierzchu małym spodeczkiem lub kamieniem, żeby brukiew pozostała zanurzona.
- 3.Dzięki sokowi z kapusty kiszonej brukiew już po kilku dniach nadaje się do jedzenia.
- 4.Ma bardzo intensywny smak, więc najlepiej dodać do niej odrobinę sparzonych rodzynek lub żurawiny.
- 5.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 300 g brukwi
- 1-2 łyżeczki soli
- 8 goździków
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 kawałki kory cynamonu
- 1 szklanka soku z kapusty kiszonej