41. “Galaretki espresso z kasztanowym kremem” – bezglutenowa kuchnia wegańska I Atelier Smaku
2 porcje
30 minut + czas chłodzenia
Coś dla miłośników kawy.
Dziś pierwszy odcinek z nowej kawowo-deserowej serii. Startujemy od czegoś specjalnego dla miłośników dobrego espresso w niekonwencjonalnym, deserowym wydaniu. Pyszna kawa z dobrego włoskiego ekspresu oraz delikatny krem, również z włoskich, kasztanów. Pysznie i pobudzająco. Za 2 tygodnie kolejny deserowy odcinek, w którym powrócimy do konkursów kulinarnych. Mamy dla Was ciekawe nagrody. Tym razem wszystko związane z kawą w najlepszym wydaniu. 🙂
Dzięki angielskiemu tłumaczeniu przygotowanemu przez Translalab, możecie dzielić się przepisem nawet ze swoimi obcojęzycznymi przyjaciółmi. 😉
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na desery.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 100 ml wody do zagotowania agaru
- 2 filiżanki (60 ml) mocnego, dobrego espresso
- 1/4 łyżeczki agaru
- 1 łyżeczka cukru
Składniki – krem:
- 3 łyżki dobrze schłodzonego mleczka kokosowego
- 3 łyżki kremu z kasztanów
- Ziarna kawy i szczypta chilli do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Do niewielkiego rondelka wlewamy niewielką ilość wody, do środka dodajemy agar, cukier.
- Całość stawiamy na palnik i zagotowujemy. Po kilku minutach gotowania na małym ogniu dolewamy wcześniej przygotowane espresso i jeszcze raz zagotowujemy.
- Całość przelewamy do filiżanek lub foremek i odstawiamy do czasu, aż galaretki stężeją.
- W tym czasie przygotowujemy krem poprzez dokładne wymieszanie mleczka kokosowego i kremu kasztanowego.
- Stężałe galaretki wykładamy na krem i podajemy lekko oprószone chilli i udekorowany ziarnami dobrej kawy, które również możemy skonsumować.
- Dobrej zabawy i smacznego!