
Sposób przygotowania:
- 1.Kroimy paprykę w podłużne paski, a marchewkę obieramy i kroimy po długości w cienkie plastry. Różyczki kalafiora przecinamy na dwie lub cztery części, a następnie układamy warzywa w słoju dodając do nich przyprawy, starając się, aby warzywa były zaklinowane.
- 2.Do wody dodajemy sól, mieszamy i zalewamy warzywa, na sam koniec dolewamy wodę po kiszeniu ogórków, aby szybciej powstała kiszonka.
- 3.Jeżeli jest taka potrzeba, to dociskamy zawartość słoika spodeczkiem lub miseczką, a następnie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
- 4.Codziennie lekko poruszamy warzywa, aby lekko je odgazować.
- 5.Po 4-5 dniach kiszonka jest gotowa do spożycia.
- 6.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 4 różyczki kalafiora
- 1 czerwona papryka
- 1 marchewka
- 4 kawałki kory cynamonu
- 8 goździków
- 1 łyżka soli
- 1 l wody przegotowanej lub filtrowanej
- 1/4 szklanki wody z kiszonych ogórków