Udostępnij przepis!

408. “Ekspresowa kapusta kiszona z burakami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Ekspresowy sposób na kiszoną kapustę

Do tej pory w dziale kiszonek na naszym blogu znajdowała się tylko kiszona cytryna. Jakoś po prostu nie było czasu na to, by podzielić się z Wami tym, co jadamy na co dzień. Dziś przekażemy Wam bardzo prosty przepis babci naszej koleżanki z Ukrainy. Nie jest to kapusta kiszona, którą wszyscy znamy i na którą czeka się kilka tygodni, zanim będzie można ją zjeść. Ta kiszonka jest naprawdę ciekawa i szybko nadaje się do jedzenia. Dodanie buraka nadaje jej piękny kolor.

Dzielcie się przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 408. Ekspresowa kapusta kiszona z burakami   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

408YT 408. Ekspresowa kapusta kiszona z burakami   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Sprawdź koniecznie nasze przepisy na inne kiszonki.

 

Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Kapustę kroimy na 4 części wzdłuż głąba i obgotowujemy ją w wodzie z liściem i zielem angielskim przez ok. 10 minut, tak, aby lekko zmiękła. Wyjmujemy z wody i studzimy.
  • 2.W tym czasie obieramy i kroimy buraka w plastry o grubości ok. 3-5 mm.
  • 3.Przestudzoną kapustę układamy ściśle w szerokim słoju i pomiędzy nią ściśle utykamy plastry buraka tak, aby nie wypływały po zalaniu. Można także ułożyć je na dnie pod kapustą.
  • 4.Całość zalewamy wodą z ogórków kiszonych, tak, aby wszystko było przykryte.
  • 5.Dociążamy od góry miseczką lub talerzykiem, żeby nic nie wypływało na wierzch.
  • 6.Odstawiamy na 4-5 dni.
  • 7.Po tym czasie kiszonka nadaje się do jedzenia.
  • 8.Jest wyśmienitym i zdrowym samodzielnym dodatkiem do dań obiadowych, a także surówek i sałatek.
  • 9.Podczas kiszenia na powierzchni może wytworzyć się biały nalot, który jest naturalny.
  • 10.Codziennie można poruszyć słojem, aby usunąć pęcherzyki powietrza pojawiające się podczas kiszenia.
  • 11.Jeśli nie macie wystarczająco wody po ogórkach kiszonych, możecie ją uzupełnić przegotowaną wodą z dodatkiem soli w proporcjach 500 ml wody z 1 łyżką soli.
  • 12.Jeśli jako zalewy użyjecie samej wody po ogórkach kiszonych i postawicie słój w ciepłym miejscu, kiszonka będzie bardziej intensywna i szybciej gotowa do jedzenia.
  • 13.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 408. “Ekspresowa kapusta kiszona z burakami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 1 mała kapusta
  • 1 burak
  • 4 liście laurowe
  • 6 owoców ziela angielskiego
  • 1-2 litry wody z ogórków kiszonych

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł