
Sposób przygotowania:
- 1.Kapustę kroimy na 4 części wzdłuż głąba i obgotowujemy ją w wodzie z liściem i zielem angielskim przez ok. 10 minut, tak, aby lekko zmiękła. Wyjmujemy z wody i studzimy.
- 2.W tym czasie obieramy i kroimy buraka w plastry o grubości ok. 3-5 mm.
- 3.Przestudzoną kapustę układamy ściśle w szerokim słoju i pomiędzy nią ściśle utykamy plastry buraka tak, aby nie wypływały po zalaniu. Można także ułożyć je na dnie pod kapustą.
- 4.Całość zalewamy wodą z ogórków kiszonych, tak, aby wszystko było przykryte.
- 5.Dociążamy od góry miseczką lub talerzykiem, żeby nic nie wypływało na wierzch.
- 6.Odstawiamy na 4-5 dni.
- 7.Po tym czasie kiszonka nadaje się do jedzenia.
- 8.Jest wyśmienitym i zdrowym samodzielnym dodatkiem do dań obiadowych, a także surówek i sałatek.
- 9.Podczas kiszenia na powierzchni może wytworzyć się biały nalot, który jest naturalny.
- 10.Codziennie można poruszyć słojem, aby usunąć pęcherzyki powietrza pojawiające się podczas kiszenia.
- 11.Jeśli nie macie wystarczająco wody po ogórkach kiszonych, możecie ją uzupełnić przegotowaną wodą z dodatkiem soli w proporcjach 500 ml wody z 1 łyżką soli.
- 12.Jeśli jako zalewy użyjecie samej wody po ogórkach kiszonych i postawicie słój w ciepłym miejscu, kiszonka będzie bardziej intensywna i szybciej gotowa do jedzenia.
- 13.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 1 mała kapusta
- 1 burak
- 4 liście laurowe
- 6 owoców ziela angielskiego
- 1-2 litry wody z ogórków kiszonych