4 porcje
30 minut + 4-5 dni kiszenia
Ekspresowy sposób na kiszoną kapustę
Do tej pory w dziale kiszonek na naszym blogu znajdowała się tylko kiszona cytryna. Jakoś po prostu nie było czasu na to, by podzielić się z Wami tym, co jadamy na co dzień. Dziś przekażemy Wam bardzo prosty przepis babci naszej koleżanki z Ukrainy. Nie jest to kapusta kiszona, którą wszyscy znamy i na którą czeka się kilka tygodni, zanim będzie można ją zjeść. Ta kiszonka jest naprawdę ciekawa i szybko nadaje się do jedzenia. Dodanie buraka nadaje jej piękny kolor.
Dzielcie się przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Sprawdź koniecznie nasze przepisy na inne kiszonki.
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 1 mała kapusta
- 1 burak
- 4 liście laurowe
- 6 owoców ziela angielskiego
- 1-2 litry wody z ogórków kiszonych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Kapustę kroimy na 4 części wzdłuż głąba i obgotowujemy ją w wodzie z liściem i zielem angielskim przez ok. 10 minut, tak, aby lekko zmiękła. Wyjmujemy z wody i studzimy.
- W tym czasie obieramy i kroimy buraka w plastry o grubości ok. 3-5 mm.
- Przestudzoną kapustę układamy ściśle w szerokim słoju i pomiędzy nią ściśle utykamy plastry buraka tak, aby nie wypływały po zalaniu. Można także ułożyć je na dnie pod kapustą.
- Całość zalewamy wodą z ogórków kiszonych, tak, aby wszystko było przykryte.
- Dociążamy od góry miseczką lub talerzykiem, żeby nic nie wypływało na wierzch.
- Odstawiamy na 4-5 dni.
- Po tym czasie kiszonka nadaje się do jedzenia.
- Jest wyśmienitym i zdrowym samodzielnym dodatkiem do dań obiadowych, a także surówek i sałatek.
- Podczas kiszenia na powierzchni może wytworzyć się biały nalot, który jest naturalny.
- Codziennie można poruszyć słojem, aby usunąć pęcherzyki powietrza pojawiające się podczas kiszenia.
- Jeśli nie macie wystarczająco wody po ogórkach kiszonych, możecie ją uzupełnić przegotowaną wodą z dodatkiem soli w proporcjach 500 ml wody z 1 łyżką soli.
- Jeśli jako zalewy użyjecie samej wody po ogórkach kiszonych i postawicie słój w ciepłym miejscu, kiszonka będzie bardziej intensywna i szybciej gotowa do jedzenia.
- Smacznego i na zdrowie!