Udostępnij przepis!

407. “Kebab z tempehu” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Prosty przepis na Kebab

Dziś ku uciesze tych, którzy prosili nas o przepisy z udziałem tempehu, przygotujemy wegańskiego kebaba. Gdy połączy się go z tortillą z poprzedniego odcinka, mamy idealny wegański i bezglutenowy fast food w zdrowej wersji. Sprawdźcie sami!

Dzielcie się przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 407. Kebab z tempehu   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

407YT 407. Kebab z tempehu   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Sprawdź koniecznie nasz przepis na tortillę, a także nie-mięsa, do których dołączył dzisiejszy przepis.

 

Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Tempeh kroimy w cienkie plastry, wielkości kawałków skrojonego tradycyjnego kebaba z rusztu.
  • 2.Mieszamy marynatę z oliwy, sosu sojowego, melasy z karobu z dodatkiem słodkiej papryki, chilli, zmielonych ziaren kolendry, gorczycy i kuminu, a także utartego w moździerzu rozmarynu, oregano i tymianku.
  • 3.Smarujemy nią plastry tempehu i pozostawiamy na ok. 2 godziny, aby dobrze się zamarynował. Następnie wkładamy na ok. 10 minut do piekarnika nastawionego na 240°C z górnym rusztem. Pieczemy z jednej strony uważając, by nie spalić.
  • 4.W czasie pieczenia mieszamy jogurt kokosowy z majonezem, oliwą i przyprawami, a także kroimy warzywa i zieleninę.
  • 5.Gdy kebab jest już gotowy, możemy go serwować w tortilli wyłożonej warzywami z sosem i zieleniną.
  • 6.Taki kebab możemy również serwować z frytkami lub w bułce. Wszystko zależy od Waszej inwencji twórczej.
  • 7.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 407. “Kebab z tempehu” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - kebab:

  • 200 g tempehu
  • 5 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sosu sojowego tamari
  • 1 łyżeczka melasy z karobu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1/2 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki zmielonych ziaren gorczycy
  • 1/2 łyżeczki zmielonych ziaren kuminu
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku

Składniki - sos:

  • 160 ml jogurtu kokosowego
  • 2 łyżki majonezu majonezu kokosowo-ziemniaczanego (przepis 40) lub kokosowo-kalafiorowego (przepis 106)
  • 1 łyżeczka oliwy truflowej
  • 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki asafetydy lub granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli

Składniki - dodatki:

  • 2 tortille (przepis 406)
  • 1/6 sałaty lodowej
  • Kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 garść liści świeżej kolendry
  • 1 garść natki pietruszki
  • 1 garść świeżej mięty

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł