
Sposób przygotowania:
- 1.Tempeh kroimy w cienkie plastry, wielkości kawałków skrojonego tradycyjnego kebaba z rusztu.
- 2.Mieszamy marynatę z oliwy, sosu sojowego, melasy z karobu z dodatkiem słodkiej papryki, chilli, zmielonych ziaren kolendry, gorczycy i kuminu, a także utartego w moździerzu rozmarynu, oregano i tymianku.
- 3.Smarujemy nią plastry tempehu i pozostawiamy na ok. 2 godziny, aby dobrze się zamarynował. Następnie wkładamy na ok. 10 minut do piekarnika nastawionego na 240°C z górnym rusztem. Pieczemy z jednej strony uważając, by nie spalić.
- 4.W czasie pieczenia mieszamy jogurt kokosowy z majonezem, oliwą i przyprawami, a także kroimy warzywa i zieleninę.
- 5.Gdy kebab jest już gotowy, możemy go serwować w tortilli wyłożonej warzywami z sosem i zieleniną.
- 6.Taki kebab możemy również serwować z frytkami lub w bułce. Wszystko zależy od Waszej inwencji twórczej.
- 7.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - kebab:
- 200 g tempehu
- 5 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka sosu sojowego tamari
- 1 łyżeczka melasy z karobu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki chilli
- 1/2 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki zmielonych ziaren gorczycy
- 1/2 łyżeczki zmielonych ziaren kuminu
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki tymianku
Składniki - sos:
- 160 ml jogurtu kokosowego
- 2 łyżki majonezu majonezu kokosowo-ziemniaczanego (przepis 40) lub kokosowo-kalafiorowego (przepis 106)
- 1 łyżeczka oliwy truflowej
- 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki asafetydy lub granulowanego czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki - dodatki:
- 2 tortille (przepis 406)
- 1/6 sałaty lodowej
- Kilka pomidorków koktajlowych
- 1 garść liści świeżej kolendry
- 1 garść natki pietruszki
- 1 garść świeżej mięty