Udostępnij przepis!

405. “Sałatka z tempehem” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Sałatka z tempehem

W końcu, po wielu prośbach, udało nam się podzielić z Wami pierwszym przepisem na tempeh. Mimo tego, że jest to tradycyjny składnik kuchni indonezyjskiej wytwarzany z ziaren soi poddawanych procesowi fermentacji, już dość dawno ze względu na wysokie wartości odżywcze oraz charakterystyczną teksturę i smak, jest często stosowany w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Najczęściej jako zamiennik mięsa i nabiału. Na początek skorzystaliśmy z wersji wędzonej, dodając ją do sałatki, która pasuje na każdą porę roku. Naprawdę warto wypróbować ten bardzo prosty przepis.

Dzielcie się przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 405. Sałatka z tempehem   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

405YT 405. Sałatka z tempehem   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Sprawdź również przepis na nasze inne sałatki.

Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Bakłażana ze skórką kroimy w plastry. To samo robimy z ziemniakami, jeśli mają delikatną skórkę. Jeżeli nie, to obieramy je przed krojeniem. Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w paski.
  • 2.Tempeh, kroimy na kawałki i wszystko to smarujemy marynatą uzyskaną z oliwy, sosu sojowego, majeranku oraz z utartego w moździerzu oregano z tymiankiem i rozmarynem.
  • 3.Na blasze do pieczenia układamy najpierw ziemniaki i bakłażana. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika nastawionego na 200 °C, najlepiej z funkcją podgrzewania od góry i od dołu.
  • 4.Po ok. 10 minutach dokładamy paprykę i tempeh.
  • 5.Pieczemy jeszcze z 10 minut i gdy ziemniaki oraz bakłażan są miękkie, wyjmujemy z piekarnika.
  • 6.Warzywa kroimy na mniejsze części i gdy trochę przestygną wrzucamy do sosu uzyskanego ze zmieszania majonezu z drobno pokrojoną kiszoną cytryną, kaparami, a także posiekaną zieleniną.
  • 7.Mieszamy, przekładamy do miseczek, a na wierzchu układamy grillowany tempeh. Oczywiście możecie także skorzystać z tempehu naturalnego, ale ten wędzony zdecydowanie lepiej będzie smakował w sałatce.
  • 8.Taka sałatka smakuje równie dobrze, gdy jest jeszcze lekko ciepła, jak i później, wyjęta prosto z lodówki.
  • 9.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 405. “Sałatka z tempehem” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - sałatka:

  • 600 g ziemniaków
  • 300 g bakłażana
  • 200 g wędzonego tempehu
  • 2 kiszone cytryny
  • 2 łyżki kaparów
  • 200 ml majonezu kokosowo-ziemniaczanego (przepis 40) lub
  • kokosowo-kalafiorowego (przepis 106)

Składniki - marynata:

  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sosu sojowego tamari
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł