Udostępnij przepis!

405. “Sałatka z tempehem” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Sałatka z tempehem

W końcu, po wielu prośbach, udało nam się podzielić z Wami pierwszym przepisem na tempeh. Mimo tego, że jest to tradycyjny składnik kuchni indonezyjskiej wytwarzany z ziaren soi poddawanych procesowi fermentacji, już dość dawno ze względu na wysokie wartości odżywcze oraz charakterystyczną teksturę i smak, jest często stosowany w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Najczęściej jako zamiennik mięsa i nabiału. Na początek skorzystaliśmy z wersji wędzonej, dodając ją do sałatki, która pasuje na każdą porę roku. Naprawdę warto wypróbować ten bardzo prosty przepis.

Dzielcie się przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Sprawdź również przepis na nasze inne sałatki.

Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Bakłażana ze skórką kroimy w plastry. To samo robimy z ziemniakami, jeśli mają delikatną skórkę. Jeżeli nie, to obieramy je przed krojeniem. Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w paski.
  • 2.Tempeh, kroimy na kawałki i wszystko to smarujemy marynatą uzyskaną z oliwy, sosu sojowego, majeranku oraz z utartego w moździerzu oregano z tymiankiem i rozmarynem.
  • 3.Na blasze do pieczenia układamy najpierw ziemniaki i bakłażana. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika nastawionego na 200 °C, najlepiej z funkcją podgrzewania od góry i od dołu.
  • 4.Po ok. 10 minutach dokładamy paprykę i tempeh.
  • 5.Pieczemy jeszcze z 10 minut i gdy ziemniaki oraz bakłażan są miękkie, wyjmujemy z piekarnika.
  • 6.Warzywa kroimy na mniejsze części i gdy trochę przestygną wrzucamy do sosu uzyskanego ze zmieszania majonezu z drobno pokrojoną kiszoną cytryną, kaparami, a także posiekaną zieleniną.
  • 7.Mieszamy, przekładamy do miseczek, a na wierzchu układamy grillowany tempeh. Oczywiście możecie także skorzystać z tempehu naturalnego, ale ten wędzony zdecydowanie lepiej będzie smakował w sałatce.
  • 8.Taka sałatka smakuje równie dobrze, gdy jest jeszcze lekko ciepła, jak i później, wyjęta prosto z lodówki.
  • 9.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 405. “Sałatka z tempehem” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - sałatka:

  • 600 g ziemniaków
  • 300 g bakłażana
  • 200 g wędzonego tempehu
  • 2 kiszone cytryny
  • 2 łyżki kaparów
  • 200 ml majonezu kokosowo-ziemniaczanego (przepis 40) lub
  • kokosowo-kalafiorowego (przepis 106)

Składniki - marynata:

  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sosu sojowego tamari
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł