Udostępnij przepis!

401. “Jagodzianki” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Jagodowe pyszności 🙂

Po tym jak ostatnio zrobiliśmy pierogi z jagodami, oczywiście nie mogliśmy zostawić Was bez jagodzianek z Atelier Smaku. Mamy nadzieję, że spodoba Wam się nasza wegańska i bezglutenowa wersja. Spróbujcie, to naprawdę bardzo proste i mega smaczne!

Dzielcie się przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Sprawdź również nasze burgery.

Sprawdź koniecznie przepis na nasze:

pierogi

mufinki z jagodami

oraz

lody czekoladowe z jagodami

 

Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Wszystkie suche składniki ciasta mieszamy w misce i wlewamy do nich wodę mleczko kokosowe i olej. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem, aby ciasto podrosło i zgęstniało.
  • 2.Jagody myjemy i dokładnie osuszamy.
  • 3.Gdy ciasto podrośnie dzielimy je na 6 części i rękoma zamoczonymi w oleju formujemy prostokąty na silikonowej stolnicy.
  • 4.Jagody mieszamy z mąką ryżową.
  • 5.Każdy prostokąt kładziemy na dłoń i na środku układamy łyżkę stołową jagód, które zamykamy w cieście jak pierogi. Delikatnie formujemy podłużne bułeczki i kładziemy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej układać je złączeniem ciasta do blachy, żeby ciasto się nie otworzyło podczas rośnięcia i pieczenia.
  • 6.Wkładamy blachę do piekarnika nastawionego na 40°C, aby podrosło na około 20 minut. Nastawiamy piekarnik na 180°C i pieczemy przez około 25 minut.
  • 7.W tym czasie robimy lukier wlewając po odrobinie soku z cytryny, aż konsystencja będzie właściwa.
  • 8.Po wyjęciu upieczonych jagodzianek z piekarnika, czekamy aż lekko przestygną i smarujemy je lukrem.
  • 9.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 401. “Jagodzianki” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - ciasto:

  • 150 g skrobii ziemniaczanej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki z ciecierzycy
  • 1/2 szklanki brązowego cukru pudru
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 150 ml ciepłej wody
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 100 ml oleju słonecznikowego

Składniki - nadzienie:

  • 1 szklanka jagód
  • 1 łyżeczka mąki ryżowej

Składniki lukier:

  • 1/2 szklanki brązowego cukru pudru
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł