401. “Jagodzianki” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
6 sztuk
90 minut
Jagodowe pyszności 🙂
Po tym jak ostatnio zrobiliśmy pierogi z jagodami, oczywiście nie mogliśmy zostawić Was bez jagodzianek z Atelier Smaku. Mamy nadzieję, że spodoba Wam się nasza wegańska i bezglutenowa wersja. Spróbujcie, to naprawdę bardzo proste i mega smaczne!
Dzielcie się przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również nasze burgery.
Sprawdź koniecznie przepis na nasze:
– pierogi
oraz
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki – ciasto:
- 150 g skrobii ziemniaczanej
- 100 g mąki ryżowej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 50 g mąki z ciecierzycy
- 1/2 szklanki brązowego cukru pudru
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 150 ml ciepłej wody
- 100 ml mleczka kokosowego
- 100 ml oleju słonecznikowego
Składniki – nadzienie:
- 1 szklanka jagód
- 1 łyżeczka mąki ryżowej
Składniki lukier:
- 1/2 szklanki brązowego cukru pudru
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Wszystkie suche składniki ciasta mieszamy w misce i wlewamy do nich wodę mleczko kokosowe i olej. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem, aby ciasto podrosło i zgęstniało.
- Jagody myjemy i dokładnie osuszamy.
- Gdy ciasto podrośnie dzielimy je na 6 części i rękoma zamoczonymi w oleju formujemy prostokąty na silikonowej stolnicy.
- Jagody mieszamy z mąką ryżową.
- Każdy prostokąt kładziemy na dłoń i na środku układamy łyżkę stołową jagód, które zamykamy w cieście jak pierogi. Delikatnie formujemy podłużne bułeczki i kładziemy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej układać je złączeniem ciasta do blachy, żeby ciasto się nie otworzyło podczas rośnięcia i pieczenia.
- Wkładamy blachę do piekarnika nastawionego na 40°C, aby podrosło na około 20 minut. Nastawiamy piekarnik na 180°C i pieczemy przez około 25 minut.
- W tym czasie robimy lukier wlewając po odrobinie soku z cytryny, aż konsystencja będzie właściwa.
- Po wyjęciu upieczonych jagodzianek z piekarnika, czekamy aż lekko przestygną i smarujemy je lukrem.
- Smacznego i na zdrowie!