
Sposób przygotowania:
- 1.Bliny:
- 2.W ciepłej wodzie z cukrem rozpuszczamy drożdże.
- 3.Mąkę mieszamy z siemieniem oraz solą i łączymy z rozpuszczonymi drożdżami i mieszamy cały czas, podlewając wodą, aż do uzyskania rzadkiego ciasta racuchowego.
- 4.Całość odstawiamy na 20 minut.
- 5.Ciasto nakładamy łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron na złoty kolor.
- 6.Podajemy z hummusem, majonezem z kalafiora, gałązką świeżego tymianku i kapką truflowego balsamico.
- 7.Hummus:
- 8.Ciecierzycę moczymy przez noc, następnie gotujemyją do miękkości przez około godzinę.
- 9.Odsączoną ciecierzycę miksujemy z oliwą, tahini, solą i sokiem z cytryny na jednolitą masę o konsystencji kremu.
- 10.Jeżeli masa jest za gęsta, dodajemy odrobinę wody z gotowania.
- 11.Na koniec mieszamy z posiekanymi liśćmi tymianku.
- 12.Majonez z kalafiora:
- 13.Gotujemy kalafior na parze, aż do całkowitej miękkości.
- 14.Studzimy, miksujemy kalafior z czarną solą do uzyskania gładkiej, jedwabistej konsystencji.
- 15.Dolewamy mleczko kokosowe, jeszcze raz miksujemy, powoli wlewamy olej słonecznikowy, cały czas miksując, następnie powoli wlewamy sok z cytryny - cały czas miksując, na samym końcu dodajemy musztardę i jeszcze raz dokładnie miksujemy.
- 16.Uwaga! Wszystkie składniki na majonez muszą mieć taką samą temperaturę.
- 17.Dobrej zabawy i smacznego!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - bliny:
- 500 g mąki gryczanej
- 50 g zmielonego siemienia lnianego
- 50 g drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- Woda
- Olej do smażenia
- Truflowy krem balsamiczny do dekoracji
Składniki - hummus:
- 200 g suchej ciecierzycy
- 6 łyżek oliwy
- 3 łyżki tahini
- 1 łyżeczka soli
- Sok z 1 dużej cytryny
- 1 garść liści świeżego tymianku
Składniki - majonez z kalafiora:
- Mały kalafior
- 250 ml oleju słonecznikowego
- 250 ml mleczka kokosowego
- 2 cytryny
- 1-2 łyżki musztardy sarepskiej
- 1-2 łyżeczki czarnej soli w zależności od wielkości kalafiora