40. „Gryczane bliny z hummusem i majonezem z kalafiora” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
8-10 porcji
30 minut plus czas gotowawania ciecierzycy i kalafiora
Nasza ulubiona przekąska.
W końcu udało nam się nakręcić obiecane przepisy, którymi częstujemy Was podczas różnych pokazów kulinarnych. Zapraszamy na chrupiące gryczane bliny, do tego hummus z tymiankiem i majonez z kalafiora. Kapka truflowego balsamico oraz białe bezalkoholowe wino i nie potrzeba nam już niczego więcej do szczęścia 🙂
Jak zawsze i tym razem w odcinku znajdziecie angielskie tłumaczenie przygotowane dla nas Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie placki oraz dania obiadowe.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki – bliny:
- 500 g mąki gryczanej
- 50 g zmielonego siemienia lnianego
- 50 g drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- Woda
- Olej do smażenia
- Truflowy krem balsamiczny do dekoracji
Składniki – hummus:
- 200 g suchej ciecierzycy
- 6 łyżek oliwy
- 3 łyżki tahini
- 1 łyżeczka soli
- Sok z 1 dużej cytryny
- 1 garść liści świeżego tymianku
Składniki – majonez z kalafiora:
- Mały kalafior
- 250 ml oleju słonecznikowego
- 250 ml mleczka kokosowego
- 2 cytryny
- 1-2 łyżki musztardy sarepskiej
- 1-2 łyżeczki czarnej soli w zależności od wielkości kalafiora
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Bliny:
- W ciepłej wodzie z cukrem rozpuszczamy drożdże.
- Mąkę mieszamy z siemieniem oraz solą i łączymy z rozpuszczonymi drożdżami i mieszamy cały czas, podlewając wodą, aż do uzyskania rzadkiego ciasta racuchowego.
- Całość odstawiamy na 20 minut.
- Ciasto nakładamy łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron na złoty kolor.
- Podajemy z hummusem, majonezem z kalafiora, gałązką świeżego tymianku i kapką truflowego balsamico.
- Hummus:
- Ciecierzycę moczymy przez noc, następnie gotujemyją do miękkości przez około godzinę.
- Odsączoną ciecierzycę miksujemy z oliwą, tahini, solą i sokiem z cytryny na jednolitą masę o konsystencji kremu.
- Jeżeli masa jest za gęsta, dodajemy odrobinę wody z gotowania.
- Na koniec mieszamy z posiekanymi liśćmi tymianku.
- Majonez z kalafiora:
- Gotujemy kalafior na parze, aż do całkowitej miękkości.
- Studzimy, miksujemy kalafior z czarną solą do uzyskania gładkiej, jedwabistej konsystencji.
- Dolewamy mleczko kokosowe, jeszcze raz miksujemy, powoli wlewamy olej słonecznikowy, cały czas miksując, następnie powoli wlewamy sok z cytryny – cały czas miksując, na samym końcu dodajemy musztardę i jeszcze raz dokładnie miksujemy.
- Uwaga! Wszystkie składniki na majonez muszą mieć taką samą temperaturę.
- Dobrej zabawy i smacznego!