Udostępnij przepis!

395. “Gofry belgijskie” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Inny sposób na gofry 🙂

No i stało się! Wakacje się zaczęły! W związku z tym nie było innego wyjścia jak przygotować dla Was przepis na prawdziwy wakacyjny hit! Gofry belgijskie w naszej wegańskiej i bezglutenowej wersji podbiją serca nie tylko dzieciaków, które opuściły szkolne mury, ale także ich rodziców, którzy cieszą się urlopami. Bardzo prosty przepis bez mleka, laktozy i jaj.

Dzielcie się przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Sprawdź również nasze inne gofry:

z bitą śmietaną

a także

gofry ziemniaczane

 Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki ciasta oprócz cukru, w którym będziemy obtaczać gofry przed pieczeniem.
  • 2.Następnie dolewamy mleczko kokosowe z wodą, dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy około 30-40 minut, aż ciasto wyrośnie.
  • 3.Po tym czasie rozgrzewamy gofrownicę, smarujemy ją olejem, a ciasto dzielimy na 4 części.
  • 4.Smarujemy ręce olejem i każdy kawałek ciasta lekko rozpłaszczamy w dłoniach, następnie obtaczamy w gruboziarnistym cukrze, kładziemy na gofrownicy rozciągając delikatnie ku brzegom.
  • 5.Zamykamy gofrownicę i pieczemy przez kilka minut, aż ciasto się upiecze, a cukier na wierzchu skarmelizuje.
  • 6.W naszej gofrownicy trwa to ok. 7 minut, ale wiemy, że w niektórych może to być nawet kilkanaście.
  • 7.Delikatnie podnosimy wieko gofrownicy, podważając gofry silikonową lub drewnianą łopatką, ponieważ potrafią trochę przywierać. Przy zbyt szybkim otwieraniu, mogą się rozerwać na pół.
  • 8.Gotowe gofry posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy według uznania. My dodaliśmy borówki amerykańskie.
  • 9.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 395. “Gofry belgijskie” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - gofry:

  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1/3 szklanki zmielonego na puder cukru trzcinowego
  • 1 czubata łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 szczypta soli
  • 150 ml wody
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • Gruboziarnisty cukier trzcinowy do obtaczania gofrów
  • Olej do smarowania gofrownicy

Składniki - dodatki:

  • Cukier puder trzcinowy
  • Owoce

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł