395. “Gofry belgijskie” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
4 gofry
ok. 1 godzina
Inny sposób na gofry 🙂
No i stało się! Wakacje się zaczęły! W związku z tym nie było innego wyjścia jak przygotować dla Was przepis na prawdziwy wakacyjny hit! Gofry belgijskie w naszej wegańskiej i bezglutenowej wersji podbiją serca nie tylko dzieciaków, które opuściły szkolne mury, ale także ich rodziców, którzy cieszą się urlopami. Bardzo prosty przepis bez mleka, laktozy i jaj.
Dzielcie się przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również nasze inne gofry:
a także
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki – gofry:
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1/3 szklanki zmielonego na puder cukru trzcinowego
- 1 czubata łyżka mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1 szczypta soli
- 150 ml wody
- 100 ml mleczka kokosowego
- Gruboziarnisty cukier trzcinowy do obtaczania gofrów
- Olej do smarowania gofrownicy
Składniki – dodatki:
- Cukier puder trzcinowy
- Owoce
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki ciasta oprócz cukru, w którym będziemy obtaczać gofry przed pieczeniem.
- Następnie dolewamy mleczko kokosowe z wodą, dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy około 30-40 minut, aż ciasto wyrośnie.
- Po tym czasie rozgrzewamy gofrownicę, smarujemy ją olejem, a ciasto dzielimy na 4 części.
- Smarujemy ręce olejem i każdy kawałek ciasta lekko rozpłaszczamy w dłoniach, następnie obtaczamy w gruboziarnistym cukrze, kładziemy na gofrownicy rozciągając delikatnie ku brzegom.
- Zamykamy gofrownicę i pieczemy przez kilka minut, aż ciasto się upiecze, a cukier na wierzchu skarmelizuje.
- W naszej gofrownicy trwa to ok. 7 minut, ale wiemy, że w niektórych może to być nawet kilkanaście.
- Delikatnie podnosimy wieko gofrownicy, podważając gofry silikonową lub drewnianą łopatką, ponieważ potrafią trochę przywierać. Przy zbyt szybkim otwieraniu, mogą się rozerwać na pół.
- Gotowe gofry posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy według uznania. My dodaliśmy borówki amerykańskie.
- Smacznego i na zdrowie!