
Sposób przygotowania:
- 1.Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki ciasta oprócz cukru, w którym będziemy obtaczać gofry przed pieczeniem.
- 2.Następnie dolewamy mleczko kokosowe z wodą, dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy około 30-40 minut, aż ciasto wyrośnie.
- 3.Po tym czasie rozgrzewamy gofrownicę, smarujemy ją olejem, a ciasto dzielimy na 4 części.
- 4.Smarujemy ręce olejem i każdy kawałek ciasta lekko rozpłaszczamy w dłoniach, następnie obtaczamy w gruboziarnistym cukrze, kładziemy na gofrownicy rozciągając delikatnie ku brzegom.
- 5.Zamykamy gofrownicę i pieczemy przez kilka minut, aż ciasto się upiecze, a cukier na wierzchu skarmelizuje.
- 6.W naszej gofrownicy trwa to ok. 7 minut, ale wiemy, że w niektórych może to być nawet kilkanaście.
- 7.Delikatnie podnosimy wieko gofrownicy, podważając gofry silikonową lub drewnianą łopatką, ponieważ potrafią trochę przywierać. Przy zbyt szybkim otwieraniu, mogą się rozerwać na pół.
- 8.Gotowe gofry posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy według uznania. My dodaliśmy borówki amerykańskie.
- 9.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - gofry:
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1/3 szklanki zmielonego na puder cukru trzcinowego
- 1 czubata łyżka mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1 szczypta soli
- 150 ml wody
- 100 ml mleczka kokosowego
- Gruboziarnisty cukier trzcinowy do obtaczania gofrów
- Olej do smarowania gofrownicy
Składniki - dodatki:
- Cukier puder trzcinowy
- Owoce