
Sposób przygotowania:
- 1.Pieczarki kroimy w dużą kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą po suszonych pomidorach. Bakłażana również kroimy w kostkę i dorzucamy do pieczarek.
- 2.Całość smażymy przez chwilkę z dodatkiem soli, aby warzywa zmiękły.
- 3.Następnie je przykrywamy i dusimy przez 10-15 minut.
- 4.Odkrywamy i dorzucamy pokrojone suszone pomidory, wszystkie przyprawy oraz sos sojowy i oliwę truflową.
- 5.Jeszcze chwilę smażymy mieszając, a następnie zdejmujemy z palnika i dodajemy mieloną Bobowinę.
- 6.Całość mieszamy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia o średnich lub dużych oczkach.
- 7.Gdy masa na burgery trochę przestygnie dodajemy do niej mielone siemię lniane i mieszamy, aby wchłonęło wilgoć.
- 8.Następnie do masy dodajemy obydwie mąki i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
- 9.Po 10-15 minutach, gdy masa się ustabilizuje, formujemy zwilżonymi w oleju lub wodzie rękoma burgery i smażymy je na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
- 10.Takie burgery możemy także upiec w piekarniku lub na grillu, jednak w tym wypadku wcześniej powinniśmy posmarować je z wierzchu obficie olejem lub oliwą.
- 11.Grillując kotlety trzeba będzie skorzystać z tacki, by nie przeleciały przez ruszt, ponieważ masa jest dość delikatna.
- 12.Gotowe burgery z powodzeniem można mrozić, by skorzystać z nich w odpowiednim momencie do burgerów lub do obiadu jako kotlety mielone.
- 13.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 400 g Bobowiny „Mielone"
- 300 g pieczarek
- 300 g bakłażana
- 150 g suszonych pomidorów z oliwnej zalewy
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki mąki ryżowej
- 4 łyżki sosu sojowego tamari
- 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
- 1 łyżka siemienia lnianego mielonego
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka oliwy truflowej
- 1/2 łyżki cząbru
- 1/2 łyżki słodkiej wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki chilli
- 1/4 łyżeczki asafetydy lub suszonego granulowanego czosnku
- Olej do smażenia