388. “Burgery z bobowiną” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
Grillowy przysmak 🙂
Z myślą o rozpoczynającym się sezonie grillowym dzielimy się dziś z Wami przepisem na burgery z Bobowiną, za którymi przepadają nie tylko nasi roślinożerni znajomi. Sprawa wygląda tak, że jak coś jest dobre, to po prostu jest dobre! Przepis ten jest wynikiem naszych pierwszych eksperymentów z nie-mięsem z bobu, które jest pyszne, łatwe w przygotowaniu, pełne białka i do wykorzystania w przeróżnych kuchniach i rodzajach dań. Dostaniecie ją w kilku odmianach w sklepie, więcej informacji na temat tego bardzo ciekawego produktu znajdziecie tutaj.
Dzielcie się przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również nasz przepisy na inne kotlety.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
- 400 g Bobowiny „Mielone”
- 300 g pieczarek
- 300 g bakłażana
- 150 g suszonych pomidorów z oliwnej zalewy
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki mąki ryżowej
- 4 łyżki sosu sojowego tamari
- 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
- 1 łyżka siemienia lnianego mielonego
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka oliwy truflowej
- 1/2 łyżki cząbru
- 1/2 łyżki słodkiej wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki chilli
- 1/4 łyżeczki asafetydy lub suszonego granulowanego czosnku
- Olej do smażenia
- Pieczarki kroimy w dużą kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą po suszonych pomidorach. Bakłażana również kroimy w kostkę i dorzucamy do pieczarek.
- Całość smażymy przez chwilkę z dodatkiem soli, aby warzywa zmiękły.
- Następnie je przykrywamy i dusimy przez 10-15 minut.
- Odkrywamy i dorzucamy pokrojone suszone pomidory, wszystkie przyprawy oraz sos sojowy i oliwę truflową.
- Jeszcze chwilę smażymy mieszając, a następnie zdejmujemy z palnika i dodajemy mieloną Bobowinę.
- Całość mieszamy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia o średnich lub dużych oczkach.
- Gdy masa na burgery trochę przestygnie dodajemy do niej mielone siemię lniane i mieszamy, aby wchłonęło wilgoć.
- Następnie do masy dodajemy obydwie mąki i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
- Po 10-15 minutach, gdy masa się ustabilizuje, formujemy zwilżonymi w oleju lub wodzie rękoma burgery i smażymy je na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
- Takie burgery możemy także upiec w piekarniku lub na grillu, jednak w tym wypadku wcześniej powinniśmy posmarować je z wierzchu obficie olejem lub oliwą.
- Grillując kotlety trzeba będzie skorzystać z tacki, by nie przeleciały przez ruszt, ponieważ masa jest dość delikatna.
- Gotowe burgery z powodzeniem można mrozić, by skorzystać z nich w odpowiednim momencie do burgerów lub do obiadu jako kotlety mielone.
- Smacznego i na zdrowie!