
Sposób przygotowania:
- 1.Łuskane ziarna słonecznika miksujemy w młynku do kawy. Dodajemy je do reszty suchych składników i mieszamy.
- 2.Wlewamy do miski olej i całość rozcieramy pomiędzy palcami tak, aby suche składniki się dobrze wytłuściły. Dolewamy mleczko kokosowe i wodę. Wszystko razem dokładnie mieszamy lub miksujemy blenderem, aby uzyskać jednolite, dość rzadkie ciasto. Odstawiamy je na bok, aby siemię wchłonęło wilgoć, a ciasto trochę zgęstniało.
- 3.W tym czasie przygotowujemy sobie maszynkę wo wyciskania ciastek, szprycę lub rękaw cukierniczy, który w razie potrzeby możemy zastąpić woreczkiem z uciętym narożnikiem.
- 4.Nastawiamy piekarnik na 180°C z termoobiegiem, a na blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- 5.Maszynkę, szprycę lub woreczek napełniamy ciastem i wyciskamy ciasteczka według uznania. My zdecydowaliśmy się na małe gwiazdeczki.
- 6.Pieczemy ok. 20-25 minut w zależności od tego jakiej wielkości będą ciasteczka.
- 7.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - ciasto:
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 50 g ziaren słonecznika
- 25 g mąki z ciecierzycy
- 25 g mielonego siemienia lnianego
- 100 ml mleczka kokosowego
- 60 ml oleju słonecznikowego
- 80 ml wody
- 1 szklanka brązowego cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody