Udostępnij przepis!

386. “Kruche ciasteczka kakaowe” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Kakaowe smakołyki 🙂

Po sukcesie pierwszych kruchych ciasteczek, przygotowaliśmy dla Was drugą opcję – z kakao. Poznajcie naszą wegańską i bezglutenową wersję ciasteczek, które nasze babcie wyciskały przez maszynkę do mielenia. Bardzo prosty przepis na ciasteczka, które można długo przechowywać, pod warunkiem, że nie zjecie ich od razu. Idealne do porannej kawy, herbaty, lub drugiego śniadania. Zdecydujecie sami. Przyznamy Wam się do czegoś, tak się zakochaliśmy w obu wersjach tych kruchych ciasteczek ze słonecznikiem, że wprowadziliśmy je do swojej oferty. Teraz w jednym opakowaniu serwujemy dwa rodzaje ciasteczek: Kakao & Wanilia.

Pamiętajcie, że od teraz możecie być jeszcze bardziej z nami, a także mieć wpływ na to co będzie działo się w kolejnych odcinkach. Zapraszamy na nasz profil na Patronite, gdzie znajdziecie więcej szczegółów.

Dzielcie się przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Poznaj również przepisy na:

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Łuskane ziarna słonecznika miksujemy w młynku do kawy. Dodajemy je do reszty suchych składników i mieszamy.
  • 2.Wlewamy do miski olej i całość rozcieramy pomiędzy palcami tak, aby suche składniki się dobrze wytłuściły. Dolewamy mleczko kokosowe i wodę. Wszystko razem dokładnie mieszamy lub miksujemy blenderem, aby uzyskać jednolite, dość rzadkie ciasto. Odstawiamy je na bok, aby siemię wchłonęło wilgoć, a ciasto trochę zgęstniało.
  • 3.W tym czasie przygotowujemy sobie maszynkę wo wyciskania ciastek, szprycę lub rękaw cukierniczy, który w razie potrzeby możemy zastąpić woreczkiem z uciętym narożnikiem.
  • 4.Nastawiamy piekarnik na 180°C z termoobiegiem, a na blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  • 5.Maszynkę, szprycę lub woreczek napełniamy ciastem i wyciskamy ciasteczka według uznania. My zdecydowaliśmy się na małe gwiazdeczki.
  • 6.Pieczemy ok. 20-25 minut w zależności od tego jakiej wielkości będą ciasteczka.
  • 7.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 386. “Kruche ciasteczka kakaowe” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - ciasto:

  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 25 g mąki z ciecierzycy
  • 25 g mielonego siemienia lnianego
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 60 ml oleju słonecznikowego
  • 80 ml wody
  • 1 szklanka brązowego cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł