
Sposób przygotowania:
- 1.Siemię lniane zalewamy wrzątkiem, dokładnie miksujemy i odstawiamy na bok aby przestygło.
- 2.Drożdże zalewamy letnią wodą i mieszamy aby się trochę rozpuściły. Resztę suchych składników ciasta wsypujemy do miski i mieszamy.
- 3.Gdy siemię lniane przestygnie wlewamy do niego wodę z drożdżami, miksujemy i przelewamy do suchych składników. Wyrabiamy ciasto pod koniec dodając oliwę. Gotowe ciasto przykrywamy aby nie wysychało i odstawiamy na bok na około 20-30 minut, aby podrosło.
- 4.W tym czasie możemy przygotować sos, łącząc wszystkie jego składniki i mieszając.
- 5.Ucieramy również ser, który odstawiamy na bok i siekamy na drobno suszone pomidory, które przekładamy wraz z przyprawami do miseczki z serem. Mieszamy.
- 6.Gdy ciasto na pizzę urośnie, rękoma posmarowanymi oliwą, dzielimy na 4 lub 6 równych części i zostawiamy tylko tyle sztuk ile robimy pizzy a resztę wkładamy do śniadaniowych woreczków i przechowujemy w lodówce do kolejnego razu.
- 7.Na papier do pieczenia położony na blasze wykładamy porcję ciasta na pizzę i dłońmi posmarowanymi oliwą formujemy cienki blat, który smarujemy sosem pomidorowym, a na połowę wierzchu wykładamy ser z pomidorami. Następnie zginamy papier do pieczenia w połowie placka tak, aby przykryć część z nadzieniem i utworzyć w ten sposób dużego pieroga, którego brzegi dobrze ze sobą zlepiamy.
- 8.Nasze Calzone pieczemy w piekarniku nagrzanym na maksymalną temperaturę tj. 250°C przez około 15-20 minut. Wszystko zależy od piekarnika.
- 9.Przed włożeniem do piekarnika wierzch ciasta możemy posmarować oliwą np. truflową lub skropić go to w tym momencie, gdy pod koniec włączamy górny ruszt, by dopiec naszego pieroga z góry.
- 10.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - ciasto:
- 50 g mielonego siemienia lnianego
- 400 ml wrzącej wody
- 300 g mąki gryczanej
- 150 g mąki kukurydzianej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka drożdży
- 50 ml oliwy
- 200 ml letniej wody
Składniki - sos do środka:
- 3/4 szklanki przecieru pomidorowego
- 1/4 szklanki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1 szczypta tymianku
- 2 szczypty soli
Składniki - dodatki:
- 150 g żółtego wegańskiego sera
- 100 g suszonych pomidorów w oliwie
- 1/2 łyżeczki ziołowego pieprzu
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta czarnego mielonego pieprzu