385. “Pizza calzone z suszonymi pomidorami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
4-6 sztuk
60 minut
Mamma mia!
Po tym jak ostatnio podzieliliśmy się z Wami przepisem na nasza pizzę z pieczarkami, przyszła pora na pokazanie Wam jak robimy wersję z suszonymi pomidorami. Dla urozmaicenia zrobiliśmy ją w wersji calzone. Teraz nawet jeśli nie możesz jeść glutenu lub nie jesz tradycyjnego sera, możesz cieszyć się smakiem dobrej pizzy.
Pamiętajcie, że od teraz możecie być jeszcze bardziej z nami, a także mieć wpływ na to co będzie działo się w kolejnych odcinkach. Zapraszamy na nasz profil na Patronite, gdzie znajdziecie więcej szczegółów.
Dzielcie się przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Poznaj również przepisy na:
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki – ciasto:
- 50 g mielonego siemienia lnianego
- 400 ml wrzącej wody
- 300 g mąki gryczanej
- 150 g mąki kukurydzianej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka drożdży
- 50 ml oliwy
- 200 ml letniej wody
Składniki – sos do środka:
- 3/4 szklanki przecieru pomidorowego
- 1/4 szklanki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1 szczypta tymianku
- 2 szczypty soli
Składniki – dodatki:
- 150 g żółtego wegańskiego sera
- 100 g suszonych pomidorów w oliwie
- 1/2 łyżeczki ziołowego pieprzu
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta czarnego mielonego pieprzu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Siemię lniane zalewamy wrzątkiem, dokładnie miksujemy i odstawiamy na bok aby przestygło.
- Drożdże zalewamy letnią wodą i mieszamy aby się trochę rozpuściły. Resztę suchych składników ciasta wsypujemy do miski i mieszamy.
- Gdy siemię lniane przestygnie wlewamy do niego wodę z drożdżami, miksujemy i przelewamy do suchych składników. Wyrabiamy ciasto pod koniec dodając oliwę. Gotowe ciasto przykrywamy aby nie wysychało i odstawiamy na bok na około 20-30 minut, aby podrosło.
- W tym czasie możemy przygotować sos, łącząc wszystkie jego składniki i mieszając.
- Ucieramy również ser, który odstawiamy na bok i siekamy na drobno suszone pomidory, które przekładamy wraz z przyprawami do miseczki z serem. Mieszamy.
- Gdy ciasto na pizzę urośnie, rękoma posmarowanymi oliwą, dzielimy na 4 lub 6 równych części i zostawiamy tylko tyle sztuk ile robimy pizzy a resztę wkładamy do śniadaniowych woreczków i przechowujemy w lodówce do kolejnego razu.
- Na papier do pieczenia położony na blasze wykładamy porcję ciasta na pizzę i dłońmi posmarowanymi oliwą formujemy cienki blat, który smarujemy sosem pomidorowym, a na połowę wierzchu wykładamy ser z pomidorami. Następnie zginamy papier do pieczenia w połowie placka tak, aby przykryć część z nadzieniem i utworzyć w ten sposób dużego pieroga, którego brzegi dobrze ze sobą zlepiamy.
- Nasze Calzone pieczemy w piekarniku nagrzanym na maksymalną temperaturę tj. 250°C przez około 15-20 minut. Wszystko zależy od piekarnika.
- Przed włożeniem do piekarnika wierzch ciasta możemy posmarować oliwą np. truflową lub skropić go to w tym momencie, gdy pod koniec włączamy górny ruszt, by dopiec naszego pieroga z góry.
- Smacznego i na zdrowie!