Udostępnij przepis!

385. “Pizza calzone z suszonymi pomidorami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Mamma mia!

Po tym jak ostatnio podzieliliśmy się z Wami przepisem na nasza pizzę z pieczarkami, przyszła pora na pokazanie Wam jak robimy wersję z suszonymi pomidorami. Dla urozmaicenia zrobiliśmy ją w wersji calzone. Teraz nawet jeśli nie możesz jeść glutenu lub nie jesz tradycyjnego sera, możesz cieszyć się smakiem dobrej pizzy.

Pamiętajcie, że od teraz możecie być jeszcze bardziej z nami, a także mieć wpływ na to co będzie działo się w kolejnych odcinkach. Zapraszamy na nasz profil na Patronite, gdzie znajdziecie więcej szczegółów.

Dzielcie się przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Poznaj również przepisy na:

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Siemię lniane zalewamy wrzątkiem, dokładnie miksujemy i odstawiamy na bok aby przestygło.
  • 2.Drożdże zalewamy letnią wodą i mieszamy aby się trochę rozpuściły. Resztę suchych składników ciasta wsypujemy do miski i mieszamy.
  • 3.Gdy siemię lniane przestygnie wlewamy do niego wodę z drożdżami, miksujemy i przelewamy do suchych składników. Wyrabiamy ciasto pod koniec dodając oliwę. Gotowe ciasto przykrywamy aby nie wysychało i odstawiamy na bok na około 20-30 minut, aby podrosło.
  • 4.W tym czasie możemy przygotować sos, łącząc wszystkie jego składniki i mieszając.
  • 5.Ucieramy również ser, który odstawiamy na bok i siekamy na drobno suszone pomidory, które przekładamy wraz z przyprawami do miseczki z serem. Mieszamy.
  • 6.Gdy ciasto na pizzę urośnie, rękoma posmarowanymi oliwą, dzielimy na 4 lub 6 równych części i zostawiamy tylko tyle sztuk ile robimy pizzy a resztę wkładamy do śniadaniowych woreczków i przechowujemy w lodówce do kolejnego razu.
  • 7.Na papier do pieczenia położony na blasze wykładamy porcję ciasta na pizzę i dłońmi posmarowanymi oliwą formujemy cienki blat, który smarujemy sosem pomidorowym, a na połowę wierzchu wykładamy ser z pomidorami. Następnie zginamy papier do pieczenia w połowie placka tak, aby przykryć część z nadzieniem i utworzyć w ten sposób dużego pieroga, którego brzegi dobrze ze sobą zlepiamy.
  • 8.Nasze Calzone pieczemy w piekarniku nagrzanym na maksymalną temperaturę tj. 250°C przez około 15-20 minut. Wszystko zależy od piekarnika.
  • 9.Przed włożeniem do piekarnika wierzch ciasta możemy posmarować oliwą np. truflową lub skropić go to w tym momencie, gdy pod koniec włączamy górny ruszt, by dopiec naszego pieroga z góry.
  • 10.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 385. “Pizza calzone z suszonymi pomidorami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - ciasto:

  • 50 g mielonego siemienia lnianego
  • 400 ml wrzącej wody
  • 300 g mąki gryczanej
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka drożdży
  • 50 ml oliwy
  • 200 ml letniej wody

Składniki - sos do środka:

  • 3/4 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1/4 szklanki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1 szczypta tymianku
  • 2 szczypty soli

Składniki - dodatki:

  • 150 g żółtego wegańskiego sera
  • 100 g suszonych pomidorów w oliwie
  • 1/2 łyżeczki ziołowego pieprzu
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta czarnego mielonego pieprzu

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł