
Sposób przygotowania:
- 1.Siemię lniane zalewamy wrzątkiem, dokładnie miksujemy i odstawiamy na bok, aby przestygło. Drożdże zalewamy letnią wodą i mieszamy aby się trochę rozpuściły. Resztę suchych składników ciasta wsypujemy do miski i mieszamy. Gdy siemię lniane przestygnie wlewamy do niego wodę z drożdżami, miksujemy i przelewamy do suchych składników.
- 2.Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodając oliwę. Gotowe ciasto przykrywamy, aby nie wysychało i odstawiamy na bok na około 20-30 minut, aby podrosło.
- 3.W tym czasie możemy przygotować sos na pizzę łącząc wszystkie jego składniki i mieszając. Ucieramy również ser, który odstawiamy na bok. Pieczarki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy je na patelni na oliwie z pieprzem ziołowym, czarnym, asafetydą i solą. Zawartość patelni studzimy.
- 4.Gdy ciasto na pizzę urośnie, rękoma posmarowanymi oliwą, dzielimy na 4 lub 6 równych części, w zależności od tego jak dużą pizzę lubimy. Korzystamy tylko z tylu części, na mamy ochotę, a resztę wkładamy do śniadaniowych woreczków i przechowujemy w lodówce aż do kolejnego razu nawet przez kilka dni.
- 5.Na papier do pieczenia położony na blasze, wykładamy porcję ciasta na pizzę i dłońmi posmarowanymi oliwą formujemy cienki blat, który smarujemy sosem pomidorowym. Na wierzch wykładamy utarty żółty ser wymieszany z przestudzonymi pieczarkami.
- 6.Pizze pieczemy w piekarniku nagrzanym na maksymalną temperaturę tj. 250°C przez około 10-15 minut. Wszystko zależy od piekarnika. Przed włożeniem do piekarnika najlepiej spryskać pizzę z wierzchu odrobiną wody, wtedy wegański ser na wierzchu nie zapiecze się, a rozpłynie jak tradycyjny i będzie delikatniejszy.
- 7.My przed podaniem lubimy jeszcze skropić pizzę oliwą, najlepiej truflową i podać z rukolą.
- 8.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - ciasto:
- 50 g mielonego siemienia lnianego
- 400 ml wrzącej wody
- 300 g mąki gryczanej
- 150 g mąki kukurydzianej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka drożdży
- 50 ml oliwy
- 200 ml letniej wody
Składniki - sos na spód:
- 3/4 szklanki przecieru pomidorowego
- 1/4 szklanki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1 szczypta tymianku
- 2 szczypty soli
Składniki - dodatki:
- 150 g pieczarek
- 100 g żółtego wegańskiego sera
- 1-2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki ziołowego pieprzu
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta czarnego mielonego pieprzu
- 1 szczypta asafetydy