Udostępnij przepis!

384. “Pizza z pieczarkami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Mamma mia!

Od zawsze wychodziliśmy z założenia, że dobra pizza należy się każdemu. Nie ważne jest to, że nie możesz jeść glutenu lub nie jesz tradycyjnego sera. Wszystko da się zrobić. Dziś dzielimy się z Wami jedną z receptur na pizzę, którą serwujemy w swoich Bistro & Delikatesach oraz wysyłamy przez sklep internetowy.

Pamiętajcie, że od teraz możecie być jeszcze bardziej z nami, a także mieć wpływ na to co będzie działo się w kolejnych odcinkach. Zapraszamy na nasz profil na Patronite, gdzie znajdziecie więcej szczegółów.

Dzielcie się przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Poznaj również przepisy na:

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Siemię lniane zalewamy wrzątkiem, dokładnie miksujemy i odstawiamy na bok, aby przestygło. Drożdże zalewamy letnią wodą i mieszamy aby się trochę rozpuściły. Resztę suchych składników ciasta wsypujemy do miski i mieszamy. Gdy siemię lniane przestygnie wlewamy do niego wodę z drożdżami, miksujemy i przelewamy do suchych składników.
  • 2.Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodając oliwę. Gotowe ciasto przykrywamy, aby nie wysychało i odstawiamy na bok na około 20-30 minut, aby podrosło.
  • 3.W tym czasie możemy przygotować sos na pizzę łącząc wszystkie jego składniki i mieszając. Ucieramy również ser, który odstawiamy na bok. Pieczarki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy je na patelni na oliwie z pieprzem ziołowym, czarnym, asafetydą i solą. Zawartość patelni studzimy.
  • 4.Gdy ciasto na pizzę urośnie, rękoma posmarowanymi oliwą, dzielimy na 4 lub 6 równych części, w zależności od tego jak dużą pizzę lubimy. Korzystamy tylko z tylu części, na mamy ochotę, a resztę wkładamy do śniadaniowych woreczków i przechowujemy w lodówce aż do kolejnego razu nawet przez kilka dni.
  • 5.Na papier do pieczenia położony na blasze, wykładamy porcję ciasta na pizzę i dłońmi posmarowanymi oliwą formujemy cienki blat, który smarujemy sosem pomidorowym. Na wierzch wykładamy utarty żółty ser wymieszany z przestudzonymi pieczarkami.
  • 6.Pizze pieczemy w piekarniku nagrzanym na maksymalną temperaturę tj. 250°C przez około 10-15 minut. Wszystko zależy od piekarnika. Przed włożeniem do piekarnika najlepiej spryskać pizzę z wierzchu odrobiną wody, wtedy wegański ser na wierzchu nie zapiecze się, a rozpłynie jak tradycyjny i będzie delikatniejszy.
  • 7.My przed podaniem lubimy jeszcze skropić pizzę oliwą, najlepiej truflową i podać z rukolą.
  • 8.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 384. “Pizza z pieczarkami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - ciasto:

  • 50 g mielonego siemienia lnianego
  • 400 ml wrzącej wody
  • 300 g mąki gryczanej
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka drożdży
  • 50 ml oliwy
  • 200 ml letniej wody

Składniki - sos na spód:

  • 3/4 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1/4 szklanki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1 szczypta tymianku
  • 2 szczypty soli

Składniki - dodatki:

  • 150 g pieczarek
  • 100 g żółtego wegańskiego sera
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki ziołowego pieprzu
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta czarnego mielonego pieprzu
  • 1 szczypta asafetydy

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł