4-6 sztuk
60 minut
Mamma mia!
Od zawsze wychodziliśmy z założenia, że dobra pizza należy się każdemu. Nie ważne jest to, że nie możesz jeść glutenu lub nie jesz tradycyjnego sera. Wszystko da się zrobić. Dziś dzielimy się z Wami jedną z receptur na pizzę, którą serwujemy w swoich Bistro & Delikatesach oraz wysyłamy przez sklep internetowy.
Pamiętajcie, że od teraz możecie być jeszcze bardziej z nami, a także mieć wpływ na to co będzie działo się w kolejnych odcinkach. Zapraszamy na nasz profil na Patronite, gdzie znajdziecie więcej szczegółów.
Dzielcie się przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Poznaj również przepisy na:
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki – ciasto:
- 50 g mielonego siemienia lnianego
- 400 ml wrzącej wody
- 300 g mąki gryczanej
- 150 g mąki kukurydzianej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka drożdży
- 50 ml oliwy
- 200 ml letniej wody
Składniki – sos na spód:
- 3/4 szklanki przecieru pomidorowego
- 1/4 szklanki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1 szczypta tymianku
- 2 szczypty soli
Składniki – dodatki:
- 150 g pieczarek
- 100 g żółtego wegańskiego sera
- 1-2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki ziołowego pieprzu
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta czarnego mielonego pieprzu
- 1 szczypta asafetydy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Siemię lniane zalewamy wrzątkiem, dokładnie miksujemy i odstawiamy na bok, aby przestygło. Drożdże zalewamy letnią wodą i mieszamy aby się trochę rozpuściły. Resztę suchych składników ciasta wsypujemy do miski i mieszamy. Gdy siemię lniane przestygnie wlewamy do niego wodę z drożdżami, miksujemy i przelewamy do suchych składników.
- Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodając oliwę. Gotowe ciasto przykrywamy, aby nie wysychało i odstawiamy na bok na około 20-30 minut, aby podrosło.
- W tym czasie możemy przygotować sos na pizzę łącząc wszystkie jego składniki i mieszając. Ucieramy również ser, który odstawiamy na bok. Pieczarki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy je na patelni na oliwie z pieprzem ziołowym, czarnym, asafetydą i solą. Zawartość patelni studzimy.
- Gdy ciasto na pizzę urośnie, rękoma posmarowanymi oliwą, dzielimy na 4 lub 6 równych części, w zależności od tego jak dużą pizzę lubimy. Korzystamy tylko z tylu części, na mamy ochotę, a resztę wkładamy do śniadaniowych woreczków i przechowujemy w lodówce aż do kolejnego razu nawet przez kilka dni.
- Na papier do pieczenia położony na blasze, wykładamy porcję ciasta na pizzę i dłońmi posmarowanymi oliwą formujemy cienki blat, który smarujemy sosem pomidorowym. Na wierzch wykładamy utarty żółty ser wymieszany z przestudzonymi pieczarkami.
- Pizze pieczemy w piekarniku nagrzanym na maksymalną temperaturę tj. 250°C przez około 10-15 minut. Wszystko zależy od piekarnika. Przed włożeniem do piekarnika najlepiej spryskać pizzę z wierzchu odrobiną wody, wtedy wegański ser na wierzchu nie zapiecze się, a rozpłynie jak tradycyjny i będzie delikatniejszy.
- My przed podaniem lubimy jeszcze skropić pizzę oliwą, najlepiej truflową i podać z rukolą.
- Smacznego i na zdrowie!