
Sposób przygotowania:
- 1.Wszystkie suche składniki ciasta mieszamy razem w misce, a następnie wlewamy do nich wodę, pulpę z mango, mleczko kokosowe i olej. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na bok na około 20-30 minut aby drożdże zapracowały.
- 2.Przygotowujemy foremki i jeżeli są metalowe smarujemy je olejem i oprószamy mąką kukurydzianą.
- 3.Przekładamy ciasto do foremek wypełniając je do 3/4 wysokości i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 40°C na wyrastanie.
- 4.Po około 15-20 minutach, gdy ciasto podrośnie nastawiamy piekarnik na 180°C z termoobiegiem.
- 5.Pieczemy 20-25 minut, aż babeczki się przyrumienią. Jeżeli będziemy piekli jedną dużą babkę zamiast małych, wydłużamy czas pieczenia do 35-40 minut.
- 6.Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z foremek, czekamy aż przestygnie, a następnie posypujemy cukrem pudrem.
- 7.Oczywiście możemy też polukrować je po wierzchu.
- 8.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki ryżowej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 50 g mąki z ciecierzycy
- 3/4 szklanki brązowego cukru pudru
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 300 ml ciepłej wody
- 200 ml pulpy z mango
- 100 ml mleczka kokosowego
- 100 ml oleju słonecznikowego
- Cukier puder do posypania babeczek