383. “Babka drożdżowa z mango” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
Drożdżowa babka na nowo 🙂
Dziś, na kilka dni przed Wielkanocą nie mogliśmy się powstrzymać, by podzielić się z Wami naszym najświeższym odkryciem w “dziedzinie babek wielkanocnych”. Dodatek pulpy z mango sprawia, że ciasto wygląda jakby powstało w babcinej kuchni z udziałem wielu żółtek. Pyszne, wilgotne i aromatyczne, nie odbiega jakością od tradycyjnych glutenowych wypieków. Z resztą sprawdźcie sami. Życzymy Wam smacznych i zdrowych Świąt.
Dzisiejszy odcinek także powstał w ramach współpracy z trójmiejskim oddziałem Fundacji Viva, która działa również w 16 innych lokalizacjach w Polsce i zachęca do wsparcia swoich aktywności 1%, jak i do dołączenia do wolontariatu. Viva działa na wielu płaszczyznach prowadząc m.in. schronisko, pomagając zaniedbanym zwierzętom. Składa także petycje, by regulować prawa zwierząt, ale również organizuje wiele kampanii propagujących dietę roślinną. „Nie powstrzymuje nas pandemia – dalej działamy i zapraszamy w nasze szeregi!” Zachęcamy również do obserwowania profilu Viva Akcja dla Zwierząt Trójmiasto na Facebooku, by dowiedzieć się wszystkiego o aktualnych wydarzeniach i działaniach. Zachęcamy również do obserwowania profilu Viva Akcja dla Zwierząt Trójmiasto na Facebooku, by dowiedzieć się wszystkiego o aktualnych wydarzeniach i działaniach.
Pamiętajcie, że od teraz możecie być jeszcze bardziej z nami, a także mieć wpływ na to co będzie działo się w kolejnych odcinkach. Zapraszamy na nasz profil na Patronite, gdzie znajdziecie więcej szczegółów.
Dzielcie się przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Poznaj również przepisy na:
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki ryżowej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 50 g mąki z ciecierzycy
- 3/4 szklanki brązowego cukru pudru
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 300 ml ciepłej wody
- 200 ml pulpy z mango
- 100 ml mleczka kokosowego
- 100 ml oleju słonecznikowego
- Cukier puder do posypania babeczek
- Wszystkie suche składniki ciasta mieszamy razem w misce, a następnie wlewamy do nich wodę, pulpę z mango, mleczko kokosowe i olej. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na bok na około 20-30 minut aby drożdże zapracowały.
- Przygotowujemy foremki i jeżeli są metalowe smarujemy je olejem i oprószamy mąką kukurydzianą.
- Przekładamy ciasto do foremek wypełniając je do 3/4 wysokości i wstawiamy do piekarnika nastawionego na 40°C na wyrastanie.
- Po około 15-20 minutach, gdy ciasto podrośnie nastawiamy piekarnik na 180°C z termoobiegiem.
- Pieczemy 20-25 minut, aż babeczki się przyrumienią. Jeżeli będziemy piekli jedną dużą babkę zamiast małych, wydłużamy czas pieczenia do 35-40 minut.
- Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z foremek, czekamy aż przestygnie, a następnie posypujemy cukrem pudrem.
- Oczywiście możemy też polukrować je po wierzchu.
- Smacznego i na zdrowie!