382. „Pulpeciki z tofu w sosie chrzanowym” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
Nie tylko na Wielkanoc
Na tydzień przed Wielkanocą dzielimy się z Wami przepisem, który powstał na specjalne życzenie. Od dawna mieliśmy zlecenie na przygotowanie pulpecików z tofu i stwierdziliśmy, że zbliżające się Święta są idealną okazją, by w końcu pochylić się nad tym zadaniem. Proste w przygotowaniu pulpeciki i aromatyczny sos chrzanowy na mleczku kokosowym, to danie idealne najbliższą niedzielę, choć oczywiście nie tylko.
Dzisiejszy odcinek powstał w ramach współpracy z trójmiejskim oddziałem Fundacji Viva, która działa również w 16 innych lokalizacjach w Polsce i zachęca do wsparcia swoich aktywności 1%, jak i do dołączenia do wolontariatu. Viva działa na wielu płaszczyznach prowadząc m.in. schronisko, pomagając zaniedbanym zwierzętom. Składa także petycje, by regulować prawa zwierząt, ale również organizuje wiele kampanii propagujących dietę roślinną. „Nie powstrzymuje nas pandemia – dalej działamy i zapraszamy w nasze szeregi!” Zachęcamy również do obserwowania profilu Viva Akcja dla Zwierząt Trójmiasto na Facebooku, by dowiedzieć się wszystkiego o aktualnych wydarzeniach i działaniach.
Pamiętajcie, że od teraz możecie być jeszcze bardziej z nami, a także mieć wpływ na to co będzie działo się w kolejnych odcinkach. Zapraszamy na nasz profil na Patronite, gdzie znajdziecie więcej szczegółów.
Dzielcie się przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Poznaj również przepisy na:
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
- 250 g wędzonego tofu
- 200 g ziemniaków
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 10 g suszonych grzybów
- 1 łyżka oliwy truflowej
- 1 łyżeczka sosu sojowego tamari
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki asafetydy
- Kilka łyżek oliwy do smażenia pulpetów
- 500 ml mleczka kokosowego
- 6 łyżek utartego chrzanu
- 1-2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oliwy truflowej
- 1 szczypta asafetydy
- Ewentualnie 1 łyżka mąki ryżowej do zagęszczenia sosu
- Tofu ucieramy na tarce o grubych oczkach, a surowego ziemniaki na drobnej, ziemniaczanej lub miksujemy. Mieszamy tofu z sosem sojowym, a następnie dodajemy utartego ziemniaka i jeszcze raz mieszamy.
- Mielimy w młynku suszone grzyby na proszek i wraz z innymi przyprawami przeznaczonymi do pulpecików, dorzucamy do tofu. Mieszamy i dodajemy najpierw siebie lniane, a po zamieszaniu i odczekaniu kilku minut mąkę ryżową i oliwę truflową. Jeszcze raz mieszamy i odstawiamy na bok na 10 minut, aby składniki połączyły się.
- Z tak powstałej masy formujemy pulpeciki i smażymy je na patelni na rozgrzanej oliwie z obu stron aż się trochę przyrumienią. W tym czasie mieszamy składniki sosu i gdy pulpeciki są już usmażone zalewamy je sosem i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 5-10 minut.
- Jeżeli sos jest zbyt rzadki możemy go zagęścić dodając łyżkę mąki ryżowej do kilku łyżek przestudzonego sosu. Po rozmieszaniu przelewamy na patelnię i jeszcze raz zagotowujemy.