
Sposób przygotowania:
- 1.Tofu ucieramy na tarce o grubych oczkach, a surowego ziemniaki na drobnej, ziemniaczanej lub miksujemy. Mieszamy tofu z sosem sojowym, a następnie dodajemy utartego ziemniaka i jeszcze raz mieszamy.
- 2.Mielimy w młynku suszone grzyby na proszek i wraz z innymi przyprawami przeznaczonymi do pulpecików, dorzucamy do tofu. Mieszamy i dodajemy najpierw siebie lniane, a po zamieszaniu i odczekaniu kilku minut mąkę ryżową i oliwę truflową. Jeszcze raz mieszamy i odstawiamy na bok na 10 minut, aby składniki połączyły się.
- 3.Z tak powstałej masy formujemy pulpeciki i smażymy je na patelni na rozgrzanej oliwie z obu stron aż się trochę przyrumienią. W tym czasie mieszamy składniki sosu i gdy pulpeciki są już usmażone zalewamy je sosem i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 5-10 minut.
- 4.Jeżeli sos jest zbyt rzadki możemy go zagęścić dodając łyżkę mąki ryżowej do kilku łyżek przestudzonego sosu. Po rozmieszaniu przelewamy na patelnię i jeszcze raz zagotowujemy.
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - pulpeciki:
- 250 g wędzonego tofu
- 200 g ziemniaków
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 10 g suszonych grzybów
- 1 łyżka oliwy truflowej
- 1 łyżeczka sosu sojowego tamari
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki asafetydy
- Kilka łyżek oliwy do smażenia pulpetów
Składniki - sos:
- 500 ml mleczka kokosowego
- 6 łyżek utartego chrzanu
- 1-2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oliwy truflowej
- 1 szczypta asafetydy
- Ewentualnie 1 łyżka mąki ryżowej do zagęszczenia sosu