Udostępnij przepis!

381. “Pasztet świąteczny z bobowiną” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Z nie-mięsem z bobu

Dziś mamy dla Was przepis na wyjątkowy pasztet, który sprawdzi się zarówno na wielkanocnym stole jak i na co dzień. Pretekstem do jego powstania jest nie-mięso z bobu czyli Bobowina, która jest pyszna, łatwa w przygotowaniu, pełna białka i do wykorzystania w przeróżnych kuchniach i rodzajach dań. Dostaniecie ją w kilku odmianach w sklepie, więcej informacji na temat tego bardzo ciekawego produktu znajdziecie tutaj

Pamiętajcie, że od teraz możecie być jeszcze bardziej z nami, a także mieć wpływ na to co będzie działo się w kolejnych odcinkach. Zapraszamy na nasz profil na Patronite, gdzie znajdziecie więcej szczegółów.

Dzielcie się przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Poznaj również przepisy na:

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Cukinię i łodygi selera myjemy i kroimy w grubą kostkę. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego i również kroimy w grubą kostkę.
  • 2.Oliwę z suszonych pomidorów rozgrzewamy na patelni i podsmażamy na niej warzywa przez chwilkę, a następnie solimy, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy moc palnika i dusimy jeszcze około 10 minut, aby warzywa zmiękły.
  • 3.Pod koniec dorzucamy przyprawy, a następnie dokładamy suszone pomidory oraz sos sojowy i jeszcze chwilkę smażymy mieszając.
  • 4.Dorzucamy na patelnię Bobowinę, chwilę podgrzewamy mieszając, a następnie przekładamy zawartość patelni do miski i miksujemy.
  • 5.Gdy uzyskamy w miarę jednolitą masę dodajemy do niej siemię lniane.
  • 6.Mieszamy i gdy siemię wchłonie wilgoć dodajemy mąkę jaglaną.
  • 7.Jeszcze raz całość mieszamy i przekładamy do silikonowej podłużnej formy.
  • 8.Zapiekamy w piekarniku nastawionym na 180°C z termoobiegiem przez około 40 minut.

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 381. “Pasztet świąteczny z bobowiną” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 400 g Bobowiny a’la wątróbka czyli „nie mięsa” z bobu
  • 1 i 1/2 szklanki suszonych pomidorów z zalewy oliwnej
  • 1 nieduża cukinia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki mąki jaglanej
  • 1/2 szklanki oliwy z suszonych pomidorów lub oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego tamari
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki czerwonej, wędzonej, słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł