
Sposób przygotowania:
- 1.Cukinię i łodygi selera myjemy i kroimy w grubą kostkę. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego i również kroimy w grubą kostkę.
- 2.Oliwę z suszonych pomidorów rozgrzewamy na patelni i podsmażamy na niej warzywa przez chwilkę, a następnie solimy, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy moc palnika i dusimy jeszcze około 10 minut, aby warzywa zmiękły.
- 3.Pod koniec dorzucamy przyprawy, a następnie dokładamy suszone pomidory oraz sos sojowy i jeszcze chwilkę smażymy mieszając.
- 4.Dorzucamy na patelnię Bobowinę, chwilę podgrzewamy mieszając, a następnie przekładamy zawartość patelni do miski i miksujemy.
- 5.Gdy uzyskamy w miarę jednolitą masę dodajemy do niej siemię lniane.
- 6.Mieszamy i gdy siemię wchłonie wilgoć dodajemy mąkę jaglaną.
- 7.Jeszcze raz całość mieszamy i przekładamy do silikonowej podłużnej formy.
- 8.Zapiekamy w piekarniku nastawionym na 180°C z termoobiegiem przez około 40 minut.
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 400 g Bobowiny a’la wątróbka czyli „nie mięsa” z bobu
- 1 i 1/2 szklanki suszonych pomidorów z zalewy oliwnej
- 1 nieduża cukinia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 3 łyżki mąki jaglanej
- 1/2 szklanki oliwy z suszonych pomidorów lub oleju
- 2 łyżki sosu sojowego tamari
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki czerwonej, wędzonej, słodkiej papryki
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu