Z nie-mięsem z bobu
Dziś mamy dla Was przepis na wyjątkowy pasztet, który sprawdzi się zarówno na wielkanocnym stole jak i na co dzień. Pretekstem do jego powstania jest nie-mięso z bobu czyli Bobowina, która jest pyszna, łatwa w przygotowaniu, pełna białka i do wykorzystania w przeróżnych kuchniach i rodzajach dań. Dostaniecie ją w kilku odmianach w sklepie, więcej informacji na temat tego bardzo ciekawego produktu znajdziecie tutaj.
Pamiętajcie, że od teraz możecie być jeszcze bardziej z nami, a także mieć wpływ na to co będzie działo się w kolejnych odcinkach. Zapraszamy na nasz profil na Patronite, gdzie znajdziecie więcej szczegółów.
Dzielcie się przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Poznaj również przepisy na:
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
- 400 g Bobowiny a’la wątróbka czyli „nie mięsa” z bobu
- 1 i 1/2 szklanki suszonych pomidorów z zalewy oliwnej
- 1 nieduża cukinia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 3 łyżki mąki jaglanej
- 1/2 szklanki oliwy z suszonych pomidorów lub oleju
- 2 łyżki sosu sojowego tamari
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki czerwonej, wędzonej, słodkiej papryki
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
- Cukinię i łodygi selera myjemy i kroimy w grubą kostkę. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego i również kroimy w grubą kostkę.
- Oliwę z suszonych pomidorów rozgrzewamy na patelni i podsmażamy na niej warzywa przez chwilkę, a następnie solimy, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy moc palnika i dusimy jeszcze około 10 minut, aby warzywa zmiękły.
- Pod koniec dorzucamy przyprawy, a następnie dokładamy suszone pomidory oraz sos sojowy i jeszcze chwilkę smażymy mieszając.
- Dorzucamy na patelnię Bobowinę, chwilę podgrzewamy mieszając, a następnie przekładamy zawartość patelni do miski i miksujemy.
- Gdy uzyskamy w miarę jednolitą masę dodajemy do niej siemię lniane.
- Mieszamy i gdy siemię wchłonie wilgoć dodajemy mąkę jaglaną.
- Jeszcze raz całość mieszamy i przekładamy do silikonowej podłużnej formy.
- Zapiekamy w piekarniku nastawionym na 180°C z termoobiegiem przez około 40 minut.