Udostępnij przepis!

380. “Kruche ciasteczka z cukrem” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Chrupiące łakocie 🙂

Dziś na specjalne życzenie przygotowaliśmy naszą wegańską i bezglutenową wersję ciasteczek, które nasze babcie wyciskały przez maszynkę do mielenia. Chrupiące, z cukrem, z dodatkiem ziaren słonecznika. Wyjątkowo prosty przepis, a ciastka bardzo długo dają się przechowywać. Jeśli nie zjecie ich od razu, śmiało możecie z nich korzystać przez kilka tygodni uprzyjemniając sobie czas porannej kawy, herbaty, lub drugiego śniadania. Wybór należy do Was.

Pamiętajcie, że od teraz możecie być jeszcze bardziej z nami, a także mieć wpływ na to co będzie działo się w kolejnych odcinkach. Zapraszamy na nasz profil na Patronite, gdzie znajdziecie więcej szczegółów.

Dzielcie się przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Poznaj również przepisy na:

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Łuskane ziarna słonecznika miksujemy w młynku do kawy. Dodajemy je do reszty suchych składników i mieszamy.
  • 2.Wlewamy do miski olej i całość rozcieramy pomiędzy palcami tak, aby suche składniki się dobrze wytłuściły.
  • 3.Dolewamy mleczko kokosowe, wodę wymieszaną z ekstraktem z wanilii. Wszystko razem dokładnie mieszamy lub miksujemy blenderem, aby uzyskać jednolite, dość rzadkie ciasto.
  • 4.Odstawiamy je na bok, aby siemię wchłonęło wilgoć, a ciasto trochę zgęstniało.
  • 5.W tym czasie przygotowujemy sobie maszynkę wo wyciskania ciastek, szprycę lub rękaw cukierniczy, który w razie potrzeby możemy zastąpić woreczkiem z uciętym narożnikiem.
  • 6.Nastawiamy piekarnik na 180°C z termoobiegiem, a na blachę wykładamy papierem do pieczenia. Maszynkę, szprycę lub woreczek napełniamy ciastem i wyciskamy ciasteczka według uznania. Im będą cieńsze, tym po upieczeniu bardziej chrupiące. My zrobiliśmy podłużne „wstążki” gdyż łatwiej trzyma się na nich cukier, którym posypujemy surowe ciastka.
  • 7.Pieczemy ok. 20-25 minut w zależności od tego jakiej grubości są nasze ciasteczka.
  • 8.Jeśli Wasze ciasteczka będą dość grube i nie wypieką się za mocno, może się zdarzyć, że ciasto w środku będzie zielonkawe. Jest to naturalna reakcja ziaren słonecznika w połączeniu z sodą.

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 380. “Kruche ciasteczka z cukrem” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - ciasto:

  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 25 g mąki z ciecierzycy
  • 25 g mielonego siemienia lnianego
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 50 ml wody
  • 3/4 szklanki brązowego cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Gruby cukier do posypania

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł