380. “Kruche ciasteczka z cukrem” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
Chrupiące łakocie 🙂
Dziś na specjalne życzenie przygotowaliśmy naszą wegańską i bezglutenową wersję ciasteczek, które nasze babcie wyciskały przez maszynkę do mielenia. Chrupiące, z cukrem, z dodatkiem ziaren słonecznika. Wyjątkowo prosty przepis, a ciastka bardzo długo dają się przechowywać. Jeśli nie zjecie ich od razu, śmiało możecie z nich korzystać przez kilka tygodni uprzyjemniając sobie czas porannej kawy, herbaty, lub drugiego śniadania. Wybór należy do Was.
Pamiętajcie, że od teraz możecie być jeszcze bardziej z nami, a także mieć wpływ na to co będzie działo się w kolejnych odcinkach. Zapraszamy na nasz profil na Patronite, gdzie znajdziecie więcej szczegółów.
Dzielcie się przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Poznaj również przepisy na:
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 50 g ziaren słonecznika
- 25 g mąki z ciecierzycy
- 25 g mielonego siemienia lnianego
- 100 ml mleczka kokosowego
- 50 ml oleju słonecznikowego
- 50 ml wody
- 3/4 szklanki brązowego cukru pudru
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Gruby cukier do posypania
- Łuskane ziarna słonecznika miksujemy w młynku do kawy. Dodajemy je do reszty suchych składników i mieszamy.
- Wlewamy do miski olej i całość rozcieramy pomiędzy palcami tak, aby suche składniki się dobrze wytłuściły.
- Dolewamy mleczko kokosowe, wodę wymieszaną z ekstraktem z wanilii. Wszystko razem dokładnie mieszamy lub miksujemy blenderem, aby uzyskać jednolite, dość rzadkie ciasto.
- Odstawiamy je na bok, aby siemię wchłonęło wilgoć, a ciasto trochę zgęstniało.
- W tym czasie przygotowujemy sobie maszynkę wo wyciskania ciastek, szprycę lub rękaw cukierniczy, który w razie potrzeby możemy zastąpić woreczkiem z uciętym narożnikiem.
- Nastawiamy piekarnik na 180°C z termoobiegiem, a na blachę wykładamy papierem do pieczenia. Maszynkę, szprycę lub woreczek napełniamy ciastem i wyciskamy ciasteczka według uznania. Im będą cieńsze, tym po upieczeniu bardziej chrupiące. My zrobiliśmy podłużne „wstążki” gdyż łatwiej trzyma się na nich cukier, którym posypujemy surowe ciastka.
- Pieczemy ok. 20-25 minut w zależności od tego jakiej grubości są nasze ciasteczka.
- Jeśli Wasze ciasteczka będą dość grube i nie wypieką się za mocno, może się zdarzyć, że ciasto w środku będzie zielonkawe. Jest to naturalna reakcja ziaren słonecznika w połączeniu z sodą.