
Sposób przygotowania:
- 1.Do miski z okarą dodajemy przyprawy, pastę z tofu i dokładnie mieszamy.
- 2.Ciągle mieszając dolewamy sosu sojowego, następnie zmielone siemię lniane oraz mąkę kukurydzianą.
- 3.Gdy konsystencja masy będzie już dobrze się kleić, dodajemy pokrojonych w kostkę pomidorów i ponownie ugniatamy.
- 4.Dobrze wyrobioną masę można zacząć formować.
- 5.Kotleciki obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.
- 6.Podczas, gdy kotlety się smażą można przejść do robienia sosu.
- 7.Do miseczki przelewamy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy, i voila!
- 8.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - kotlety:
- 1/2 kg okary (z przepisu nr 37)
- 150 g pasty z tofu wędzonego (przepis na pastę znajduje się przy przepisie na Tosty z grilla)
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 6 połówek suszonych pomidorów z zalewy
- 3 łyżki sosu sojowego tamari
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 2 czubate łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 czubate łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
- Mąka kukurydziana do obtaczania kotletów
- Olej do smażenia
Składniki - sos musztardowy:
- 2-3 łyżki oliwy lub oleju z pomidorów
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka melasy z karobu