377. “Krupnik z kaszą gryczaną i suszonymi pomidorami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
Rozgrzewająca zupa.
Zanim zrobi się ciepło i zaczniemy myśleć o nowalijkach, podzielimy się z Wami przepisem na jedną z najbardziej pożywnych, rozgrzewających i popularnych polskich zup. Krupnik, bo o nim mowa, w naszej wersji z nieprażoną kaszą gryczaną oraz suszonymi pomidorami, po pierwsze jest bezglutenowy, a po drugie, naprawdę ciekawy i zaskakujący w smaku. Gdy pomyślimy jeszcze o maśle orzechowym, które zastępuje zasmażkę, to jesteśmy prawie pewni, że nie musimy już nikogo dłużej zachęcać do gotowania.
Pamiętajcie, że od teraz możecie być jeszcze bardziej z nami, a także mieć wpływ na to co będzie działo się w kolejnych odcinkach. Zapraszamy na nasz profil na Patronite, gdzie znajdziecie więcej szczegółów.
Dzielcie się przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Poznaj również przepisy na:
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
- 3/4 szklanki niepalonej kaszy gryczanej
- 300 g ziemniaków
- 200 g marchwi
- 150 selera
- 100 g pietruszki
- 1 garść suszonych pomidorów w oliwie
- 1 garść suszonych wędzonych śliwek
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy lub 1 puszka konserwowej
- 1 kostka wędzonego tofu
- 6 łyżek oliwy z suszonych pomidorów
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka sosu sojowego Tamari
- 1 łyżka pieprzu ziołowego (przepis nr 216)
- 1 łyżeczka wędzonej suszonej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki przyprawy „Pięć smaków”
- ok. 2 łyżeczek soli
- 2 i 1/2 litra wody
- Marchewkę i pietruszkę kroimy w talarki, ziemniaki w kostkę i wrzucamy wszystko wraz z kaszą do gotującej się wody.
- Osobno wlewamy na patelnię 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów i podsmażamy krótko utarty na grubej tarce seler. Gdy seler się przyrumieni, dodajemy pieprz ziołowy, chwilę smażymy mieszając, a następnie przekładamy do zupy.
- Dorzucamy resztę przypraw, sól, ciecierzycę oraz pokrojone w pasku suszone pomidory i śliwkę.
- Tofu kroimy w kostkę, mieszamy z sosem sojowym, a następnie smażymy na reszcie oliwy i też dodajemy do zupy.
- Gdy ziemniaki i kasza są ugotowane, do miseczki z masłem orzechowym dodajemy kilka łyżek gorącej zupy.
- Mieszamy, następnie dodajmy jeszcze kilka łyżek, aby uzyskać lejącą pastę, którą wlewamy do zupy.
- Mieszamy, zagotowujemy i możemy podawać.
- Smacznego i na zdrowie!