
Sposób przygotowania:
- 1.Marchewkę i pietruszkę kroimy w talarki, ziemniaki w kostkę i wrzucamy wszystko wraz z kaszą do gotującej się wody.
- 2.Osobno wlewamy na patelnię 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów i podsmażamy krótko utarty na grubej tarce seler. Gdy seler się przyrumieni, dodajemy pieprz ziołowy, chwilę smażymy mieszając, a następnie przekładamy do zupy.
- 3.Dorzucamy resztę przypraw, sól, ciecierzycę oraz pokrojone w pasku suszone pomidory i śliwkę.
- 4.Tofu kroimy w kostkę, mieszamy z sosem sojowym, a następnie smażymy na reszcie oliwy i też dodajemy do zupy.
- 5.Gdy ziemniaki i kasza są ugotowane, do miseczki z masłem orzechowym dodajemy kilka łyżek gorącej zupy.
- 6.Mieszamy, następnie dodajmy jeszcze kilka łyżek, aby uzyskać lejącą pastę, którą wlewamy do zupy.
- 7.Mieszamy, zagotowujemy i możemy podawać.
- 8.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 3/4 szklanki niepalonej kaszy gryczanej
- 300 g ziemniaków
- 200 g marchwi
- 150 selera
- 100 g pietruszki
- 1 garść suszonych pomidorów w oliwie
- 1 garść suszonych wędzonych śliwek
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy lub 1 puszka konserwowej
- 1 kostka wędzonego tofu
- 6 łyżek oliwy z suszonych pomidorów
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka sosu sojowego Tamari
- 1 łyżka pieprzu ziołowego (przepis nr 216)
- 1 łyżeczka wędzonej suszonej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki przyprawy „Pięć smaków”
- ok. 2 łyżeczek soli
- 2 i 1/2 litra wody