Udostępnij przepis!

375. “Faworki, pączki i donuty na tłusty czwartek” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Naprawdę tłusty czwartek 🙂

W tym roku przed tłustym czwartkiem przygotowaliśmy dla Was jeszcze prostszą wersję wegańskich i bezglutenowych faworków, a także przypominamy nasze ulubione przepisy na ten dzień. Sprawdźcie jak łatwo przygotować nasze pączki i donuty.

Pamiętajcie, że od teraz możecie być jeszcze bardziej z nami, a także mieć wpływ na to co będzie działo się w kolejnych odcinkach. Zapraszamy na nasz profil na Patronite, gdzie znajdziecie więcej szczegółów.

Dzielcie się przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Poznaj również nasze przepisy na:

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Z mąki kukurydzianej odejmujemy 50 g i odkładamy je na bok na później. Resztę suchych składników ciasta mieszamy lub przesiewamy przez sito i wlewamy do nich olej, mleczko kokosowe i wodę.
  • 2.Zagniatamy ciasto i odstawiamy na bok, aby składniki połączyły się i wchłonęły wilgoć.
  • 3.Po upływie 20-30 minut dodajemy 50 g mąki kukurydzianej, zagniatamy ponownie ciasto i dodajemy ocet jabłkowy, a w razie potrzeby jeszcze kilka łyżek wody, aby ciasto było sprężyste.
  • 4.Odstawiamy je jeszcze na 10-15 minut i przygotowujemy silikonową stolnicę, nieprzywierający wałek oraz rondel z fryturą do smażenia faworków.
  • 5.Rozgrzewamy fryturę do około 170°C i zaczynamy rozwałkowywać ciasto na grubość około 2-3 milimetrów.
  • 6.Wykrawamy z ciasta paski o szerokości ok. 4 cm i długości 15 cm.
  • 7.Końce pasków możemy dla ozdoby ściąć po skosie. Po środku każdego paska po długości robimy nacięcie ok. 5 cm i przeplatamy przez nie jeden koniec, nadając w ten sposób faworkom właściwy kształt.
  • 8.Gdy frytura jest już rozgrzana smażymy faworki z obydwu stron wkładając je po kilka sztuk. Gdy są już rumiane, wyjmujemy je i możemy odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  • 9.Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. My korzystamy z trzcinowego, który sami mielimy.
  • 10.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 375. “Faworki, pączki i donuty na tłusty czwartek” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki z ciecierzycy
  • 3 łyżki brązowego cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 szczypta soli
  • 100 ml oleju
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 50 ml wody
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • Frytura lub olej do smażenia
  • Cukier puder do posypania faworków

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł