8-10 bułeczek
120 minut
Cynamonowe rarytasy.
Dziś w naszej wegańskiej i bezglutenowej kuchni bierzemy na warsztat klasykę. Cinnamon rolls, bo o nich mowa, z jednej strony dobrze znana receptura, a z drugiej jednak, dość duże pole do własnych interpretacji. Mamy nadzieję, że nasza wersja zasmakuje nie tylko tym, którzy stosują podobną dietę jak my.
Pamiętajcie, że od teraz możecie być jeszcze bardziej z nami, a także mieć wpływ na to co będzie działo się w kolejnych odcinkach. Zapraszamy na nasz profil na Patronite, gdzie znajdziecie więcej szczegółów.
Dzielcie się przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Sprawdź również inne nasze przepisy na słodkości.
Tutaj znajdziesz przepis na inne słodkie bułeczki.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki ciasto:
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki ryżowej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 50 g mąki z ciecierzycy
- 1/2 szklanki brązowego cukru pudru
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 150 ml ciepłej wody
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 100 ml mleczka kokosowego
Składniki nadzienie:
- 1/2 szklanki cukru kokosowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1-2 łyżeczki oleju
Składniki lukier:
- 1/2 szklanki brązowego cukru pudru
- Kilka łyżeczek mleczka kokosowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Wszystkie suche składniki ciasta mieszamy razem, aby nie było grudek i wlewamy do nich olej, mleczko i wodę. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na bok, aby składniki się połączyły, a drożdże zaczęły pracować.
- Po ok. 20-30 minutach wyjmujemy ciasto na silikonową stolnicę i zwilżonymi wodą lub olejem dłońmi, formujemy z ciasta prostokąt mniej więcej o wielkości kartki A4.
- Ciasto po wierzchu smarujemy olejem, posypujemy cukrem kokosowym i cynamonem.
- Zwijamy w ciasną rolkę. Z pomocą nici np. dentystycznej odcinamy kilkucentymetrowej grubości krążki. Cięcie nożem deformowałoby rolki, dlatego nić jest wypróbowanym i najbardziej polecanym sposobem.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy bułeczki i wstawiamy do piekarnika nastawionego na wyrastanie ciasta na ok. 30 minut.
- Następnie ustawiamy temperaturę na 170°C z termoobiegiem i pieczemy przez ok. 30 minut. Po czym wyjmujemy z piekarnika, dajemy bułeczkom trochę przestygnąć.
- W tym czasie przygotowujemy lukier dodaj do cukru pudru po odrobinie mleczka kokosowego, cały czas mieszając aż do uzyskania jednolitej masy o konsystencji ciasta naleśnikowego. Tak powstałym lukrem polewamy bułeczki.
- Gwarantujemy, że trudno będzie Wam zaczekać, aż lukier wystygnie.
- Smacznego i na zdrowie!