
Sposób przygotowania:
- 1.Wszystkie suche składniki ciasta mieszamy razem, aby nie było grudek i wlewamy do nich olej, mleczko i wodę. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na bok, aby składniki się połączyły, a drożdże zaczęły pracować.
- 2.Po ok. 20-30 minutach wyjmujemy ciasto na silikonową stolnicę i zwilżonymi wodą lub olejem dłońmi, formujemy z ciasta prostokąt mniej więcej o wielkości kartki A4.
- 3.Ciasto po wierzchu smarujemy olejem, posypujemy cukrem kokosowym i cynamonem.
- 4.Zwijamy w ciasną rolkę. Z pomocą nici np. dentystycznej odcinamy kilkucentymetrowej grubości krążki. Cięcie nożem deformowałoby rolki, dlatego nić jest wypróbowanym i najbardziej polecanym sposobem.
- 5.Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy bułeczki i wstawiamy do piekarnika nastawionego na wyrastanie ciasta na ok. 30 minut.
- 6.Następnie ustawiamy temperaturę na 170°C z termoobiegiem i pieczemy przez ok. 30 minut. Po czym wyjmujemy z piekarnika, dajemy bułeczkom trochę przestygnąć.
- 7.W tym czasie przygotowujemy lukier dodaj do cukru pudru po odrobinie mleczka kokosowego, cały czas mieszając aż do uzyskania jednolitej masy o konsystencji ciasta naleśnikowego. Tak powstałym lukrem polewamy bułeczki.
- 8.Gwarantujemy, że trudno będzie Wam zaczekać, aż lukier wystygnie.
- 9.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki ciasto:
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki ryżowej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 50 g mąki z ciecierzycy
- 1/2 szklanki brązowego cukru pudru
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 150 ml ciepłej wody
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 100 ml mleczka kokosowego
Składniki nadzienie:
- 1/2 szklanki cukru kokosowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1-2 łyżeczki oleju
Składniki lukier:
- 1/2 szklanki brązowego cukru pudru
- Kilka łyżeczek mleczka kokosowego