Udostępnij przepis!

373. “Kaszanka” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Nie-mięsny przysmak.

Po ostatniej babce ziemniaczanej dziś uraczymy Was czymś równie swojskim i smacznym. Przepis ten wzbogaci naszą zakładkę z daniami, które w oryginale z kuchnią roślinną nie mają nic wspólnego. Dla niektórych będzie to odkrycie, a dla innych zbyt duże skojarzenie z tym, od czego dawno odeszli. Najlepiej przygotujcie i spróbujcie sami!

Pamiętajcie, że od teraz możecie być jeszcze bardziej z nami, a także mieć wpływ na to co będzie działo się w kolejnych odcinkach. Zapraszamy na nasz profil na Patronite, gdzie znajdziecie więcej szczegółów.

Dzielcie się przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

 Sprawdź również inne nasze przepisy nie-mięsne.

Tutaj znajdziesz przepis na kaczkę z jabłkami lub gyros.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Kotlety sojowe i pieczarki pokrojone w ćwiartki oraz liście laurowe i ziele angielskie zalewamy wodą, solimy i gotujemy przez kilka minut na małym ogniu.
  • 2.Gdy kotlety zmiękną, wyjmujemy je z garnka wraz z pieczarkami. Odkładamy na bok i wyrzucamy liście laurowe oraz ziele angielskie.
  • 3.Do ok. 350-400 ml wywaru, który pozostał w garnku, wsypujemy kaszę gryczaną i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie całą wodę i będzie miękka.
  • 4.W tym czasie lekko odciskamy kotlety sojowe z nadmiaru wody, rwiemy je na drobne kawałki i razem z rozdrobnionym w rękach tofu zalewamy je w misce marynatą powstałą z melasy zmieszanej z sosem sojowym.
  • 5.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz kokosowy i smażymy na nim kotlety i tofu, aż się przyrumienią oraz skarmelizują.
  • 6.Następnie na patelnię wrzucamy przyprawy i kilka sekund smażymy mieszając.
  • 7.Zawartość patelni przekładamy do miski z obgotowanymi pieczarkami i miksujemy, po czym do tak powstałej masy przekładamy ugotowaną kaszę gryczaną. Całość mieszamy i sprawdzamy czy nie trzeba dosolić i doprawić pieprzem.
  • 8.W głębokiej patelni rozgrzewamy sporą ilość frytury i przystępujemy do zrobienia sajgonek.
  • 9.Moczymy w ciepłej wodzie papier ryżowy, a gdy zmięknie kładziemy go na deskę i zawijamy w niego po stołowej łyżce nadzienie. Tak powstałe rolki przekładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obydwu stron, aż się przyrumienią, pamiętając o tym, aby w trakcie smażenia nie stykały się ze sobą, ponieważ mogą się posklejać.
  • 10.Gotowe, ciepłe i przysmażone kaszanki podajemy z ulubionym pasującym do nich dodatkiem.
  • 11.Naszym zdaniem wyśmienicie pasuje do nich sos musztardowo-karbowy.
  • 12.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 373. “Kaszanka” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - warzywa:

  • 20 papierów ryżowych
  • 6 suchych kotletów sojowych
  • 4 średnie pieczarki
  • 200 g niepalonej kaszy gryczanej
  • 150 g naturalnego tofu
  • 50 g tłuszczu kokosowego
  • 1/2 litra wody
  • 50 ml sosu sojowego tamari
  • 2 łyżki melasy z karobu
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka oliwy truflowej
  • 1,5 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1/2 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki asafetydy
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • Frytura roślinna lub olej do smażenia
  • Sos musztardowo karbowy (z przepisu nr 290)

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł