
Sposób przygotowania:
- 1.Kotlety sojowe i pieczarki pokrojone w ćwiartki oraz liście laurowe i ziele angielskie zalewamy wodą, solimy i gotujemy przez kilka minut na małym ogniu.
- 2.Gdy kotlety zmiękną, wyjmujemy je z garnka wraz z pieczarkami. Odkładamy na bok i wyrzucamy liście laurowe oraz ziele angielskie.
- 3.Do ok. 350-400 ml wywaru, który pozostał w garnku, wsypujemy kaszę gryczaną i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie całą wodę i będzie miękka.
- 4.W tym czasie lekko odciskamy kotlety sojowe z nadmiaru wody, rwiemy je na drobne kawałki i razem z rozdrobnionym w rękach tofu zalewamy je w misce marynatą powstałą z melasy zmieszanej z sosem sojowym.
- 5.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz kokosowy i smażymy na nim kotlety i tofu, aż się przyrumienią oraz skarmelizują.
- 6.Następnie na patelnię wrzucamy przyprawy i kilka sekund smażymy mieszając.
- 7.Zawartość patelni przekładamy do miski z obgotowanymi pieczarkami i miksujemy, po czym do tak powstałej masy przekładamy ugotowaną kaszę gryczaną. Całość mieszamy i sprawdzamy czy nie trzeba dosolić i doprawić pieprzem.
- 8.W głębokiej patelni rozgrzewamy sporą ilość frytury i przystępujemy do zrobienia sajgonek.
- 9.Moczymy w ciepłej wodzie papier ryżowy, a gdy zmięknie kładziemy go na deskę i zawijamy w niego po stołowej łyżce nadzienie. Tak powstałe rolki przekładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obydwu stron, aż się przyrumienią, pamiętając o tym, aby w trakcie smażenia nie stykały się ze sobą, ponieważ mogą się posklejać.
- 10.Gotowe, ciepłe i przysmażone kaszanki podajemy z ulubionym pasującym do nich dodatkiem.
- 11.Naszym zdaniem wyśmienicie pasuje do nich sos musztardowo-karbowy.
- 12.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - warzywa:
- 20 papierów ryżowych
- 6 suchych kotletów sojowych
- 4 średnie pieczarki
- 200 g niepalonej kaszy gryczanej
- 150 g naturalnego tofu
- 50 g tłuszczu kokosowego
- 1/2 litra wody
- 50 ml sosu sojowego tamari
- 2 łyżki melasy z karobu
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka oliwy truflowej
- 1,5 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki cząbru
- 1/2 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki asafetydy
- 1 łyżeczka soli
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- Frytura roślinna lub olej do smażenia
- Sos musztardowo karbowy (z przepisu nr 290)