
Sposób przygotowania:
- 1.Obrane ziemniaki ucieramy na tarce o drobnych oczkach lub kroimy w grubą kostkę i miksujemy.
- 2.Tofu kroimy w drobną kostkę, zalewamy sosem sojowym, mieszamy i smażymy na oleju aż się przyrumieni.
- 3.W trakcie smażenia kroimy w drobną kostkę białe części liści kapusty pekińskiej.
- 4.Dorzucamy do smażącego się tofu z dodatkiem asafetydy i smażymy cały czas mieszając aż kapusta się zeszkli.
- 5.Na koniec dorzucamy przyprawy żeby przez chwilę się przesmażyły w tłuszczu, co uwolni ich aromat.
- 6.Zawartość patelni łączymy ze zmiksowanymi ziemniakami, dokładnie mieszamy i dosalamy.
- 7.Dodajemy siemienia lnianego, mieszamy, a następnie dodajemy mąkę ryżową. Jednak, gdy użyjemy mieszanki z mąką ziemniaczaną, masa będzie miała lepszą konsystencję. Całość jeszcze raz mieszamy i sprawdzamy, czy nie trzeba dosolić.
- 8.Masę przekładamy do foremek wysmarowanych resztką oleju i wysypanych mąką ryżową lub wyłożonych papierem do pieczenia.
- 9.Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180°C z termoobiegiem. Pieczemy ok. 1 godzinę, po czym możemy serwować np. z kapustą kiszoną, sosem grzybowym lub pomidorowym.
- 10.Taka babka następnego dnia tężeje, daje się dobrze kroić. Wtedy kroimy ją w plastry i smażymy na patelni, co sprawia, że jest jeszcze smaczniejsza.
- 11.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - warzywa:
- 1 i 1/2 kg ziemniaków
- 300 g wędzonego tofu
- 200 g białych części liści kapusty pekińskiej
- 100 ml oleju ryżowego
- 4 łyżki mąki ryżowej lub ziemniaczanej zmieszanej z ryżową
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka sosu sojowego tamari
- 1 łyżka majeranku
- 2-3 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka asafetydy