372. “Babka ziemniaczana” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
Wspomnienie dzieciństwa.
Dziś mamy dla Was wyjątkowe wspomnienie kulinarne przywołujące dzieciństwo. Obecnie coraz mniej popularna, dawniej często jadana w domach i przydrożnych jadłodajniach. Babka ziemniaczana, w niektórych domach nazywana również kartoflakiem. Czy macie podobne wspomnienia jak my? Jeśli tak, to jak się ją u Was nazywało? Nasza dzisiejsza wersja bezglutenowa i wegańska ma oczywiście zamiast boczku wędzone tofu, a zamiast mąki pszennej, ryżową. Mamy nadzieję, że zasmakuje Wam to bardzo pożywne danie.
Oczywiście odcinek ma tłumaczenie, które przygotowało dla nas Translalab.
Pamiętajcie, że od teraz możecie być jeszcze bardziej z nami, a także mieć wpływ na to co będzie działo się w kolejnych odcinkach. Zapraszamy na nasz profil na Patronite, gdzie znajdziecie więcej szczegółów.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepis na placki ziemniaczane oraz kluski ziemniaczane.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
- 1 i 1/2 kg ziemniaków
- 300 g wędzonego tofu
- 200 g białych części liści kapusty pekińskiej
- 100 ml oleju ryżowego
- 4 łyżki mąki ryżowej lub ziemniaczanej zmieszanej z ryżową
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka sosu sojowego tamari
- 1 łyżka majeranku
- 2-3 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka asafetydy
- Obrane ziemniaki ucieramy na tarce o drobnych oczkach lub kroimy w grubą kostkę i miksujemy.
- Tofu kroimy w drobną kostkę, zalewamy sosem sojowym, mieszamy i smażymy na oleju aż się przyrumieni.
- W trakcie smażenia kroimy w drobną kostkę białe części liści kapusty pekińskiej.
- Dorzucamy do smażącego się tofu z dodatkiem asafetydy i smażymy cały czas mieszając aż kapusta się zeszkli.
- Na koniec dorzucamy przyprawy żeby przez chwilę się przesmażyły w tłuszczu, co uwolni ich aromat.
- Zawartość patelni łączymy ze zmiksowanymi ziemniakami, dokładnie mieszamy i dosalamy.
- Dodajemy siemienia lnianego, mieszamy, a następnie dodajemy mąkę ryżową. Jednak, gdy użyjemy mieszanki z mąką ziemniaczaną, masa będzie miała lepszą konsystencję. Całość jeszcze raz mieszamy i sprawdzamy, czy nie trzeba dosolić.
- Masę przekładamy do foremek wysmarowanych resztką oleju i wysypanych mąką ryżową lub wyłożonych papierem do pieczenia.
- Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180°C z termoobiegiem. Pieczemy ok. 1 godzinę, po czym możemy serwować np. z kapustą kiszoną, sosem grzybowym lub pomidorowym.
- Taka babka następnego dnia tężeje, daje się dobrze kroić. Wtedy kroimy ją w plastry i smażymy na patelni, co sprawia, że jest jeszcze smaczniejsza.
- Smacznego i na zdrowie!