Udostępnij przepis!

372. “Babka ziemniaczana” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Wspomnienie dzieciństwa.

Dziś mamy dla Was wyjątkowe wspomnienie kulinarne przywołujące dzieciństwo. Obecnie coraz mniej popularna, dawniej często jadana w domach i przydrożnych jadłodajniach. Babka ziemniaczana, w niektórych domach nazywana również kartoflakiem. Czy macie podobne wspomnienia jak my? Jeśli tak, to jak się ją u Was nazywało? Nasza dzisiejsza wersja bezglutenowa i wegańska ma oczywiście zamiast boczku wędzone tofu, a zamiast mąki pszennej, ryżową. Mamy nadzieję, że zasmakuje Wam to bardzo pożywne danie.

Oczywiście odcinek ma tłumaczenie, które przygotowało dla nas Translalab.

Pamiętajcie, że od teraz możecie być jeszcze bardziej z nami, a także mieć wpływ na to co będzie działo się w kolejnych odcinkach. Zapraszamy na nasz profil na Patronite, gdzie znajdziecie więcej szczegółów.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 372. Babka ziemniaczana   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

372YT 372. Babka ziemniaczana   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Sprawdź również przepis na placki ziemniaczane oraz kluski ziemniaczane.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Obrane ziemniaki ucieramy na tarce o drobnych oczkach lub kroimy w grubą kostkę i miksujemy.
  • 2.Tofu kroimy w drobną kostkę, zalewamy sosem sojowym, mieszamy i smażymy na oleju aż się przyrumieni.
  • 3.W trakcie smażenia kroimy w drobną kostkę białe części liści kapusty pekińskiej.
  • 4.Dorzucamy do smażącego się tofu z dodatkiem asafetydy i smażymy cały czas mieszając aż kapusta się zeszkli.
  • 5.Na koniec dorzucamy przyprawy żeby przez chwilę się przesmażyły w tłuszczu, co uwolni ich aromat.
  • 6.Zawartość patelni łączymy ze zmiksowanymi ziemniakami, dokładnie mieszamy i dosalamy.
  • 7.Dodajemy siemienia lnianego, mieszamy, a następnie dodajemy mąkę ryżową. Jednak, gdy użyjemy mieszanki z mąką ziemniaczaną, masa będzie miała lepszą konsystencję. Całość jeszcze raz mieszamy i sprawdzamy, czy nie trzeba dosolić.
  • 8.Masę przekładamy do foremek wysmarowanych resztką oleju i wysypanych mąką ryżową lub wyłożonych papierem do pieczenia.
  • 9.Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180°C z termoobiegiem. Pieczemy ok. 1 godzinę, po czym możemy serwować np. z kapustą kiszoną, sosem grzybowym lub pomidorowym.
  • 10.Taka babka następnego dnia tężeje, daje się dobrze kroić. Wtedy kroimy ją w plastry i smażymy na patelni, co sprawia, że jest jeszcze smaczniejsza.
  • 11.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 372. “Babka ziemniaczana” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - warzywa:

  • 1 i 1/2 kg ziemniaków
  • 300 g wędzonego tofu
  • 200 g białych części liści kapusty pekińskiej
  • 100 ml oleju ryżowego
  • 4 łyżki mąki ryżowej lub ziemniaczanej zmieszanej z ryżową
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka sosu sojowego tamari
  • 1 łyżka majeranku
  • 2-3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka asafetydy

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł