
Sposób przygotowania:
- 1.Wszystkie suche składniki ciasta oprócz mąki kukurydzianej mieszamy w misce, a następnie wlewamy do nich olej, mleczko kokosowe oraz wodę po czym dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. Najlepiej na 30 minut, aby ciasto wchłonęło wilgoć i stężało.
- 2.Do miski z ciastem dodajemy mąkę kukurydzianą oraz ocet jabłkowy i wyrabiamy ciasto, aby było zwarte i gładkie.
- 3.Jeszcze raz odstawiamy je na bok, najlepiej na kolejne 30 minut, a następnie rozgrzewamy fryturę lub olej w rondelku.
- 4.Ciasto dzielimy na 10-12 kawałków z których formujemy kulki, a następnie na silikonowej macie rozgniatamy, aby powstały owalne cienkie placuszki.
- 5.Na powierzchni każdego robimy nakłucia widelcem i smażymy w rozgrzanej fryturze z obu stron na złoty kolor. Wykładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć resztę frytury, a następnie posypujemy po wierzchu wymieszanymi przyprawami i możemy serwować.
- 6.Smacznego, na zdrowie i Szczęśliwego Nowego Roku!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki z ciecierzycy
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1/2 łyżeczki soli
- 25 ml oleju
- 25 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1/4 łyżeczki sody
- Frytura roślinna lub olej do smażenia
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego (z przepisu nr 216 )
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich