Udostępnij przepis!

368. “Pierogi z soczewicą i oliwą truflową” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Wykwintne połączenie.

Na kilka dni przed świętami dzielimy się z Wami przepisem na jedne z naszych ulubionych pierogów. Pożywna i smaczna zielona soczewica oraz odrobina oliwy truflowej, która czyni magię w każdym daniu, w który, się pojawi, to jest to!

Sprawdźcie z resztą sami i podzielcie się przepisem z przyjaciółmi, również tymi anglojęzycznymi, ponieważ jak zawsze odcinek został przetłumaczony przez Translalab

Ps. Pod koniec gotowania mamy dla Was życzenia świąteczne. Będzie nam bardzo miło, gdy zobaczycie, co chcemy Wam przekazać w tym wyjątkowym czasie.

Zapraszamy także na nasz profil na Patronite. Możecie tam być również z nami i mieć jeszcze większy wpływ na to, co będzie się działo w kolejnych odcinkach.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Polecamy Wam także nasze przepisy na inne pierogi,  idealne ciasto pierogowe.

Jeśli nie macie ochoty sami piec pasztecików, znajdziecie je również w naszym sklepie internetowym.

Sposób przygotowania:

  • 1.Soczewicę wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Zmniejszamy na minimum moc palnika i gotujemy ją do miękkości pod przykryciem.
  • 2.W tym czasie przygotowujemy ciasto na pierogi z przepisu na „idealne ciasto na bezglutenowe i wegańskie pierogi".
  • 3.Gotowe ciasto odkładamy na bok pod przykryciem, aby nie wysychało i w tym czasie ucieramy na jarzynowej tarce seler i pieczarki.
  • 4.Rozgrzewamy na patelni olej i przysmażamy utartego selera, a gdy już będzie przyrumieniony, dorzucamy pieczarki. Smażymy przez chwilę, a następnie dodajemy sól i pieprz ziołowy oraz oliwę truflową. Jeszcze chwilę smażymy mieszając i odstawiamy do przestudzenia.
  • 5.Do garnka wlewamy wodę, solimy i zagotowujemy.
  • 6.Na silikonową stolnicę wykładamy po kawałku ciasta pierogowego i rozwałkowujemy je na grubość około 2 milimetrów, wykrawamy z niego kółka i nakładamy na środek każdego po łyżeczce nadzienia, które następnie zamykamy sklejając przeciwległe brzegi ciasta. Staramy się dobrze docisnąć miejsce złączenia, aby pierogi nie otworzyły się w trakcie gotowania.
  • 7.Gotujemy po około 6 sztuk na raz przez 5 minut po wypłynięciu na powierzchnię wody, a po wyjęciu z niej dokładnie smarujemy olejem, aby ciasto nie obsychało.
  • 8.Jemy od razu na ciepło lub przestudzamy i szczelnie zamknięte przechowujemy w lodówce do następnego razu.
  • 9.Takie pierogi smakują przewybornie odsmażane na patelni.
  • 10.Smacznego i na zdrowie!
  • 11.Ps. Nadają się do mrożenia na surowo lub po ugotowaniu.

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 368. “Pierogi z soczewicą i oliwą truflową” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - nadzienie:

  • 150 g zielonej soczewicy
  • 120 g pieczarek (najlepiej brązowych)
  • 40 g selera
  • 40 ml oleju
  • 25 ml oliwy truflowej
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 300 ml wody

Składniki - ciasto:

  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki skrobii ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 ml wrzącej wody

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł