Wykwintne połączenie.
Na kilka dni przed świętami dzielimy się z Wami przepisem na jedne z naszych ulubionych pierogów. Pożywna i smaczna zielona soczewica oraz odrobina oliwy truflowej, która czyni magię w każdym daniu, w który, się pojawi, to jest to!
Sprawdźcie z resztą sami i podzielcie się przepisem z przyjaciółmi, również tymi anglojęzycznymi, ponieważ jak zawsze odcinek został przetłumaczony przez Translalab!
Ps. Pod koniec gotowania mamy dla Was życzenia świąteczne. Będzie nam bardzo miło, gdy zobaczycie, co chcemy Wam przekazać w tym wyjątkowym czasie.
Zapraszamy także na nasz profil na Patronite. Możecie tam być również z nami i mieć jeszcze większy wpływ na to, co będzie się działo w kolejnych odcinkach.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Polecamy Wam także nasze przepisy na inne pierogi, idealne ciasto pierogowe.
Jeśli nie macie ochoty sami piec pasztecików, znajdziecie je również w naszym sklepie internetowym.
- 150 g zielonej soczewicy
- 120 g pieczarek (najlepiej brązowych)
- 40 g selera
- 40 ml oleju
- 25 ml oliwy truflowej
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 300 ml wody
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1/2 szklanki skrobii ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 ml wrzącej wody
- Soczewicę wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Zmniejszamy na minimum moc palnika i gotujemy ją do miękkości pod przykryciem.
- W tym czasie przygotowujemy ciasto na pierogi z przepisu na „idealne ciasto na bezglutenowe i wegańskie pierogi”.
- Gotowe ciasto odkładamy na bok pod przykryciem, aby nie wysychało i w tym czasie ucieramy na jarzynowej tarce seler i pieczarki.
- Rozgrzewamy na patelni olej i przysmażamy utartego selera, a gdy już będzie przyrumieniony, dorzucamy pieczarki. Smażymy przez chwilę, a następnie dodajemy sól i pieprz ziołowy oraz oliwę truflową. Jeszcze chwilę smażymy mieszając i odstawiamy do przestudzenia.
- Do garnka wlewamy wodę, solimy i zagotowujemy.
- Na silikonową stolnicę wykładamy po kawałku ciasta pierogowego i rozwałkowujemy je na grubość około 2 milimetrów, wykrawamy z niego kółka i nakładamy na środek każdego po łyżeczce nadzienia, które następnie zamykamy sklejając przeciwległe brzegi ciasta. Staramy się dobrze docisnąć miejsce złączenia, aby pierogi nie otworzyły się w trakcie gotowania.
- Gotujemy po około 6 sztuk na raz przez 5 minut po wypłynięciu na powierzchnię wody, a po wyjęciu z niej dokładnie smarujemy olejem, aby ciasto nie obsychało.
- Jemy od razu na ciepło lub przestudzamy i szczelnie zamknięte przechowujemy w lodówce do następnego razu.
- Takie pierogi smakują przewybornie odsmażane na patelni.
- Smacznego i na zdrowie!
- Ps. Nadają się do mrożenia na surowo lub po ugotowaniu.