
Sposób przygotowania:
- 1.Soczewicę wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Zmniejszamy na minimum moc palnika i gotujemy ją do miękkości pod przykryciem.
- 2.W tym czasie przygotowujemy ciasto na pierogi z przepisu na „idealne ciasto na bezglutenowe i wegańskie pierogi".
- 3.Gotowe ciasto odkładamy na bok pod przykryciem, aby nie wysychało i w tym czasie ucieramy na jarzynowej tarce seler i pieczarki.
- 4.Rozgrzewamy na patelni olej i przysmażamy utartego selera, a gdy już będzie przyrumieniony, dorzucamy pieczarki. Smażymy przez chwilę, a następnie dodajemy sól i pieprz ziołowy oraz oliwę truflową. Jeszcze chwilę smażymy mieszając i odstawiamy do przestudzenia.
- 5.Do garnka wlewamy wodę, solimy i zagotowujemy.
- 6.Na silikonową stolnicę wykładamy po kawałku ciasta pierogowego i rozwałkowujemy je na grubość około 2 milimetrów, wykrawamy z niego kółka i nakładamy na środek każdego po łyżeczce nadzienia, które następnie zamykamy sklejając przeciwległe brzegi ciasta. Staramy się dobrze docisnąć miejsce złączenia, aby pierogi nie otworzyły się w trakcie gotowania.
- 7.Gotujemy po około 6 sztuk na raz przez 5 minut po wypłynięciu na powierzchnię wody, a po wyjęciu z niej dokładnie smarujemy olejem, aby ciasto nie obsychało.
- 8.Jemy od razu na ciepło lub przestudzamy i szczelnie zamknięte przechowujemy w lodówce do następnego razu.
- 9.Takie pierogi smakują przewybornie odsmażane na patelni.
- 10.Smacznego i na zdrowie!
- 11.Ps. Nadają się do mrożenia na surowo lub po ugotowaniu.
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - nadzienie:
- 150 g zielonej soczewicy
- 120 g pieczarek (najlepiej brązowych)
- 40 g selera
- 40 ml oleju
- 25 ml oliwy truflowej
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 300 ml wody
Składniki - ciasto:
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1/2 szklanki skrobii ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 ml wrzącej wody