
Sposób przygotowania:
- 1.Suche składniki ciasta mieszamy razem, wlewamy do nich olej i rozcieramy pomiędzy dłońmi, aby mąka się wytłuściła.
- 2.Wlewamy mleczko kokosowe, wodę i dokładnie mieszamy. Ciasto na tym etapie jest rzadkie, więc odkładamy je na bok pod przykryciem, aby stężało i zapracowały drożdże.
- 3.Pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju przez chwilę, a następnie wlewamy sos sojowy i jeszcze chwilę smażymy aż pieczarka puści sok i lekko odparuje.
- 4.Dorzucamy na patelnię pokrojoną drobno kapustę pekińską i smażymy cały czas mieszając, żeby kapusta się zeszkliła, a wilgoć odparowała.
- 5.Wsypujemy przyprawy i jeszcze chwilę smażymy, a następnie przekładamy do miski i lekko podmiksowujemy blenderem, aby w nadzieniu nie było dużych kawałków ale nie tak, aby powstała papka.
- 6.Do lekko przestudzonego nadzienia dodajemy skrobię ziemniaczaną i jeżeli trzeba, dosalamy. Wszystko jeszcze raz mieszamy.
- 7.Na silikonową stolnicę wykładamy ciasto i rękoma formujemy prostokąt o grubości około 5 milimetrów.
- 8.Wykładamy nadzienie przez środek dłuższego boku zwijamy czyste brzegi ciasta żeby się skleiły nad nadzieniem. Tak powstałą roladę dzielimy na 6 równych części, które przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- 9.Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 °C z termoobiegiem. Pieczemy 25 do 30 minut.
- 10.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - farsz:
- 300 g pieczarek (najlepiej brązowych)
- 150 g kapusty pekińskiej
- 3-4 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 szczypta czarnego mielonego pieprzu
- 1 szczypta mielonego ziela angielskiego
- 1 szczypta oregano
- 1 szczypta tymianku
- 1 szczypta bazylii
- 1 szczypta soli
Składniki - ciasto:
- 100 g skrobi ziemniaczanej
- 50 g mąki ryżowej
- 2 łyżki mąki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki mąki z ciecierzycy
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 80 ml wody
- 50 ml oleju
- 50 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli