20-40 pierniczków (zależy od grubości i wielkości)
90 minut + czas stygnięcia lukru
Wigilijny niezbędnik.
Nasze wegańskie i bezglutenowe paszteciki są po prostu idealne na wigilijny stół! Doskonale komponują się z czerwonym barszczem i z pewnością zadowolą nie jedno, nawet najbardziej wybredne podniebienie. Sami nie wiemy czy bardziej smakuje nam delikatne ciasto, czy dobrze doprawiony farsz? Tak naprawdę to perfekcyjne połączenie.
Pamiętajcie o angielskim tłumaczeniu od Translalab oraz o tym, że możecie jeszcze bardziej razem z nami mieć wpływ na to, co ugotujemy w kolejnych odcinkach.
Zapraszamy na nasz profil na Patronite. Bądźmy jeszcze bardziej razem!
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Polecamy Wam także nasze przepisy na barszcz na zakwasie, inne świąteczne pyszności.
Jeśli nie macie ochoty sami piec pasztecików, znajdziecie je również w naszym sklepie internetowym.
Składniki – farsz:
- 300 g pieczarek (najlepiej brązowych)
- 150 g kapusty pekińskiej
- 3-4 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 szczypta czarnego mielonego pieprzu
- 1 szczypta mielonego ziela angielskiego
- 1 szczypta oregano
- 1 szczypta tymianku
- 1 szczypta bazylii
- 1 szczypta soli
Składniki – ciasto:
- 100 g skrobi ziemniaczanej
- 50 g mąki ryżowej
- 2 łyżki mąki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki mąki z ciecierzycy
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 80 ml wody
- 50 ml oleju
- 50 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Suche składniki ciasta mieszamy razem, wlewamy do nich olej i rozcieramy pomiędzy dłońmi, aby mąka się wytłuściła.
- Wlewamy mleczko kokosowe, wodę i dokładnie mieszamy. Ciasto na tym etapie jest rzadkie, więc odkładamy je na bok pod przykryciem, aby stężało i zapracowały drożdże.
- Pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju przez chwilę, a następnie wlewamy sos sojowy i jeszcze chwilę smażymy aż pieczarka puści sok i lekko odparuje.
- Dorzucamy na patelnię pokrojoną drobno kapustę pekińską i smażymy cały czas mieszając, żeby kapusta się zeszkliła, a wilgoć odparowała.
- Wsypujemy przyprawy i jeszcze chwilę smażymy, a następnie przekładamy do miski i lekko podmiksowujemy blenderem, aby w nadzieniu nie było dużych kawałków ale nie tak, aby powstała papka.
- Do lekko przestudzonego nadzienia dodajemy skrobię ziemniaczaną i jeżeli trzeba, dosalamy. Wszystko jeszcze raz mieszamy.
- Na silikonową stolnicę wykładamy ciasto i rękoma formujemy prostokąt o grubości około 5 milimetrów.
- Wykładamy nadzienie przez środek dłuższego boku zwijamy czyste brzegi ciasta żeby się skleiły nad nadzieniem. Tak powstałą roladę dzielimy na 6 równych części, które przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 °C z termoobiegiem. Pieczemy 25 do 30 minut.
- Smacznego i na zdrowie!