Udostępnij przepis!

367. “Paszteciki z pieczarkami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Wigilijny niezbędnik.

Nasze wegańskie i bezglutenowe paszteciki są po prostu idealne na wigilijny stół! Doskonale komponują się z czerwonym barszczem i z pewnością zadowolą nie jedno, nawet najbardziej wybredne podniebienie. Sami nie wiemy czy bardziej smakuje nam delikatne ciasto, czy dobrze doprawiony farsz? Tak naprawdę to perfekcyjne połączenie.

Pamiętajcie o angielskim tłumaczeniu od Translalab oraz o tym, że możecie jeszcze bardziej razem z nami mieć wpływ na to, co ugotujemy w kolejnych odcinkach.

Zapraszamy na nasz profil na Patronite. Bądźmy jeszcze bardziej razem!

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 367. Paszteciki z pieczarkami   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

367YT 367. Paszteciki z pieczarkami   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Polecamy Wam także nasze przepisy na barszcz na zakwasie, inne świąteczne pyszności.

Jeśli nie macie ochoty sami piec pasztecików, znajdziecie je również w naszym sklepie internetowym.

Sposób przygotowania:

  • 1.Suche składniki ciasta mieszamy razem, wlewamy do nich olej i rozcieramy pomiędzy dłońmi, aby mąka się wytłuściła.
  • 2.Wlewamy mleczko kokosowe, wodę i dokładnie mieszamy. Ciasto na tym etapie jest rzadkie, więc odkładamy je na bok pod przykryciem, aby stężało i zapracowały drożdże.
  • 3.Pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju przez chwilę, a następnie wlewamy sos sojowy i jeszcze chwilę smażymy aż pieczarka puści sok i lekko odparuje.
  • 4.Dorzucamy na patelnię pokrojoną drobno kapustę pekińską i smażymy cały czas mieszając, żeby kapusta się zeszkliła, a wilgoć odparowała.
  • 5.Wsypujemy przyprawy i jeszcze chwilę smażymy, a następnie przekładamy do miski i lekko podmiksowujemy blenderem, aby w nadzieniu nie było dużych kawałków ale nie tak, aby powstała papka.
  • 6.Do lekko przestudzonego nadzienia dodajemy skrobię ziemniaczaną i jeżeli trzeba, dosalamy. Wszystko jeszcze raz mieszamy.
  • 7.Na silikonową stolnicę wykładamy ciasto i rękoma formujemy prostokąt o grubości około 5 milimetrów.
  • 8.Wykładamy nadzienie przez środek dłuższego boku zwijamy czyste brzegi ciasta żeby się skleiły nad nadzieniem. Tak powstałą roladę dzielimy na 6 równych części, które przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • 9.Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 °C z termoobiegiem. Pieczemy 25 do 30 minut.
  • 10.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 367. “Paszteciki z pieczarkami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - farsz:

  • 300 g pieczarek (najlepiej brązowych)
  • 150 g kapusty pekińskiej
  • 3-4 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 szczypta czarnego mielonego pieprzu
  • 1 szczypta mielonego ziela angielskiego
  • 1 szczypta oregano
  • 1 szczypta tymianku
  • 1 szczypta bazylii
  • 1 szczypta soli

Składniki - ciasto:

  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 2 łyżki mąki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 80 ml wody
  • 50 ml oleju
  • 50 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł