Udostępnij przepis!

366. „Pierniczki korzenne” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Magiczny zapach świąt.

Dziś jako prezent na Mikołajki mamy dla Was przepis na świąteczne słodkości, które dopiero kilka dni temu wprowadziliśmy do oferty Bistro&Delikatesów i sklepu internetowego. Bardzo prosty przepis o wyjątkowo sympatycznym składzie. Idealny do wspólnego lepienia z dziećmi, bez problemu uda się każdemu!

Oczywiście jest też wersja angielska od Translalab.

Ps. Zapraszamy także na nasz profil na Patronite. Możecie tam być również z nami i mieć jeszcze większy wpływ na to, co będzie się działo w kolejnych odcinkach. Bądźmy jeszcze bardziej razem!

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 366. Pierniczki korzenne   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

366YT 366. Pierniczki korzenne   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Polecamy Wam także nasze przepisy na,   Boże Narodzenie,  ciastka.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Pestki dyni i ziarna słonecznika mielimy w młynku na mąkę. Dorzucamy je do reszty suchych składników ciasta.
  • 2.Mieszamy na sucho, dolewamy olej i rozcieramy pomiędzy palcami aby wszystkie składniki się wytłuściły.
  • 3.Wlewamy mleczko kokosowe oraz wodę i zagniatamy ciasto, które odkładamy na bok na 10 do 15 minut, aby składniki się połączyły a masa była plastyczna.
  • 4.Odrywamy po sporym kawałku ciasta i rozwałkowujemy na silikonowej macie nieprzywierającym wałkiem placek o grubości 3 do 5 milimetrów.
  • 5.Wycinamy foremkami pierniczki, przekładamy je na papier do pieczenia ułożony na blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 25 minut.
  • 6.Wyjmujemy blachę z piekarnika i studzimy, a tym czasie przygotowujemy lukier.
  • 7.Cukier puder dzielimy na pół i do jednego dodajemy cynamon i stopniowo odrobinę wody, mieszamy i dodajemy jeszcze wody, aby uzyskać gładki ciągnący lukier taki, który będzie się łatwo rozsmarowywał na pierniczkach.
  • 8.Do pozostałego cukru pudru dolewamy w taki sam sposób soku z żurawinowego.
  • 9.Dekorujemy według uznania, tak jak lubimy. My staramy się aby na każdym pierniczku było po odrobinie obydwu lukrów.
  • 10.Zostawiamy w suchym miejscu na 12 godzin, aby lukier zastygł.
  • 11.Oczywiście pierniczki można już chrupać zaraz po polukrowaniu.
  • 12.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 366. „Pierniczki korzenne” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - ciasto:

  • 200 g mąki jaglanej
  • 200 g cukru pudru
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g pestek dyni
  • 100 g ziaren słonecznika
  • 50 g mielonego siemienia lnianego
  • 50 g sproszkowanego karobu
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 150 ml oleju słonecznikowego
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • Kilka łyżek wody

Składniki - przyprawa piernikowa:

  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki zmielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • 1 szczypta czarnego mielonego pieprzu

Składniki - lukry:

  • 2 szklanki cukru pudru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Kilka łyżeczek soku z żurawiny
  • Kilka łyżeczek wody

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł