Udostępnij przepis!

366. “Pierniczki korzenne” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Magiczny zapach świąt.

Dziś jako prezent na Mikołajki mamy dla Was przepis na świąteczne słodkości, które dopiero kilka dni temu wprowadziliśmy do oferty Bistro&Delikatesów i sklepu internetowego. Bardzo prosty przepis o wyjątkowo sympatycznym składzie. Idealny do wspólnego lepienia z dziećmi, bez problemu uda się każdemu!

Oczywiście jest też wersja angielska od Translalab.

Ps. Zapraszamy także na nasz profil na Patronite. Możecie tam być również z nami i mieć jeszcze większy wpływ na to, co będzie się działo w kolejnych odcinkach. Bądźmy jeszcze bardziej razem!

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Polecamy Wam także nasze przepisy na,   Boże Narodzenie,  ciastka.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Pestki dyni i ziarna słonecznika mielimy w młynku na mąkę. Dorzucamy je do reszty suchych składników ciasta.
  • 2.Mieszamy na sucho, dolewamy olej i rozcieramy pomiędzy palcami aby wszystkie składniki się wytłuściły.
  • 3.Wlewamy mleczko kokosowe oraz wodę i zagniatamy ciasto, które odkładamy na bok na 10 do 15 minut, aby składniki się połączyły a masa była plastyczna.
  • 4.Odrywamy po sporym kawałku ciasta i rozwałkowujemy na silikonowej macie nieprzywierającym wałkiem placek o grubości 3 do 5 milimetrów.
  • 5.Wycinamy foremkami pierniczki, przekładamy je na papier do pieczenia ułożony na blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 25 minut.
  • 6.Wyjmujemy blachę z piekarnika i studzimy, a tym czasie przygotowujemy lukier.
  • 7.Cukier puder dzielimy na pół i do jednego dodajemy cynamon i stopniowo odrobinę wody, mieszamy i dodajemy jeszcze wody, aby uzyskać gładki ciągnący lukier taki, który będzie się łatwo rozsmarowywał na pierniczkach.
  • 8.Do pozostałego cukru pudru dolewamy w taki sam sposób soku z żurawinowego.
  • 9.Dekorujemy według uznania, tak jak lubimy. My staramy się aby na każdym pierniczku było po odrobinie obydwu lukrów.
  • 10.Zostawiamy w suchym miejscu na 12 godzin, aby lukier zastygł.
  • 11.Oczywiście pierniczki można już chrupać zaraz po polukrowaniu.
  • 12.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 366. “Pierniczki korzenne” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - ciasto:

  • 200 g mąki jaglanej
  • 200 g cukru pudru
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g pestek dyni
  • 100 g ziaren słonecznika
  • 50 g mielonego siemienia lnianego
  • 50 g sproszkowanego karobu
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 150 ml oleju słonecznikowego
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • Kilka łyżek wody

Składniki - przyprawa piernikowa:

  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki zmielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • 1 szczypta czarnego mielonego pieprzu

Składniki - lukry:

  • 2 szklanki cukru pudru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Kilka łyżeczek soku z żurawiny
  • Kilka łyżeczek wody

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł