
Sposób przygotowania:
- 1.Suche składniki spodu ciasta mieszamy razem w misce, wlewamy do nich olej i rozcieramy je pomiędzy palcami, tak aby je wytłuścić. Następnie dolewamy mleczko kokosowe i wodę i mieszamy łyżką, aż powstanie gładkie luźne ciasto. Odstawiamy je na bok, aby zgęstniało.
- 2.W tym czasie obieramy jabłka, pozbawiamy je gniazd nasiennych i kroimy w nieduże plastry.
- 3.Ciasto wykładamy na spód posmarowanej olejem tortownicy, nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nastawionym na 180°C z termoobiegiem przez 25 minut.
- 4.Pokrojone jabłka wrzucamy do garnka wraz z cukrem i cały czas mieszając gotujemy aż zmiękną.
- 5.Agar mieszamy z wodą i sokiem z cytryny, wlewamy do garnka z jabłkami i gotujemy jeszcze 3 minuty cały czas mieszając.
- 6.Wyjmujemy upieczone ciasto z piekarnika i wykładamy na nie masę jabłkową, którą wyrównujemy, a następnie odkładamy w chłodne miejsce, aby jabłka stężały, a ciasto było chłodne.
- 7.W tym czasie blenderem ubijamy mleczko kokosowe, a gdy będzie już gęste dodajemy do niego cukier puder i jeszcze raz miksujemy. Żeby bita śmietana była stabilna dodajemy do niej błyskawicznego kleiku ryżowego, miksujemy, odstawiamy na minutę, aby kleik wchłonął wilgoć i ostatni raz miksujemy.
- 8.Na schłodzone ciasto wykładamy masę z bitej śmietany którą dokładnie wyrównujemy i wstawiamy je jeszcze na trochę do lodówki, aby było chłodne i stabilne.
- 9.Wyjmujemy ciasto z lodówki. Oddzielamy jego brzeg nożem od obręczy, którą następnie zdejmujemy i możemy przystąpić do krojenia ciasto oraz oczywiście jedzenia.
- 10.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - spód:
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki mąki ryżowej
- 1/4 szklanki cukru pudru trzcinowego
- 1 i 1/2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżka mąki z ciecierzycy
- 1/2 łyżeczki sody
- 50 ml oleju słonecznikowego
- 50 ml mleczka kokosowego
- 50 ml wody
Składniki - masa jabłkowa:
- 1 i 1/2 kg jabłek
- 1/4 szklanki cukru
- 50 ml soku z cytryny
- 50 ml wody
- 3 łyżeczki agaru
Składniki - bita śmietana:
- 500 ml schłodzonego mleczka kokosowego
- 5 łyżek błyskawicznego kleiku ryżowego
- 3 łyżek cukru pudru trzcinowego