
Sposób przygotowania:
- 1.Mąkę mieszamy z siemieniem lnianym, sodą i cukrem trzcinowym.
- 2.Obrane ze skórek banany miksujemy, następnie dodajemy do nich mleko roślinne i esencję waniliową.
- 3.Miksujemy ponownie i dodajemy suchych produktów.
- 4.Miksujemy w trakcie dodając oleju rzepakowego.
- 5.Odstawiamy na ok. 10 minut i w tym czasie jabłka kroimy w drobną kostkę, jeśli są zbyt słodkie, możemy dodać soku z cytryny.
- 6.Dodajemy posiekane orzechy i np. słonecznik oraz żurawinę. Mieszamy i odstawiamy na bok.
- 7.Nagrzewamy dobrze patelnię i smażymy na oleju placuszki z obu stron. Następnie nakładamy na nie owocowo-orzechowej sałatki, bitej śmietany i polewamy melasą z karobu lub syropem klonowym.
- 8.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - pancakes:
- 250 g bananów
- 2/3 szklanki mąki ryżowej
- 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1/3 szklanki mleka roślinnego
- 2 łyżki tłoczonego na zimno oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżeczka sody
- 1 szczypta soli
- Olej do smażenia
Dodatki:
- 200 g jabłek
- 1 garść żurawiny
- 1 garść orzechów włoskich
- Ewentualnie inne pestki np. słonecznika
- Ewentualnie sok z cytryny
- Melasa z karobu lub syrop klonowy
- Bita śmietana kokosowa (z przepisu: 365)