Udostępnij przepis!

361. “Bananowe pancakes” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Wyśmienite śniadanie!

Dziś mamy dla Was dowód na to, że dla kogoś, kto lubi kreatywnie spędzać czas w kuchni, nawet najdoskonalszy przepis jest tylko inspiracją i punktem wyjścia do czegoś innego.  Dzisiejszy przepis nie powstałby gdyby nie bardzo kreatywna Ela, która od dawna inspiruje się naszym gotowaniem. Gdy podesłała nam swój pomysł na bananowe placuszki z jabłkami, orzechami, słonecznikiem i żurawiną, bardzo nam się spodobał, ale jakoś nas poniosło w trochę inną stronę i wyszło „coś na ten temat”.  Mamy nadzieję, że nasze bananowe pancakes zasmakują zarówno Wam jak i Eli.

Pamiętajcie także o przygotowanej przez Translalab angielskiej wersji odcinka.

Ps. Elu przy okazji liczymy na to, że podzielisz się poniżej swoim oryginalnym przepisem. 🙂

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Sprawdź  również przepis na przepyszne i pożywne placki .

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Mąkę mieszamy z siemieniem lnianym, sodą i cukrem trzcinowym.
  • 2.Obrane ze skórek banany miksujemy, następnie dodajemy do nich mleko roślinne i esencję waniliową.
  • 3.Miksujemy ponownie i dodajemy suchych produktów.
  • 4.Miksujemy w trakcie dodając oleju rzepakowego.
  • 5.Odstawiamy na ok. 10 minut i w tym czasie jabłka kroimy w drobną kostkę, jeśli są zbyt słodkie, możemy dodać soku z cytryny.
  • 6.Dodajemy posiekane orzechy i np. słonecznik oraz żurawinę. Mieszamy i odstawiamy na bok.
  • 7.Nagrzewamy dobrze patelnię i smażymy na oleju placuszki z obu stron. Następnie nakładamy na nie owocowo-orzechowej sałatki, bitej śmietany i polewamy melasą z karobu lub syropem klonowym.
  • 8.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 361. “Bananowe pancakes” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - pancakes:

  • 250 g bananów
  • 2/3 szklanki mąki ryżowej
  • 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego
  • 2 łyżki tłoczonego na zimno oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szczypta soli
  • Olej do smażenia

Dodatki:

  • 200 g jabłek
  • 1 garść żurawiny
  • 1 garść orzechów włoskich
  • Ewentualnie inne pestki np. słonecznika
  • Ewentualnie sok z cytryny
  • Melasa z karobu lub syrop klonowy
  • Bita śmietana kokosowa (z przepisu: 365)

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł