
Sposób przygotowania:
- 1.Zmielone siemię lniane zalewamy 400 ml wrzącej wody, dokładnie miksujemy przy użyciu blendera i odstawiamy na bok do ostudzenia.
- 2.Następnie drożdże łączymy z 200 ml ciepłej wody, dokładnie mieszamy.
- 3.Do miski wsypujemy wszystkie rodzaje mąki wraz z łyżeczką soli i mieszamy, żeby spulchnić mąkę.
- 4.Miksujemy przestudzone siemię z wymieszanymi drożdżami i całość wlewamy do mąki.
- 5.Ciasto wyrabiamy przez kilka minut, następnie dodajemy oliwę i mieszamy jeszcze przez chwilę.
- 6.Na sam koniec, jeszcze w trakcie pracy miksera, dorzucamy pestki słonecznika.
- 7.Przygotowane ciasto przykrywamy szczelnie bawełnianym ręcznikiem i odkładamy na bok do wyrośnięcia, aż podwoi ono swoją objętość.
- 8.Gdy już wyrośnie dzielimy je i formujemy z niego ciabatty, które następnie wykładamy na blasze posmarowanej olejem i wysypanej mąką kukurydzianą.
- 9.Na wierzchu układamy płaty pokrojonych serc karczochów, które delikatnie dociskamy do powierzchni bułek, by nie pospadały.
- 10.Odstawiamy jeszcze na chwilę, aż bułki trochę podrosną.
- 11.Pieczemy ok. 20-30 minut, w zależności od tego jak bardzo wypieczone lubimy, w piekarniku nastawionym na 180 stopni.
- 12.Możemy je podać np. z bardzo prostą sałatką z pokrojonych pomidorów, dobrych oliwek i oliwy z karczochów, a tak naprawdę na świeżo są pyszne z czymkolwiek.
- 13.Po prostu: smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 300 g mąki gryczanej
- 150 g mąki kukurydzianej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 50 g zmielonego siemienia lnianego
- 400 ml wrzącej wody
- 200 ml ciepłej wody
- 50 ml oliwy
- 1/2 kostki drożdży
- 1-2 garście pestek słonecznika
- 1 łyżeczka soli
- Olej do posmarowania blachy
- Mąka kukurydziana do posypania blachy
- Kilka serc karczochów z oliwy