Udostępnij przepis!

36. “Ciabatta z karczochami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Dla miłośników włoskiego pieczywa.

Dziś, kontynuując zabawę z bezglutenowymi wypiekami, postanowiliśmy nie żegnać się ze smakami słonecznej Italii. Mamy już na swoim koncie bezglutenową pizzę i focaccię, teraz kolej na ciabattę. Żeby było jeszcze bardziej po włosku, upiekliśmy ją z karczochami, w których delikatnym smaku zakochaliśmy się lata temu, a miłość ta z upływem czasu nie maleje. Ich smak to podstawa, ale mają też inne zalety: są niskokaloryczne, zawierają dużo błonnika, który skutecznie walczy z cholesterolem i chorobami układu krążenia, dodatkowo witaminy i mikroelementy… dłużej już chyba nie trzeba zachęcać 🙂

Dzięki napisom od Translalab przepis ma również angielską wersję.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 36. Ciabatta z karczochami   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

36YT 36. Ciabatta z karczochami   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na pieczywo.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Zmielone siemię lniane zalewamy 400 ml wrzącej wody, dokładnie miksujemy przy użyciu blendera i odstawiamy na bok do ostudzenia.
  • 2.Następnie drożdże łączymy z 200 ml ciepłej wody, dokładnie mieszamy.
  • 3.Do miski wsypujemy wszystkie rodzaje mąki wraz z łyżeczką soli i mieszamy, żeby spulchnić mąkę.
  • 4.Miksujemy przestudzone siemię z wymieszanymi drożdżami i całość wlewamy do mąki.
  • 5.Ciasto wyrabiamy przez kilka minut, następnie dodajemy oliwę i mieszamy jeszcze przez chwilę.
  • 6.Na sam koniec, jeszcze w trakcie pracy miksera, dorzucamy pestki słonecznika.
  • 7.Przygotowane ciasto przykrywamy szczelnie bawełnianym ręcznikiem i odkładamy na bok do wyrośnięcia, aż podwoi ono swoją objętość.
  • 8.Gdy już wyrośnie dzielimy je i formujemy z niego ciabatty, które następnie wykładamy na blasze posmarowanej olejem i wysypanej mąką kukurydzianą.
  • 9.Na wierzchu układamy płaty pokrojonych serc karczochów, które delikatnie dociskamy do powierzchni bułek, by nie pospadały.
  • 10.Odstawiamy jeszcze na chwilę, aż bułki trochę podrosną.
  • 11.Pieczemy ok. 20-30 minut, w zależności od tego jak bardzo wypieczone lubimy, w piekarniku nastawionym na 180 stopni.
  • 12.Możemy je podać np. z bardzo prostą sałatką z pokrojonych pomidorów, dobrych oliwek i oliwy z karczochów, a tak naprawdę na świeżo są pyszne z czymkolwiek.
  • 13.Po prostu: smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 36. “Ciabatta z karczochami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 300 g mąki gryczanej
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g zmielonego siemienia lnianego
  • 400 ml wrzącej wody
  • 200 ml ciepłej wody
  • 50 ml oliwy
  • 1/2 kostki drożdży
  • 1-2 garście pestek słonecznika
  • 1 łyżeczka soli
  • Olej do posmarowania blachy
  • Mąka kukurydziana do posypania blachy
  • Kilka serc karczochów z oliwy

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł