359. “Mąki bezglutenowe” – rodzaje i ich właściwości – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
Praktyczny poradnik nie tylko dla celiaków.
Okazuje się, że lubicie nasze serie poradnikowe i przy okazji zadajecie sporo pytań oraz dzielicie się również swoimi doświadczeniami. W dzisiejszym odcinku postanowiliśmy poopowiadać trochę o mąkach bezglutenowych oraz ich właściwościach i zastosowaniach. Przypomnimy z czego najlepiej zrobić pierogi, co doskonale sprawdza się w chlebie lub ciastach.
Pamiętajcie o możliwości dzielenia się angielską wersją odcinka przygotowaną przez Translalab
Przyglądając się różnym rodzajom mąk, z których korzystamy w naszych przepisach, którymi się z Wami dzielimy oraz tym, które stosujemy na co dzień w naszej pracowni kulinarnej, postanowiliśmy je podzielić na takie kategorie:
– Mąki uniwersalne, do których należą te najczęściej przez nas stosowane czyli gryczana, ryżowa, kukurydziana, jaglana, owsiana. Często towarzyszą im także różne skrobie, nie tylko ziemniaczana, o których także opowiadamy.
– Mąki z roślin strączkowych takie jak cieciorkowa, sojowa, z łubinu.
– Mąki z orzechów i ziaren np. kokosowa, migdałowa itd.
– Mąki pozbawione glutenu, o których tylko wspominamy, ale nie korzystamy z nich w ogóle.
Smacznego i na zdrowie!
Obejrzyj przepis na Youtube!
Przy okazji, gdy zapoznacie się z naszą listą i sugestiami do czego najlepiej wykorzystać konkretne mąki, sprawdźcie inne odcinki poradnikowe takie jak:
– idealne ciasto na bezglutenowe i wegańskie pierogi