Udostępnij przepis!

359. “Mąki bezglutenowe” – rodzaje i ich właściwości – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Praktyczny poradnik nie tylko dla celiaków.

Okazuje się, że lubicie nasze serie poradnikowe i przy okazji zadajecie sporo pytań oraz dzielicie się również swoimi doświadczeniami.  W dzisiejszym odcinku postanowiliśmy poopowiadać trochę o mąkach bezglutenowych oraz ich właściwościach i zastosowaniach. Przypomnimy z czego najlepiej zrobić pierogi, co doskonale sprawdza się w chlebie lub ciastach.

Pamiętajcie o możliwości dzielenia się angielską wersją odcinka przygotowaną przez Translalab 

Przyglądając się różnym rodzajom mąk, z których korzystamy w naszych przepisach, którymi się z Wami dzielimy oraz tym, które stosujemy na co dzień w naszej pracowni kulinarnej, postanowiliśmy je podzielić na takie kategorie:

– Mąki uniwersalne, do których należą te najczęściej przez nas stosowane czyli gryczana, ryżowa, kukurydziana, jaglana, owsiana. Często towarzyszą im także różne skrobie, nie tylko ziemniaczana, o których także opowiadamy.

– Mąki z roślin strączkowych takie jak cieciorkowa, sojowa, z łubinu.

– Mąki z orzechów i ziaren np. kokosowa, migdałowa itd.

– Mąki pozbawione glutenu, o których tylko wspominamy, ale nie korzystamy z nich w ogóle.

Smacznego i na zdrowie!

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 359. Mąki bezglutenowe   rodzaje i ich właściwości   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

maki bezglutenowe odc 359 359. Mąki bezglutenowe   rodzaje i ich właściwości   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Przy okazji, gdy zapoznacie się z naszą listą i sugestiami do czego najlepiej wykorzystać konkretne mąki, sprawdźcie inne odcinki poradnikowe takie jak:

– idealne ciasto na bezglutenowe i wegańskie pierogi

– idealne wegański i bezglutenowe naleśniki

– metoda na idealny chleb na zakwasie bez glutenu

– sposób na idealny chleb na drożdżach bez glutenu

Dzielcie się z nami swoimi doświadczeniami, w ten sposób wszyscy staniemy się bogatsi w wiedzę.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

  • 1.

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 359. “Mąki bezglutenowe” – rodzaje i ich właściwości – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł