
Sposób przygotowania:
- 1.Tofu bardzo dokładnie rozgniatamy widelcem tak, aby nie miało grudek i mieszamy z sokiem z cytryny.
- 2.Suche składniki mieszamy razem, dodajemy do tofu i zagniatamy masę. Odkładamy na chwilę, aby siemię i mąka pochłonęły wilgoć z tofu i wstawiamy wodę do gotowania z dodatkiem soli.
- 3.Ciasto zagniatamy jeszcze raz i w razie potrzeby w zależności od tego czy nasze tofu było bardziej suche lub wilgotne, dodajemy mąki albo wody.
- 4.Chodzi o to aby ciasto było plastyczne. Dzielimy je na dwie części i na silikonowej macie z każdej z nich rolujemy wałek, który następnie lekko spłaszczamy.
- 5.Ciasto kroimy na ok. 2-3 centymetrowe kawałki, które wrzucamy do wrzątku. Gotujemy ok. 3 minuty po wypłynięciu klusek na powierzchnię wody.
- 6.Wykładamy na talerz, polewamy śmietaną, w naszym wypadku wykonaną z jogurtu kokosowego z kilkoma łyżeczkami mleczka kokosowego. Posypujemy cukrem i gotowe!
- 7.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 200 g tofu naturalnego
- 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 75 ml soku z cytryny
- 1 czubata łyżka zmielonego siemienia lnianego
- 3/4 łyżeczki soli
- Cukier trzcinowy do posypania
- Wegańska śmietana do polania (przepis 333)