Udostępnij przepis!

353. “Leniwe pierogi” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Pierogi czy kluski?

Na pewno wielu z nas pamięta z dzieciństwa takie potrawy, które przygotowywała mama po powrocie ze szkoły. Dla nas jednym z takich dań są na pewno leniwe pierogi, a dla niektórych leniwe kluski. oczywiście to ta sama potrawa, a różne nazwy w zależności od regionu, z którego pochodzimy. Podawane z bułką tartą lecz najczęściej ze śmietaną i cukrem. Nasze dzisiejsze wegańskie i bezglutenowe nawiązują właśnie do tej ostatniej wersji. Sprawdźcie sami jak łatwo je przygotować. Początek roku szkolnego to chyba najbardziej odpowiedni moment, by wprowadzić je do domowego jadłospisu.

Zachęcamy do wypróbowania przepisu oraz dzielenia się nim, także w wersji angielskiej przygotowanej od Translalab .

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Zapraszamy do zapoznania się z innymi pierogami i kluskami z naszej kuchni.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Tofu bardzo dokładnie rozgniatamy widelcem tak, aby nie miało grudek i mieszamy z sokiem z cytryny.
  • 2.Suche składniki mieszamy razem, dodajemy do tofu i zagniatamy masę. Odkładamy na chwilę, aby siemię i mąka pochłonęły wilgoć z tofu i wstawiamy wodę do gotowania z dodatkiem soli.
  • 3.Ciasto zagniatamy jeszcze raz i w razie potrzeby w zależności od tego czy nasze tofu było bardziej suche lub wilgotne, dodajemy mąki albo wody.
  • 4.Chodzi o to aby ciasto było plastyczne. Dzielimy je na dwie części i na silikonowej macie z każdej z nich rolujemy wałek, który następnie lekko spłaszczamy.
  • 5.Ciasto kroimy na ok. 2-3 centymetrowe kawałki, które wrzucamy do wrzątku. Gotujemy ok. 3 minuty po wypłynięciu klusek na powierzchnię wody.
  • 6.Wykładamy na talerz, polewamy śmietaną, w naszym wypadku wykonaną z jogurtu kokosowego z kilkoma łyżeczkami mleczka kokosowego. Posypujemy cukrem i gotowe!
  • 7.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 353. “Leniwe pierogi” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 200 g tofu naturalnego
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 75 ml soku z cytryny
  • 1 czubata łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 3/4 łyżeczki soli
  • Cukier trzcinowy do posypania
  • Wegańska śmietana do polania (przepis 333)

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł