352. “Wegański twarożek ze słonecznika” -bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
2 porcje
20 minut + czas moczenia nasion słonecznika
Tradycyjny, domowy, a jednak roślinny.
W Internecie pomysłów na wegańskie odpowiedniki twarożków znajdziecie na pewno całą masę. W naszej kuchni najczęściej gości wersja z tofu lub migdałów. Jednak dla osób, które nie mogą spożywać soi lub są uczulone na orzechy, mamy dzisiaj bardzo prosty przepis z nasion słonecznika. Można go przygotować zarówno w wersji na słono jak i na słodko. Naszej dzisiejszej wytrawnej wersji towarzyszy rzodkiewka. Każdy z Was oczywiście może doprawić twarożek po swojemu.
Zachęcamy do wypróbowania przepisu oraz dzielenia się nim, także w wersji angielskiej przygotowanej dla nas przez Translalab
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie pasty .
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 200 g nasion słonecznika
- 50 ml soku z cytryny
- 50 ml mleczka kokosowego lub jakiejś roślinnej śmietanki
- 2/3 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1 pęczek rzodkiewki
- Natka pietruszki do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Zalewamy na kilka godzin nasiona słonecznika aby zmiękły, a następnie odcedzamy je i miksujemy na jednolitą masę.
- Dodajemy soku z cytryny.
- Następnie wlewamy mleczko kokosowe oraz przyprawy i jeszcze raz dokładnie miksujemy
- Przekładamy do miski i dodajemy pokrojone rzodkiewki w takiej ilości, którą lubimy. Jeszcze raz próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą lub pieprzem
- Jest to oczywiście klasyczna wersja, która idealnie pasuje na kanapki o tosty.
- Smacznego i na zdrowie!