Udostępnij przepis!

352. “Wegański twarożek ze słonecznika” -bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Tradycyjny, domowy, a jednak roślinny.

W Internecie pomysłów na wegańskie odpowiedniki twarożków znajdziecie na pewno całą masę. W naszej kuchni najczęściej gości wersja z tofu lub migdałów. Jednak dla osób, które nie mogą spożywać soi lub są uczulone na orzechy, mamy dzisiaj bardzo prosty przepis z nasion słonecznika. Można go przygotować zarówno w wersji na słono jak i na słodko. Naszej dzisiejszej wytrawnej wersji towarzyszy rzodkiewka. Każdy z Was oczywiście może doprawić twarożek po swojemu.

Zachęcamy do wypróbowania przepisu oraz dzielenia się nim, także w wersji angielskiej przygotowanej dla nas przez Translalab

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie pasty .

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Zalewamy na kilka godzin nasiona słonecznika aby zmiękły, a następnie odcedzamy je i miksujemy na jednolitą masę.
  • 2.Dodajemy soku z cytryny.
  • 3.Następnie wlewamy mleczko kokosowe oraz przyprawy i jeszcze raz dokładnie miksujemy
  • 4.Przekładamy do miski i dodajemy pokrojone rzodkiewki w takiej ilości, którą lubimy. Jeszcze raz próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą lub pieprzem
  • 5.Jest to oczywiście klasyczna wersja, która idealnie pasuje na kanapki o tosty.
  • 6.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 352. “Wegański twarożek ze słonecznika” -bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 200 g nasion słonecznika
  • 50 ml soku z cytryny
  • 50 ml mleczka kokosowego lub jakiejś roślinnej śmietanki
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • Natka pietruszki do dekoracji

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł